Ειδήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Παλαμά από τους πλημμυροπαθείς


Οργή και αγανάκτηση επικρατεί για τις νέες πλημμύρες στην  Καρδίτσα. Οι κάτοικοι μέσα σε λίγες μέρες είδαν, για δεύτερη φορά, τα χωριά τους να βυθίζονται στις λάσπες και τα νερά, τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τον Daniel να ισοπεδώνεται από τον Elias.

Το πρωί της Κυριακής (1/10) οι πλημμυροπαθείς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Παλαμά και πραγματοποίησαν πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, διεκδικώντας αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης μετά τις καταστροφές.

Με κεντρικό σύνθημα «Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας», αγρότες, έμποροι, επαγγελματίες και πολίτες, που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες, ζήτησαν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, για να μη ζήσουν ξανά τον ίδιο εφιάλτη, και να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές.

Επίσης, κατέθεσαν τα αιτήματά τους για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί και εξασφάλιση κρατικής συνδρομής για καθαρισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, των αποθηκών και των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, οι οποίοι ανέδειξαν τις ευθύνες κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο νομό και έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα, αν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Το κράτος μας έπνιξε. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

Και πρόσθεσε ότι «όσο δυνατή κι αν ήταν η βροχή δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των τοπικών αρχών, απουσιάζει παντελώς η μέριμνα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού».

«Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν, ουσιαστικά, ψίχουλα, που όχι μόνο δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς, αλλά δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι πλημμυροπαθείς τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στα χωριά της Καρδίτσας.

Αναλυτικά τα αιτήματα των πλημμυροπαθών

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.
  • Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.
  • Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) και ΕΒΕ.
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
  • Άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν. Άμεσα καθαρισμός απολύμανση και επαναλειτουργία όλων των περιφερειακών ιατρείων στα χωριά που έχουν πληγεί.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Ειδική μέριμνα και μοριοδότηση για τους μαθητές της 3ης Λυκείου στις περιοχές που πλήγηκαν.
  • Να προβλεφθεί επίδομα ή δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες για τα παιδιά των πληγέντων που σπουδάζουν.

ΠΗΓΗ: in.gr

Προηγούμενο άρθρο Γ. Γεννάδιος: Έχετε πληγεί τρεις φορές σε τέσσερα χρόνια. Απαιτείται ένα γενναίο πρόγραμμα ανάκαμψης της περιοχής
Επόμενο άρθρο Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σύλλογο Φίλοι του Μουσείου Πόλης της Καρδίτσας