Ειδήσεις

Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του λαού και της περιουσίας του


Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Η πιθανότητα για νέες καταιγίδες και νέες καταστροφικές πλημμύρες δεν χωράνε κανέναν εφησυχασμό. Οι τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία τις προηγούμενες βδομάδες έχουν πλήξει ακόμα και τις στοιχειώδεις τραγικά ελλιπής υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας που υπήρχαν.

Τίθεται λοιπόν ανάγκη ΑΜΕΣΑ να παρθούν μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, έχουμε αποκαλύψει  τις τεράστιες ευθύνες του κράτους, της κυβέρνησης της περιγερειακής αρχής για τη σημερινή κατάσταση υλοποιώντας κατευθύνσεις της Ε.Ε. Εχουμε ταυτόχρονα αναδείξει την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Ωστόσο υπάρχουν και σήμερα μέτρα που μπορούν να παρθούν και θα είναι τραγική ευθύνη κυβέρνησης, περιφερειακής αρχής και δημοτικών αρχών αν αυτά δεν υλοποιηθούν!

Καλούμε λοιπόν ΤΩΡΑ να παρθούν τα εξής μέτρα:

  • ΑΜΕΣΑ να καθαρισθούν τα ποτάμια, ρέμματα, αρδευτικά, αποστραγγιστικά δίκτυα, που έχουν τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών απο τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.
  • Συνεργεία με αρμόδιους επιστήμονες των κρατικών υπηρεσιών να διενεργήσουν αυτοψίες με στόχο τον έλεγχο και τη διόρθωση προβλημάτων και αστοχιών σε αναχώματα και φράγματα καθώς και την άμεση βελτίωση της ικανότητας των υπαρχόντων έργων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανή νέα ισχυρή βροχόπτωση.
  • ΑΜΕΣΗ κατασκευή νέων αντιδιαβρωτικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας σε μεγαλύτερα υψόμετρα για συγκράτηση φερτών υλικών και μείωσης της ταχύτητας του νερού στα πεδινά (μικρά και μεσαία φράγματα αξιοποιώντας και φυσικά υλικά από την περιοχή όπως κορμούς, πέτρες κ.λπ)
  • Γρήγορη αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, σε γέφυρες, δίκτυα ρεύματος, τηλεφωνίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, σε μονάδες εκπαίδευσης και υγείας.
  • Σχέδιο ΑΜΕΣΗΣ παρέμβασης και συντονισμού των κρατικών μηχανισμών – και όχι το μπάχαλο που ζήσαμε στις πρόσφατες πλημμύρες – με σαφείς οδηγίες ποιος κάνει τι, που βρίσκεται, ποια μέσα χρησιμοποιεί σε επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας.
  • ΑΜΕΣΑ μέτρα στοιχειώδης έστω και τώρα εκπαίδευσης του λαού
  • Εναλλακτικό μέσο ειδοποίησης εκτός 112, σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας με κινητό.
  • Εξασφάλιση μεταφορικών μέσων εκκένωσης (νερό, στεριά, αέρας)
  • Εξασφάλιση ΣΗΜΕΡΑ χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού που θα έχουν όλα τα αναγκαία (νερό, τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, θέρμανση)
  • Εξασφάλιση με υδροφόρες τη πρόσβαση του πληθυσμού σε πόσιμο νερό.
  • Να διασφαλιστεί η λειτουργία κρίσιμων δομών (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) με γεννήτριες σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή ρεύματος.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τα σωματεία των ΕΒΕ, να θέσουν άμεσα στο επίκεντρο της διεκδίκησης και πάλης αυτά τα ζητήματα γιατί όπως έχει αποδειχθεί μόνο με την κινητοποίηση, την πίεση που ασκούν η συλλογική διεκδίκηση και οι αγώνες μπορούμε να προστατέψουμε το λαό και τα δικαιώματα του.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή Στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας, κατοίκων του χωριού Βλοχού
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας