Ειδήσεις

Νάνος Παναγιώτης: Ανοίξαμε Νέους Ορίζοντες στη Λίμνη Πλαστήρα – Από την στασιμότητα περάσαμε σε εποχή Δημιουργίας


 Την πρώτη δημόσια προεκλογική συγκέντρωση έκαμε στο κατάμεστο θέατρο της Πεζούλας, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, παρουσιάζοντας το έργο της 4ετίας που πέρασε, αλλά και το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της επόμενης 5ετίας. Ο κ. Νάνος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διοικήσαμε 4 χρόνια σε δύσκολες συνθήκες, Κορονοϊού, Lock Down, καταστροφές «Ιανού», ακρίβειας, ενεργειακού κόστους, κ.α.Εργαστήκαμε σκληρά, μόλις σε 4 χρόνια καταφέραμε όσα άλλοι δεν κατόρθωσαν σε δεκαετίες. Διοικήσαμε έχοντας απέναντι μια μίζερη αντιπολίτευση, η οποία επιδόθηκε σε τακτικισμούς, αποχές, μάλιστα έφτασε στο σημείο να μην αποδεχθούν χρήματα που με κόπο εμείς φέραμε στο Δήμο! Φέραμε στο Δήμο άλλο ύφος και ήθος: Αναδείξαμε αξίες όπως η συλλογική εργασία, οι συνεργασίες, η κοινωνική δικαιοσύνη, η πρόσβαση των δημοτών στην δημοτική αρχή. Αντιμετωπίσαμε τις ανάγκες των δημοτών χωρίς διακρίσεις, χωρίς κομματικές ή ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Κυρίως χωρίς αποκλεισμούς.Αντικαταστήσαμε τον αυταρχισμό και την ιδιοκτησιακή αντίληψη για το Δήμο, με την άμεση Δημοκρατία και τον Κοινοτισμό.Επιλέξαμετην διαφάνεια παντού, όλα είναι στο Φως: οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. μεταδίδονται μέσω διαδικτύου ελεύθερα παντού, η πόρτα του δημάρχου ανοιχτή σε όλους, όπως και το τηλέφωνό του. Επιδιώξαμε την συμμετοχή της Κοινωνίας και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Εμείς θέλουμε τον δημότη συμμέτοχο, όχι απλό ψηφοφόρο ή θεατή.

Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν, είπε ότι «ορισμένα είναι εμβληματικά, ιστορικής σημασίας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, αληθινή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Με συλλογική δουλειά, διοίκηση, στελέχη, συνεργάτες, σε μία μόλις θητεία πετύχαμε έργα που αλλάζουν την πορεία του Τόπου μας και διαμορφώνουν μια νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που θα καθορίσουν την Οικονομία της Καρδίτσας:

1ον Εξασφαλίσαμε πρωτόγνωρη χρηματοδότηση, αξιοποιήσαμε όλες τις ευκαιρίες, φέραμε στο Δήμο 29.804.544 € σε 4 χρόνια.

2ον Πετύχαμε άθλο εξασφαλίζοντας το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων, για την Λίμνη Πλαστήρα είναι «κλεισωμένα» 30.000.000 €για 150 σημαντικά έργα, ήδη εντάχθηκαν τα πρώτα ώριμα έργα, όπως η μετατροπή του Γυμνασίου Μεσενικόλα σε Μουσείο (1.000.000 €), το Κέντρο Υγείας και τα Περ. Ιατρεία, (450.000 €) αστικές αναπλάσεις, (440.000 €) κ.α.

3ον Ολοκληρώθηκαν τα Ειδικά Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, οιμελέτες 9/12/2022 κατατέθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για διαβούλευση από Υπηρεσίες και Κοινωνία. Αίρονται οι στρεβλώσεις της ΖΟΕ, οι αλλαγές χρήσεων γης συνδέονται με το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων.

4ον  Άμεση αποκατάσταση καταστροφών «Ιανός», με τουλάχιστον 100 τεχνικά και χωματουργικά έργα, βάση του Νόμου 4412/2016, άρθρο 32, ο Δήμος είναι σε διπλή έκτακτη ανάγκη μέχρι σήμερα. Οι αποφάσεις είναι νόμιμες, ελέγχθηκαν από κρατικές υπηρεσίες και είμαστε περήφανοι για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

5ον  Ιδρύσαμε το Πολυδύναμο Περιφ. Ιατρείο με παροχές Κέντρου Υγείας Β Τάξης. Δημοσιεύτηκε ο Οργανισμός, (ΦΕΚ 6282/12-12-2022), από το Δήμο ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, ως έργο εντάχθηκε στο ΕΑΠΑ, προχωράνε οι διαδικασίες για την στελέχωση, με στόχο την άμεση λειτουργία ΠΠΙ στα Καλύβια Πεζούλας.

 

6ον Στηρίξαμε τον Τουρισμό, με νέα έντυπα και προβολή της λίμνης σε τηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διεθνείς εκθέσεις, δημιουργήσαμε Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού, Τουριστικό Website, φέραμε την λίμνη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στόχος να γίνει διεθνώς γνωστή.

7ον Ασκήσαμε πολιτική εξωστρέφειας και διεθνών συνεργασιών, φέραμε τους πρέσβεις Ισραήλ, Ουκρανίας, Αυστρίας, υπογράψαμε σύμφωνα συνεργασίας με Ουκρανική Πρεσβεία, με Δήμο Coswig (Anhalt) Γερμανίας. Φέραμε διεθνείς διοργανώσεις και πετύχαμε προβολή της Λίμνης στο Εξωτερικό.

8ον  Προωθούμε την ανάπτυξη του Εκπαιδευτικού Τουρισμού, εντάξαμε την Λίμνη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus, κάθε καλοκαίρι φιλοξενούμε παιδιά από την Κύπρο, δημιουργούμε τα πρώτα Σχολεία Δάσους της χώρας με αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα.

9ον Στηρίζουμε δυναμικά αγρότες και κτηνοτρόφους, με έργα και υποδομές υψηλής αξίας. Για πρώτη φορά οργανωμένο σχέδιο δρόμων, για Ράζια και αμπελουργική ζώνη 1.270.000 €, πρόγραμμα «Τρίτσης, Τσιμεντόστρωση αγροτικών δρόμων Νευρόπολης 500.000 € (πρόγραμμα ΥΠΑΑΤ), αγροτοδασικήοδοποιϊα 181.000 € (πρόγραμμα «Μπαλτατζής»), αποκατάσταση αγροτικών δρόμων από «Ιανό».

10ον Επενδύσαμε στα αρδευτικά δίκτυα:Πηγές Αγ. Γεωργίου Βουνεσίου, 1.280.000 €, Αρδευτικό Νευρόπολης 360.000 €  (πρόγραμμα ΥΠΑΑΤ), αποκατάσταση αρδευτικού Νευρόπολης (250.000 €) από «Ιανό». Για αρδευτικό Ραζιοπούλας ώριμη μελέτη, προμελέτη αρδευτικό Νευρόπολης 4.500.000 €, υδατοδεξαμενή στον Αποσκίτη – αμπελουργική ζώνη Μεσενικόλα (300.000 €).

11ον Λύσαμε οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης, αποκαταστήσαμε τις πηγές Ανθοχωρίου, κατασκευάσαμε νέο αγωγό ύδρευσης για Μορφοβούνι – Μεσενικόλα, (190.000 €). Ολοκληρώθηκε το έργο ύδρευσης Μπελοκομίτη, αποκαταστήσαμε κατασκευαστικές και άλλες αστοχίες στο δίκτυο του Νεοχωρίου, κ.α. Σε εξέλιξη το υδρευτικό δίκτυο Φυλακτής, Για την βελτίωση της ποιότητας του νερού τοποθετήσαμε φίλτρο (60.000 €) στο υδρευτικό δίκτυο, καθαρίσαμε δεξαμενές, υδρομαστεύσεις, κ,α, τακτικός έλεγχος πόσιμου νερού.

12ον Θέσαμε τα παιδιά και τους νέους στο επίκεντρο της προσοχής: Δημιουργήσαμε Παιδικές Χαρές σε όλες τις κοινότητες, στέκια Νεολαίας με ποδοσφαιράκια, βιβλιοθήκες όπου ζητήθηκαν, φέραμε ελεύθερο Διαδίκτυο σε όλα τα χωριά (πρόγραμμα 4ΕU).

13ον Μετατρέπουμε την Λίμνη σε εθνικό σημείο αναφοράς Περιβαλλοντικής Καινοτομίας, ενδεικτικά αναφέρουμε καινοτόμα έργα που ήδη υλοποιούνται: Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, (240.000 €), Σχολεία Δάσους (80.000 €), Πάρκο Ισότιμης Πρόσβασης και Συμπερίληψης (200.000 €), σχεδιάζουμε το Υδάτινο Πάρκο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στον Καριτσιώτη, κ.α.

14ον Αναβαθμίσαμε την λειτουργία του Δήμου:  Βρήκαμε φανερά υποστελεχωμένο Δήμο με 8 υπαλλήλους και 8 συμβασιούχους στις δομές, σήμερα έχουμε πλήρως στελεχωμένη υπηρεσία με συνολικά 35 υπαλλήλους, επιστημονικό κ.ά. προσωπικό. Δημιουργήσαμε δίκτυο δομημένης καλωδίωσης, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αξιοποιήσαμε όλα τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, κ.α.

15ον Αναβαθμίσαμε τις δημοτικές υποδομές, επαναλειτουργήσαμε το Μουσείο Πλαστήρα (Μορφοβούνι), το Βοτανικό Κήπο (Νεοχώρι), το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Μεσενικόλα) και δέχονται χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο.

 

16ονΑξιοποιήσαμε την περιουσία του Δήμου, επαναλειτουργούν οι Ξενώνες Μορφοβουνίου και Μεσενικόλα, σε δημοπρασία ο Ξενώνας Πεζούλας, υπό ανακατασκευή ο Ξενώνας Νεοχωρίου.

17ον Αναβαθμίσαμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα γήπεδα σε Νεοχώρι, Λαμπερό, Κρυονέρι, Μοσχάτο, δημιουργήσαμε το πρώτο γήπεδο τένις στο Κρυονέρι. Καθιερώθηκαν οι θερινές ακαδημίες ποδοσφαίρου, εκατοντάδες παιδιά γνωστών ομάδων κάνουν εδώ τις προπονήσεις τους.

18ο Αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες καθαριότητας, τοποθετήσαμε μεταλλικούς κάδους για ογκώδη αντικείμενα, αγοράσαμε ειδικό φορτηγό (150.000 €) για την αποκομιδή για ογκωδών απορριμμάτων και την προστασία των ρεμάτων.

19ον Αναβαθμίσαμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναδείξαμε την Ιστορικότητα του Τόπου μας. Κηρύξαμε «Μαρτυρικό Δήμο Λίμνης Πλαστήρα», έστω και 80 χρόνια μετά. Εκδίδουμε τα περιοδικά «Ιστόρηση» και «Συνάντηση», (διατίθενται ελεύθερα στο Διαδίκτυο), αναβιώσαμε ήθη και έθιμα, στηρίζουμε θεσμικές εκδηλώσεις, Συλλόγους και Φορείς.

20ον Κάναμε αμέτρητες μικρές ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών και την Ποιότητα ζωής σε ΟΛΕΣ στις 12 Κοινότητες και 15 οικισμούς με σεβασμό στους δημότες και χωρίς αποκλεισμούς.

Ο κ. Νάνος κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους δημότες να ανανεώσουν με ισχυρή λαϊκή εντολή την εμπιστοσύνη στους Νέους Ορίζοντες και στον ίδιο προσωπικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκαμε στους υποψηφίους λέγοντας ότι οι όλοι είναι άνθρωποι της προσφοράς, με αξιοζήλευτη επιστημονική και επαγγελματική διαδρομή. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν εγγύηση για να κτίσουμε μαζί το Μέλλον που μας αξίζει!

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Μουζακίου τίμησε το μεγάλο αοιδό της τοπικής παράδοσης Χρυσόστομο Μητροπάνο
Επόμενο άρθρο Γιάννης Γεννάδιος και Κώστας Γκαβογιάννης: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τον Δήμο Καρδίτσας