Ειδήσεις

Να παρθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη και την ανακούφιση των γεωργοκτηνοτρόφων του δήμου


Η Λαϊκή Συσπείρωση Καρδίτσας καταθέσαμε στις 16 Ιανουαρίου αίτημα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για να συμπεριληφθεί επίκαιρο θέμα στην ημερήσια διάταξη του ερχόμενου δημοτικού συμβουλίου και να συζητηθεί ως επείγον με βάση τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα αφορούσε τη στήριξη των αγροτών της περιοχής μας που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με δίκαια και φλέγοντα αιτήματα για την επιβίωσή τους.

Η δημοτική αρχή, όμως, δεν ενέταξε το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Δίνουμε, λοιπόν, στη δημοσιότητα την εισήγηση που έχουμε ήδη καταθέσει στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για να γνωρίζουν οι δημότες, πρώτα και κύρια οι γεωργοκτηνοτρόφοι του Δήμου μας, για τη στάση της δημοτική αρχής απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ειδικά μετά από την κατάσταση που βρίσκονται λόγω των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τα χωριά και την πόλη.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα διεκδικήσουμε στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα για τη στήριξη και τη λήψη μέτρων ανακούφισης των αγροτών του δήμου μας να συζητηθεί έκτακτα ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

 

 

Ένταξη επίκαιρου θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23-01-2024

 

Θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη στήριξη των αγροτών της περιοχής μας, τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των γεωργοκτηνοτρόφων του Δήμου Καρδίτσας και την έκδοση ψηφίσματος για στήριξη των εξελισσόμενων κινητοποιήσεών τους»

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κυβερνήσεων. Είναι πολιτικές που ενισχύουν τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους, που αγοράζουν φτηνά τα προϊόντα τους και τα πουλούν πανάκριβα στα λαϊκά νοικοκυριά, πολιτικές που εκπορεύονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για να στηρίξουν το μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Ειδικά στο Θεσσαλικό κάμπο και στο νομό Καρδίτσας μετά τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες Daniel και Elias, τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν. Οι όποιες αποζημιώσεις είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ζημιές. Πέρασαν τέσσερις μήνες και αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει ακόμα αποζημιώσεις, το αρδευτικό δίκτυο είναι στην πλειοψηφία του καταστραμμένο, υπάρχουν ζητήματα υγιεινής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να υπολειτουργεί. Πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωση των γεωργοκτηνοτρόφων και των οικογενειών τους έχουν εναποτεθεί στην «ατομική ευθύνη».

Ταυτόχρονα, το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της περιοχής, που προωθεί η κυβέρνηση, κινείται στη γνωστή λογική του «κόστους –οφέλους», ενώ την ίδια ώρα προωθούνται αλλαγές στη χρήση γης και την αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.

Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους αγρότες που αυτό τον καιρό βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Θεωρούμε τα αιτήματα των αγροτών δίκαια και την ικανοποίησή τους αναγκαία, για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους καλλιεργώντας τα χωράφια τους.

Εισηγούμαστε σήμερα να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για όλους τους πλημμυροπαθείς γεωργοκτηνοτρόφους του Δήμου Καρδίτσας:

  1. Κατάργηση για το έτος 2023 των μισθωμάτων καλλιεργήσιμης γης και βοσκήσιμων γαιών, των τελών άρδευσης, των εσόδων από τη χρήση των παρόχθιων αντλιοστασίων, των τόκων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δήμο, του πάγιου τέλους στην ύδρευση και πάγωμα για το έτος 2023 των τόκων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΔΕΥΑΚ.
  2. Ο Δήμος Καρδίτσας να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση όλων των ζημιών στην αγροτική οδοποιία και στις σχετικές υποδομές που σχετίζονται με τη μετακίνηση των αγροτικών οχημάτων (γέφυρες, διαβάσεις, κλπ).
  3. Να προχωρήσει άμεσα μέσω της ΔΕΥΑΚ εκπόνηση και υλοποίηση των απαραίτητων μελετών για τα αναγκαία δίκτυα ομβρίων των χωριών και της πόλης για να μην πλημμυρίζουν.
  4. Να απαιτήσει την ολοκλήρωση των μελετών της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αφορούν ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό (π.χ Λεκάνη απορροής Καλέντζη) και να προωθηθούν για άμεση κατασκευή ολοκληρωμένες λύσεις που θα θωρακίζουν περιοχές του δήμου που είναι ευάλωτες σε πλημμύρες (Παλέρμο, Ζαχαριώτες, Καμινάδες, Χίλια Δέντρα, Μαύρικας, χωριά Ενότητας Κάμπου κλπ).
  5. Να απαιτήσει ο Δήμος αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό τη μελέτη και την εκτέλεση των απαραίτητων έργων στη δικαιοδοσία του (αγροτική οδοποιία, δίκτυα ομβρίων, απαλλαγή πλημμυροπαθών από τέλη) με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και ενίσχυση με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την υλοποίησή τους χωρίς την ανάγκη παραχώρησης σε εργολαβικές εταιρείες.
  6. Να απαιτήσει ο Δήμος από την κυβέρνηση:

Α. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

Β. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

Γ. Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Δ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.

Ε. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ.

Στ. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες – εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και  πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

Ζ. Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Η. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Θ. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουν τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

  1. Να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης με τα παραπάνω αιτήματα.

 

Γράφει ο Έκτορας Γάζος, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Στην Troukis art gallery 19 , 20 και 21 Ιανουαρίου διεξήχθη η έκθεση του διεθνούς φήμης Εικαστικού Ιωάννη Καμίνη
Επόμενο άρθρο Κοπή βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως