Ειδήσεις

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σύλλογο Φίλοι του Μουσείου Πόλης της Καρδίτσας


Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης της Καρδίτσας. Τα μέλη ενημερώθηκαν από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο δια της προέδρου, κ. Ελένης Αβδελίδη, σχετικά με τις δράσεις που υλοποίησε το Σωματείο την περασμένη διετία, και ιδιαίτερα σχετικά με την πρόσφατη σημαντική επιτυχία του συλλόγου, ο οποίος κατάφερε να ενταχθεί στον μικρό κατάλογο των επιχορηγούμενων πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟ εδώ και μία τριετία αλλά φέτος υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο αξιολογήθηκε πολύ θετικά, εξασφαλίζοντας επιχορήγηση 5.000 ευρώ και αιγίδα του ΥΠΠΟ. Το θέμα της δράσης που θα υλοποιήσουν στο πλαίσιο αυτό είναι η ανάδειξη δύο συλλογών του ΜουσείουΠόλης, οι οποίες αφορούν το 1922 και συγκεκριμένα των συλλογών της Άρτεμης Παπαθανασίου και της Χρυσάνθης Φαφουτάκη-Νικολάου.

Η ενημέρωση από μέλη του ΔΣ περιλάμβανε επίσης την πορεία των οικονομικών του Συλλόγου (Ξ. Παπαθανασίου), των αγορών τεκμηρίων από δημοπρασίες με σκοπό τον εμπλουτισμό της συλλογής (Β. Τσουλά) καθώς και των κοινωνικών και εκπαιδευτικών αναγκών που πρέπει να εκπληρώσει ο Σύλλογος μέσα από τις δράσεις του, ώστε να γίνει πιο εξωστρεφής και χρήσιμος στο μουσείο και τον πολιτισμό γενικότερα (Α. Γακιοπούλου, Μ. Μπαρμπατσάλου, Μ. Παπαντώνης).

Στη συνέχειαη επιστ. υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης, Δρ. Φένια Λέκκα, αναφέρθηκε στις επείγουσες ανάγκες του Μουσείου, με έμφαση στις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό κι εποπτικά μέσα στη μόνιμη έκθεση του κτιρίου Σακελλαρίου (κείμενα, φωτογραφίες, οπτικοακουστικά), αλλά και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο άλλες δομέςτου Μουσείου. Συγκεκριμένα, εξέθεσε την πολύ προβληματική κατάσταση στον Πολυχώρο Καρδιτσομαγούλας, δομή που καρκινοβατεί χωρίς μόνιμο προσωπικό συντηρητών και με πολύ μεγάλες υλικοτεχνικές ελλείψεις.Αναφέρθηκε επίσης στο Μουσείο Ύδρευσης, στο άλσος Παπαράντζας, έναν από τους άλλοτε πιο προσφιλείς μουσειακούς προορισμούς του Νομού, τόσο για σχολικές ομάδες εκτός Καρδίτσας, όσο και για πολυτεχνικές σχολές, μουσείο ανενεργό και εγκαταλελειμμένο μετά τον Ιανό. Κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια του Μουσείου Πόλης και των Φίλων του, να επικοινωνήσουν στο ευρύτερο κοινό της πόλης την απαξίωση του Μουσείου και την ανάγκη οι κρατικοί φορείςνα σταθούν επιτέλους δίπλα του. «Αντιμετωπίζουμε», ανέφερε με πικρία κλείνοντας, «την παράδοξη κατάσταση, αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, όπως η Διεύθυνση Νεότερης και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, να είναι αρωγοί καιυποστηρικτέςτου έργου μας, να εκτιμούν και να αναγνωρίζουν τη δουλειά μας, να μας καλούν στις επιστημονικές συναντήσεις τους ως εισηγητές, να εγκρίνουν τις προτάσεις που υποβάλλουμε για επιχορήγηση (2021 και 2023), να είναι έτοιμες να δώσουν -υπό προϋποθέσεις, εννοείται- Σήμα Πιστοποίησης και Αναγνώρισης στο Μουσείο Πόλης (έχει ήδη περάσει επιτυχώς τη διαδικασία του προελέγχου εδώ και μία δεκαετία!), ενώ οι τοπικές αρχές να αδιαφορούν για τις ανάγκες, το δυναμικό, τις προοπτικές και το όραμα του Μουσείου!».

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία διατυπώθηκαν καίριες προτάσεις και ενδιαφέρουσες σκέψεις γύρω από τους τρόπους ευαισθητοποίησης τόσο των αρχών όσο και της κοινής γνώμης σε σχέση με τις ανάγκες του φορέα, ενώ οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την πρόθεση να βοηθήσουν με όποιον τρόπο τους ζητηθεί.Ας σημειωθεί ότι το Μουσείο Πόληςτης Καρδίτσας αποτελεί το σημαντικότερο κληροδότημα και το παλαιότερο  Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Καρδίτσας, καθώς ιδρύθηκε χάρη στη δωρεά των Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου το 1980.

Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να απευθύνει άμεσα ανοιχτό κάλεσμα προς τους υποψηφίους στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ώστε να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα φλέγοντα προβλήματα του Μουσείου, ζητώντας τους να δεσμευτούν για τη στήριξή του μετεκλογικά, σε όποια θέση και χώρο κι αν βρίσκονται. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε για την Τετάρτη, στις 7.00 μ.μ., στο χώρο εκδηλώσεων του κτιρίου Σακελλαρίου (Λ. Σακελλαρίου 35, απέναντι από το Παυσίλυπο).

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εξής:

Ελένη Αβδελίδη, πρόεδρος,  Αλεξάνδρα Γακιοπούλου, αντιπρόεδρος,  Βάσω Τσουλά, γραμματέας,  Ξένια Παπαθανασίου ταμίας,  Μιχαήλ Παπαντώνης, υπ. εκπαιδευτικών δράσεων-μέλος,  Ελένη Φασούλα, βοηθός ταμία-μέλος,  Αλκιβιάδης Παπαϊωάννου, έφορος συλλογών-μέλος,  Μπαρμπατσάλου Μαρία, νομικός σύμβουλος-αναπλ. μέλος,  Βάσω Κοράκη, βοηθός γραμματέα- αναπλ. μέλος.

Προηγούμενο άρθρο Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Παλαμά από τους πλημμυροπαθείς
Επόμενο άρθρο Επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε συνοικίες της Καρδίτσας μήκους 17,5 χιλιομέτρων