Ειδήσεις

Νίκος Δαναλάτος στο Ηχόραμα 100,8: Το βαμβάκι δεν μπορεί να φύγει από τη Θεσσαλία


Για το πόρισμα των Ολλανδών και τα όσα αναφέρονται σε αυτό για το βαμβάκι και το μέλλον του αλλά και για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και τα μεγάλα έργα που πρέπει να προχωρήσουν στη Θεσσαλία μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκος Δαναλάτος.

Ο κ. Δαναλάτος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό «Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και επεσήμανε πολλά και ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δαναλάτου στο Ηχόραμα 100,8:

Ερώτηση: Το πόρισμα των Ολλανδών για τη θωράκιση του Θεσσαλικού κάμπου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η μείωση της καλλιέργειας βαμβακιού αποτελεί μονόδρομο και προτείνει άλλες καλλιέργειες όπως υδροπονική ντομάτα και σουσάμι. Ποια είναι η άποψή σας; Τι θα γίνει με το βαμβάκι που ήδη έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της Θεσσαλίας;

Απάντηση: Και μεγάλη προστιθέμενη αξία και αποτελεί το 20% των εξαγωγών. Είναι κύριο εξαγωγικό προϊόν το βαμβάκι.

Όταν μιλάμε για ένα εκατομμύριο στρέμματα βαμβάκι, καταλαβαίνει κάποιος ότι όσο και να αλλάξεις, όσο και να βάλεις κάποιες άλλες, πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες ή κάποιες άλλες καλλιέργειες με μειωμένο νερό, δεν μπορεί κανένας να σκεφτεί ότι θα αλλάξει σημαντικές εκτάσεις, θα φύγουν σημαντικές εκτάσεις του βαμβακιού για κάποιες άλλες.

Μπορεί να φύγουν κάποιες χιλιάδες στρέμματα αλλά δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι θα φύγει ο όγκος του βαμβακιού, που αποτελεί τον ΄΄χρυσό΄΄ της Θεσσαλίας και η καλλιέργεια που πληρώνει όλες τις άλλες καλλιέργειες, και με τα ασφαλιστικά και μέσω του ΕΛΓΑ αλλά και δίνει το εισόδημα στους γεωργούς, με κάποιες χιλιάδες δεκάδες στρέμματα που ενδεχομένως θα γίνουν κάτι άλλο, ή κηπευτικά ή δενδρώδη.

Το βαμβάκι δεν μπορεί να φύγει από τη Θεσσαλία και κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο. Πλην του ακαθάριστου κέρδους του παραγωγού που καθορίζει τελικά και ορθώς έχει καθορίσει το βαμβάκι που είναι μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες.

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, θα πρέπει σταδιακά να υιοθετηθούν άλλες και ίσως ακριβότερες καλλιέργειες;

Απάντηση: Όχι. Η γνώμη μας είναι ότι εν πρέπει να δαιμονοποιούμε καλλιέργειες αλλά διαχείριση καλλιεργειών και αρδευτικών συστημάτων.

Όπως γνωρίζουμε, έχουμε διάφορους τρόπους αρδευτικών συστημάτων για εφαρμογές νερού, από ελεύθερες επιφανειακές αρδεύσεις, από τεχνητή βροχή και τη στάγδην άρδευση.

Οι επιφανειακές αρδεύσεις έχουν τεράστιες απώλειες νερού, η τεχνητή άρδευση που είναι στα μισά χωράφια έχει και αυτή μεγάλες απώλειες, 40, 50 και καμιά φορά 60%, και έχουμε και τη στάγδην άρδευση η οποία πρακτικά δεν έχει απώλειες.

Επομένως, έχουμε κάνει κάποιους υπολογισμούς και έχουμε πει ότι αν όλα πάνε σε στάγδην άρδευση, θα έχουμε μια μεγάλη εξοικονόμηση νερού.

Οπότε, δεν μιλάμε για σημαντική αναδιάρθρωση αυτή καθαυτή αλλά σημαντική αλλαγή στη διαχείριση του νερού.

Θα πρέπει να μειώσουμε την κατασπατάληση νερού που γίνεται μέσα από ανοιχτούς αγωγούς ή με τρόπους άρδευσης που έχουν μικρή αποτελεσματικότητα, με κλειστούς αγωγούς και με στάγδην άρδευση.

Ερώτηση: Πόσο σημαντικό είναι να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα, όπως η Σκοπιά, η Πύλη, το Μουζάκι εδώ στην Καρδίτσα, και να προχωρήσει και ο Ταμιευτήρας της Κάρλας;

Απάντηση: Αυτά είναι σημαντικά έργα και είναι πάρα πολύ ευχάριστο που συμφωνούνε οι δύο μελέτες της Περιφέρειας και των Ολλανδών στο ότι αυτά τα μεγάλα έργα πραγματικά πρέπει να γίνουν για να έρθει περισσότερο νερό και να εμπλουτίσει τους υδροφόρους ορίζοντες. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

Μαζί και ο ταμιευτήρας της Κάρλας που θα βοηθήσει πάρα πολύ την Ανατολική Θεσσαλική πεδιάδα της Λάρισας.

Ερώτηση: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δημήτρης Κουρέτας αντιμετωπίζουν το θέμα του βαμβακιού ολιστικά και μάλιστα μιλάει και για δευτερογενή παραγωγή. Πόσο σημαντικό είναι, κατά την άποψή σας, να δοθεί έμφαση και προσοχή προς αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Είναι πολύ σημαντικό. Αν και δεν είναι του αντικειμένου μου γιατί εγώ είμαι στην πρωτογενή παραγωγή, φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης, ότι πραγματικά η προστιθέμενη αξία στον δευτερογενή τομέα είναι πολλαπλάσια της πρωτογενούς.

Και ανάλογα, αν θα γίνουν νηματουργεία ή αν θα προχωρήσουμε ακόμα και στην Παρασκευή φθηνών ρούχων και τα λοιπά, μπορεί να είναι και 25 φορές στην προστιθέμενη αξία.

Αυτά είναι τεράστια ποσά αν καταφέρουμε και το κάνουμε μέσα σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε πλέον για ΑΕΠ της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου αλλά για πολλά δισεκατομμύρια.

Ερώτηση: Πόσο χρονικό διάστημα εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί ώστε τα εδάφη του Θεσσαλικού κάμπου, που πλημμύρισαν, να φθάσουν στην πρότερη κατάσταση τους; Θα είναι μειωμένη η παραγωγή τους;

Απάντηση: Αν μιλάμε για τα εδάφη πλην της Κάρλας, σύντομα.. ήδη, έχουν μπει σε παραγωγή και τώρα τον Απρίλιο θα μπούνε και τα υπόλοιπα σε παραγωγή.

Πολύ λίγα στρέμματα έχουν πρόβλημα στα πεδινά.

Τώρα, η Κάρλα έχει ένα θέμα. Αδειάζει με αργούς ρυθμούς. Εμείς στο Εργαστήριο μετράμε κάθε εβδομάδα και αδειάζει κάθε μέρα 1,3 εκατομμύρια κυβικά τα οποία είναι τα 720 από τη σήραγγα, περίπου 300.000 κυβικά μέσω εξάτμισης και 250.000 κυβικά μέσα από βαθιά καθίσδυση.

Ακόμα έχουμε 300 εκατομμύρια κυβικά μέσα στην Κάρλα τα οποία πιστεύω ότι του χρόνου τέτοια εποχή, του χρόνου τον Απρίλιο θα μπορέσουν να καλλιεργηθεί ένα 70 με 80%. Εκεί έχουμε ένα θέμα δηλαδή.

Παρόλα αυτά, κάποια εδάφη που έχουν ΄΄αποκαλυφθεί΄΄ και είναι 35.000 στρέμματα, έχουμε κάνει δειγματοληψίες σε αρκετές περιοχές και βλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα σημαντικό.

Χρειάζεται μια αναμόχλευση του εδάφους γιατί τόσο καιρό πλημμυρισμένα έχουν χάσει λίγο τη δομή τους. Χρειάζονται μια επεξεργασία.

Περαιτέρω, όμως, δεν βλέπω να έχουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας με τους Δασάρχες Καρδίτσας και Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Το σχέδιο της Περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη - Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Αναστασίου αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8