Ειδήσεις

Νίκος Τέγος στο Ράδιο Ηχόραμα: Θα διεκδικήσουμε να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα


Για τους στόχους του αλλά και για το πώς θα μπορέσει να αναγεννηθεί η Θεσσαλία μετά το καταστροφικό χτύπημα των τελευταίων θεομηνιών μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8FM), το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου, o πρώτος σε ψήφους νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Π.Ε. Καρδίτσας Νίκος Τέγος, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Πως αποτιμάτε το εκλογικό αποτέλεσμα για τη Λαϊκή Συσπείρωση;

Απάντηση: Πριν πω για το εκλογικό αποτέλεσμα,  θα ήθελα να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τα εγκλήματα που γίνονται αυτή τη στιγμή στη Γάζα από τις δολοφονικές επιθέσεις του κράτους του Ισραήλ σε βάρος αμάχων, με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου. Με τη στήριξη των ΗΠΑ συντελείται ένα έγκλημα το οποίο πρέπει να καταδικαστεί από το λαό της περιοχής μας. Σαφώς δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σε έναν λαό ο οποίος παλεύει για ελεύθερο κράτος, για ανεξαρτησία. Ο λαός της περιοχής πρέπει να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, την οργή του και τον αγώνα του ενάντια σε αυτά τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης.

Τώρα, το αποτέλεσμα των εκλογών λίγο ή πολύ είναι γνωστό. Καταρχήν, η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, σημείωσε μια πολύ σημαντική άνοδο τόσο πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας τη Θεσσαλία καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση είχε 80% αύξηση σε σχέση με το 2019.

Νομίζουμε ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Βήμα το οποίο είχε ξεκινήσει από τις βουλευτικές εκλογές του προηγούμενου διαστήματος και νομίζουμε ότι συνεχίστηκε αυτή η θετική άνοδος με αποτέλεσμα να καταγράψουμε σημαντικά ποσοστά σε όλη τη Θεσσαλία αλλά και στο Νομό της Καρδίτσας ξεπερνώντας το 13%, με πρωτιές σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής μας που ήταν χτυπημένα από τις πλημμύρες, όπως ο Κοσκινάς, η Μαραθέα, το Καλλίθηρο, η Μητρόπολη που είναι η δεύτερη δύναμη, το Καταφύγι.

Νομίζουμε ότι αυτή η σημαντική άνοδος καταγράφει ακριβώς μια τάση αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής απέναντι στα επιτελικά κόμματα και τις κυβερνητικές πολιτικές η οποία εκφράστηκε μέσα από τις τοπικές εκλογές,

Ερώτηση: Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας; Η Θεσσαλία είναι βαθιά πληγωμένη από τις τελευταίες θεομηνίες. Ποια θα είναι τα θέματα που θα αναδείξετε; Πως θα παλέψετε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας;

Απάντηση: Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και αυτοί που εκλέχτηκαν τώρα, όπως και τα στελέχη του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και με τις πλημμύρες το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταρχήν του αγώνα για να ορθοποδήσει ο λαός της περιοχής.

Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στο να καθαρίσουν σπίτια και καταστήματα, να απεγκλωβίσουν κόσμο με βάρκες, στη διανομή τροφίμων, στην πρώτη γραμμή ώστε να οργανωθεί η πάλη για να δοθούν αποζημιώσεις, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, να δοθούν όλα τα επιδόματα.

Όπως ήμασταν και από τον Ιανό στην πρώτη γραμμή αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων, όπου επί της ουσίας δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο έτσι ώστε να μην πλημμυρίσει η περιοχή μας. Αυτές τις ευθύνες τις τονίζαμε διαχρονικά. Για την έλλειψη ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας και σχεδίου με ευθύνη του κράτους. Και φθάσαμε σήμερα να μετράμε δεκάδες νεκρούς από πλημμύρες και εκατοντάδες ξεσπιτωμένους στην περιοχή μας.

Για ακόμα μια φορά μετά τον Ιανό και μάλιστα τώρα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι για να ορθοποδήσει ο λαός της περιοχής μας, εμείς, με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα διεκδικήσουμε να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται η περιοχή μας, με ευθύνη του κράτους.

Ολοκληρωμένες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας και όχι τα «μπαλώματα» που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και «ταϊστηκαν» μεγαλοεργολάβοι με απευθείας αναθέσεις από την κυβέρνηση 173 εκατομμυρίων ευρώ όπου αυτά τα έργα τα πήρε και τα σήκωσε η νέα κακοκαιρία.

Και σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει ακριβώς στην ίδια ρότα δίνοντας 600 εκατομμύρια στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους για την ίδια ιστορία. Για «μπαλώματα» και αποκαταστάσεις.

Ο χειμώνας είναι μπροστά και προβλήματα και ένας τέτοιος κίνδυνος είναι πολύ υπαρκτός..

Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Αν δεν παρθούν μέτρα ώστε να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα θα ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και σε αυτό ευθύνεται καταρχήν η κυβέρνηση που πρέπει να προχωρήσει στα έργα και στις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί σε πάρα πολύ κόσμο. Ακόμα αναμένει κόσμος τις αποζημιώσεις από τις κατεστραμμένες κατοικίες του.

Εμείς είχαμε επισημάνει τις ευθύνες της παρούσας περιφερειακής αρχής του κ. Αγοραστού όπως και τις ευθύνες της αντιπολίτευσης που σήμερα έγινε η περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα ο οποίος ψήφισε όλους τους προϋπολογισμούς της περιφέρειας, τα τεχνικά έργα που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, τα σχέδια κινδύνου Δάρδανος που δεν προστάτεψαν το λαό μας τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής.

Ο κ. Κουρέτας, μάλιστα, έδινε δείγματα γραφής και μας επιβεβαίωσε. Συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Και η ανησυχία του είναι πως θα αποκαταστήσει το πληγωμένο κύρος της Περιφέρειας Θεσσαλίας απέναντι στα μάτια των πλημμυροπαθών. Και πως θα προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο που είχε ο κ. Αγοραστός και το άφησε στη μέση.

Αυτό είναι το άγχος του κ. Κουρέτα και της νέας περιφερειακής αρχής και νομίζουμε ότι και από αυτό μπορεί να βγάλει συμπεράσματα ο κόσμος. Ότι η νέα περιφερειακή αρχή που προέκυψε δεν διαφέρει σε τίποτα από την προηγούμενη.

Γι ΄ αυτό ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να τρέφει καμία αυταπάτη καθώς δεν μπορεί ο νέος περιφερειάρχης να καλεί να μπει στο νέο συντονιστικό όργανο που συγκροτεί η κυβέρνηση. Η οποία κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των πλημμυροπαθών.

Τι μας ζητάει ο κ. Κουρέτας; Να παρακαλάμε την κυβέρνηση για πετσοκομμένες αποζημιώσεις όταν τα αιτήματα από το παλλαϊκό συλλαλητήριο στον Παλαμά μιλάνε για 100% αποζημιώσεις, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για 1.500 ευρώ έκτακτο επίδομα στους πλημμυροπαθείς προσαυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί.

Άρα, λοιπόν, η νέα περιφερειακή αρχή πρέπει να πάρει θέση απέναντι στα αιτήματα των πλημμυροπαθών.

Και να μην κοιτάνε με τον κ. Μητσοτάκη πως θα προχωρήσουνε τα αναπτυξιακά έργα που προτείνουν τα οποία δεν είναι προς το συμφέρον των λαϊκών αναγκών αλλά προς το συμφέρον των πράσινων επενδύσεων και των επενδυτών που τρίβουν τα χέρια τους αυτή την περίοδο ούτως ώστε να αλλάξουν χρήσεις γης και να προχωρήσουν ανεμπόδιστα νέα επενδυτικά σχέδια, όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και άλλα τέτοια ξεκληρίζοντας τους μικρομεσαίους αγρότες από την περιοχή μας.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ένα δικό σας προσωπικό μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους πολίτες; Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στα αυτοδιοικητικά και γνωρίζετε πολύ καλά τα ζητήματα της περιοχής. Τι θέλετε να τους πείτε;

Απάντηση: Εμείς θέλουμε να στείλουν ένα μήνυμα στο λαό της περιοχής ότι πρέπει να συνεχίζει με τη δράση του, την πάλη του, να συνεχίσει στο δρόμο του αγώνα ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά του για αντιπλημμυρική προστασία, για εισόδημα, για ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για αγροτική οικονομία η οποία να βασίζεται στις ανάγκες τους, να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών για τους αγρότες, για ελάχιστες εγγυημένες τιμές που να μπορούν να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο χωράφι.

Εμείς καλούμε το λαό της περιοχής να συνεχίσει να αγωνίζεται σε αυτό τον δρόμο, στον δρόμο που θα συγκρούεται με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, με το κράτος που είναι ένα αντιλαϊκό κράτος και εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, και τις κυβερνήσεις και τις τοπικές διοικήσεις που το υπηρετούν, ούτως ώστε να αποσπά κατακτήσεις του σήμερα και να ανοίγει ο δρόμος ριζικότερων αλλαγών για να μπορεί να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια κάνοντας πράξη καθημερινά πως μόνο ο λαός σώζει το λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δημήτρης Κουρέτας: Έργα και δράσεις για το υδατικό της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας: Διαδικτυακή Ημερίδα Erasmus Days 2023