O κ. AΝ. ΠΑΛΑΣΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Aποτελεί σταθερό αναπτυξιακό βραχίονα για την περιοχή.

Ερ.: Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ανταγωνιστική, έναντι των άλλων τραπεζών;

Αν. Παλάσκας: Το χαμηλό λειτουργικό κόστος, η φιλική και άμεση εξυπηρέτηση.

Ερ.: Ποια είναι τα τραπεζικά προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται σε μετόχους, καταθέτες και δανειολήπτες και ποιο το όφελος για την τοπική οικονομία;

Αν. Παλάσκας: Σχεδόν όλα τα προϊόντα της σύγχρονης τραπεζικής αγοράς. Το όφελος για την τοπική οικονομία είναι ότι η προστιθέμενη αξία γυρίσει στον πελάτη – μέλος.

Ερ.: Ποια η σχέση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας με την τεχνολογία;

Αν. Παλάσκας: Πλήρες τμήμα μηχανοργάνωσης με ικανότατα στελέχη

Ερ.: Συνεργασία τράπεζας με μη μέλη της. Πως επιτυγχάνεται αυτή η συνεργασία και με τι όρους;

Αν. Παλάσκας: Εδώ και ένα χρόνο περίπου με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος δίδεται η ευκαιρία στις Συνεταιριστικές Τράπεζες να συνεργάζονται και με μη μέλη. Οι όροι είναι ίδιοι. Ο πλούτος όμως που δημιουργούν τα μη μέλη αποβαίνει επ’ ωφελεία των μελών.

Ερ.: Ποίο είναι το κύριο μέλημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και ποιοι οι στόχοι της;

Αν. Παλάσκας: Μέλημα αποτελεί να συνεχιστούν οι ρυθμοί ανάπτυξής της. Οι στόχοι είναι στο εγγύς μέλλον να παρέχει όλα ανεξαιρέτως τα τραπεζικά προϊόντα.

Ερ.: Να μιλήσουμε λιγάκι με αριθμούς: οικονομικά μεγέθη, χορηγήσεις, ίδια κεφάλαια, προϊόντα και υπηρεσίες κλπ.

Αν. Παλάσκας: 

Καταθέσεις

Η αύξηση των καταθέσεων εξακολουθεί να αποτελεί κύριο στόχο ανάπτυξης της Τράπεζας. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό που επικράτησε στον τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τις καταθέσεις της. Οι καταθέσεις της Τράπεζάς μας το 2007 ανήλθαν στα Ευρώ 29,3 εκατομμύρια έναντι Ευρώ 27,3 εκατ. Το 2006.

Η Τράπεζα παρέμεινε συνεπής στο να προσφέρει στα μέλη της τα υψηλότερα επιτόκια τις αγοράς, ενώ τοκίζεται ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων ταμιευτηρίου, αντίθετα με την πρακτική πολλών τραπεζών, που θέτουν ελάχιστα όρια και έξοδα τήρησης καταθετικών λογαριασμών.

Η σύνθεση των καταθέσεών μας ήταν η εξής:

Οι Καταθέσεις Όψεως και οι Τρεχούμενοι λογαριασμοί καταθέσεων ποσού Ευρώ 4,5 εκατ. Κάλυπταν το 15,6% του συνόλου, οι Καταθέσεις Ταμιευτηρίου ποσού Ευρώ 8,5 εκατ. Κάλυπταν το 29% και τέλος οι προθεσμιακές Καταθέσεις ποσού Ευρώ 16,2 εκατ. Κάλυπταν το 55, 4% του συνόλου των καταθέσεων.

Χορηγήσεις

Οι χορηγήσεις στο τέλος του 2007 παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση που προσέγγισε το 19,9% σε σχέση με το 2006, διαμορφώνοντας το υπόλοιπό τους στο ποσό των Ευρώ 32,8 εκατ.

Η Τράπεζα συμπαραστέκεται με ανθρώπινο πρόσωπο στην επίλυση χρηματοοικονομικών προβλημάτων νοικοκυριών και εργαζομένων, ώστε να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, φροντίζοντας να καλύπτει τις πραγματικές τους ανάγκες, χωρίς να ενθαρρύνει τον υπερδανεισμό τους. Επίσης, λειτουργεί υποστηρικτικά και συμβουλευτικά σε λειτουργούσες και νέες επιχειρήσεις, με χορήγηση των απαραίτητων κεφαλαίων για έναρξη ή επέκταση της δραστηριότητάς τους, αγορά εξοπλισμού, κάλυψη λειτουργικών αναγκών, κεφάλαιο κίνησης κλπ.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Τράπεζας σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι η γνώση των επιχειρηματικών δεδομένων της αγοράς, που της επιτρέπει να αξιολογεί ολοκληρωμένα κάθε χρηματοδοτικό αίτημα με τραπεζικά κριτήρια. Αξιοποιώντας τη γνώση αυτή, παρέχει δάνεια όλων των κατηγοριών προς τους συνεταίρους που δραστηριοποιούνται σ’ όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας του Νομού Καρδίτσας με ευελιξία και ταχύτητα.

Οι Χορηγήσεις προς το Εμπόριο έφθασαν στο ποσό των Ευρώ 9,1 εκατ. Και κάλυπταν το 28% του συνόλου, τα Δάνεια Καταναλωτικής Πίστης ανήλθαν στο ποσό των Ευρώ 4 εκατ και κάλυπταν το 12,3% του συνόλου ενώ τα Στεγαστικά Δάνεια ξεπέρασαν το ποσό των Ευρώ 5,9 εκατ και κάλυπταν το 18% των συνολικών χορηγήσεων. Επίσης, χορηγήσεις έχουν δοθεί στη Βιοτεχνία (11,8%), στη Γεωργία (2,4%), στον Τουρισμό (3%) και στις Μεταφορές (2%).

Μέλη -Μερίδες

Στην εξεταζόμενη χρήση, οι συνεταιριστικές μερίδες έφτασαν τις 95.550, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,8%. Τα μέλη μας έφτασαν τα 3.813, αυξημένα κατά 6,3% σε σχέση με το 2006.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Τράπεζας προέρχονται από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Οι υποδείξεις τους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στη Διοίκηση της Τράπεζας να βελτιώνει την καθημερινή της λειτουργία, προς όφελός τους.

Κύριο μέλημα της Τράπεζας είναι να διατηρεί ικανοποιημένους τους συνεταίρους της προσαρμόζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, ώστε να καλύπτονται με τον καλύτερο και πιο εξατομικευμένο τρόπο οι επιχειρηματικές και προσωπικές τους ανάγκες, με ταχύτητα, φιλικότητα και διαφάνεια.

Εξέλιξη μερίδας

Η θετική πορεία της Τράπεζας και οι σταθερά κερδοφόρες χρήσεις απέδωσαν αξία στη μερίδα, τόσο από πλευράς μερίσματος όσο και από πλευράς υπεραξίας.

Το 2006, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η ονομαστική αξία της μερίδας μειώθηκε από Ευρώ 146,74 σε Ευρώ 73,37 με ανταλλαγή κάθε παλαιάς μερίδας ονομαστικής αξίας Ευρώ 146,74 με δύο νέες ονομαστικής αξίας Ευρώ 73,37.

Η κερδοφορία και τα ικανοποιητικά μεγέθη της Τράπεζας έχουν καταστήσει την απόκτηση συνεταιριστικών μερίδων μια διαχρονικά σίγουρη και κερδοφόρα επένδυση.

Ίδια Κεφάλαια

Τα ίδια Κεφάλαια της Τράπεζας στο τέλος του 2007 ανήλθαν στο ποσό των Ευρώ 14 εκατ. έναντι ποσού Ευρώ 12 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2006, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο 16,8%. Επίσης, το συνεταιριστικό κεφάλαιο έφθασε τα Ευρώ 7 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 14,8%.

Αποτελέσματα

Η χρήση του 2007 ήταν για την Τράπεζά μας αρκετά ικανοποιητική και όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των Ευρώ 2,7 εκατ. και τα προ φόρων καθαρά κέρδη σε Ευρώ 1,7 εκατ., έναντι Ευρώ 2,4 εκατ. και Ευρώ 1,5 εκατ. αντίστοιχα το 2006, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,2% και 7,8% στα ποσά αυτά.

Η εικόνα των αριθμοδεικτών της Τράπεζάς μας για το 2007 είναι σε ευθεία αναλογία με την εικόνα των μεγεθών και της κερδοφορίας της. Από τους παρακάτω αριθμοδείκτες προκύπτει η πολύ υψηλή αποδοτικότητα λειτουργίας της Τράπεζας, με το δείκτη αποδοτικότητας κεφαλαίων να διαμορφώνεται για το 2007 στο 12,17% και το συντελεστή καθαρού κέρδους στο 44,47%. Επίσης, είναι εμφανής η παραγωγικότητα της διαχειριστικής πολιτικής, όπου τα μεγέθη χορηγήσεων, καταθέσεων και κερδών ανά εργαζόμενο είναι πολύ υψηλά.

Η Τράπεζά μας αντιμετωπίζει δημιουργικά και επιτυχημένα την πρόκληση του ανταγωνισμού για πληρότητα στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Καταθέσεις

Ταμιευτήριο – Όψεως – Προθεσμιακές

Χορηγήσεις

Κεφάλαια κίνησης – δάνεια προσωπικά /καταναλωτικά /αγοράς αυτοκινήτου /επαγγελματικής στέγης /επαγγελματικού εξοπλισμού – εγγυητικές επιστολές συμμετοχής  /καλής εκτέλεσης  /λήψης προκαταβολής ή καλής πληρωμής

Ασφάλειες

Η Τράπεζα συνεργάζεται με δύο μεγάλες και αξιόπιστες ασφαλιστικές εταιρείες του χώρου, τη Συνεταιριστική ασφαλιστική και την Ευρωπαϊκή πίστη ΑΕΓΑ, καλύπτοντας όλη τη γκάμα των ασφαλιστικών υπηρεσιών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες.

Προσφέρουμε τις παρακάτω ασφαλίσεις:

– Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων & Ιδίων Ζημιών

– Ζωής (ατομικά, ομαδικά, επενδυτικά προγράμματα)

– Πυρός & Συμπληρωματικών Κινδύνων

– Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

– Διαφόρων Ατυχημάτων (κίνδυνος κλοπής, διάρρηξης χρηματοκιβωτίου κ.α.)

– Γενικής Αστικής Ευθύνης

– Προσωπικών Ατυχημάτων

Εμβάσματα

Αποστολή εμβασμάτων εσωτερικού και εξωτερικού, εισαγωγές εμπορευμάτων.

ΑΤΜ μηχάνημα

Λειτουργεί στο χώρο της Τράπεζάς μας ΑΤΜ μηχάνημα το οποίο εξυπηρετεί τους πελάτες όλων των Συνεταιριστικών Τραπεζών και της Πανελλήνιας Τράπεζας, ενώ συνδέεται με το Διατραπεζικό Δίκτυο ΔΙΑΣ και τους διεθνείς οργανισμούς MasterCard International, Visa και American Express.

Κέντρο Ηλεκτρονικών πληρωμών

Με το Κέντρο Ηλεκτρονικών Πληρωμών (Κ.Η.Π.) δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης των μελών μας σε οποιοδήποτε κατάστημα Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Πανελλήνιας, για την διενέργεια συναλλαγών σε λογαριασμούς καταθέσεων. Πλέον ένα δίκτυο 193 καταστημάτων είναι στη διάθεση των μελών για την εξυπηρέτησή τους.

Χρεωστική Κάρτα

Με τη χρεωστική μας κάρτα μπορούν τα μέλη μας να πραγματοποιούν συναλλαγές και αγορές, με απευθείας χρέωση του λογαριασμού τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Οι κάτοχοι της χρεωστικής κάρτας μπορούν αν εξυπηρετούνται, χωρίς καμία χρέωση, από το δίκτυο ΑΤΜ του Ομίλου της Πανελλήνιας Τράπεζας και των Συνεταιριστικών Τραπεζών αλλά και από όλα τα ΑΤΜ εκτός ομίλου.

Χρηματιστηριακές εργασίες

Με επιτυχία προχωρούν οι χρηματιστηριακές εργασίες. Τα μέλη μας μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές αγοραπωλησίας μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να έχουν πλήρη και ενημερωμένη εικόνα του χαρτοφυλακίου τους ανά πάσα στιγμή.

Όμιλος Συνεταιριστικών τραπεζών – Πανελλήνια Τράπεζα

Ο Όμιλος Συνεταιριστικών Τραπεζών απαρτίζεται από την Πανελλήνια Τράπεζα και τις 16 Συνεταιριστικές Τράπεζες της χώρας. Η έννοια του ομίλου υλοποιείται με τη δημιουργία ενιαίου δικτύου καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα συνδεδεμένων “on-line”, με κοινό δίκτυο ΑΤΜς και συναλλαγές κίνησης κεφαλαίων. Ο Όμιλος λειτουργεί μέσα στα πλαίσια των συνεταιριστικών αρχών, διατηρώντας την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών, τη λειτουργία και τη αυτοτέλεια κάθε Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Σημαντικές αυξήσεις σημείωσαν τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου, όπως φαίνονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

Στόχοι – προοπτικές

Καθημερινό στόχο για την Τράπεζά μας αποτελεί η ποιοτική αναβάθμιση των λειτουργιών, η βελτιστοποίηση των διαδικασιών αλλά και η διεύρυνση των προϊόντων. Για το σκοπό αυτό ενταχθήκαμε στην εταιρεία «ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.», το οποίο επιτρέπει την παροχή πλειάδας συμπληρωματικών υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζά μας θα ενταχθεί στις παρακάτω υπηρεσίες της ΔΙΑΣ Α.Ε.:

– Διατραπεζικό Σύστημα Συμψηφισμού Επιταγών.

Το Σύστημα αφορά στον Ηλεκτρονικό Συμψηφισμό των επιταγών σε ευρώ, που αγοράζουν οι τράπεζες. Από τις 11 Ιουνίου δεν θα χρησιμοποιείται πλέον το Γραφείο Συμψηφισμού για τη διακίνηση των επιταγών μας και η πληρωμή τους θα πραγματοποιείται την επόμενη ημέρα της έκδοσής τους από όλες τις Τράπεζες τις οποίες θα εμφανίζονται.

– Διατραπεζικό Σύστημα Μαζικών Εισπράξεων.

Με την υπηρεσία αυτή η Τράπεζά μας θα είναι σε θέση να δεχθεί την πληρωμή:

– Ηλεκτρονικών δηλώσεων Φ.Π.Α.

– Εργοδοτικών εισφορών ΙΚΑ

– Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

– Λογαριασμών ΟΤΕ

– Ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΒΕ

– Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμής Αποδοχών.

Με την υπηρεσία αυτή η Τράπεζά μας θα προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε πελάτη μας να εισπράττει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κ.λ.π. από φορείς του Δημοσίου με πίστωση του λογαριασμού που επιθυμεί.

– Διατραπεζικό Σύστημα Κίνησης Κεφαλαίων.

Σκοπός του Συστήματος είναι η εξυπηρέτηση της πελατείας μας για τη μεταφορά κεφαλαίων σε οποιαδήποτε τράπεζα εσωτερικού και εξωτερικού.

Επίσης, η Τράπεζά μας θα μπορεί να διαχειρίζεται τη μισθοδοσία επιχειρήσεων με αυτοματοποιημένες διαδικασίες μέσω ανταλλαγής ηλεκτρονικού αρχείου με το λογιστήριο της επιχείρησής σας.

Οι στόχοι για το 2008 συνοψίζονται ως ακολούθως:

– Να συνεχιστεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της Τράπεζας

– Να εξακολουθήσει η προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και η διεύρυνση των προϊόντων

– Να επιτευχθούν οι προγραμματισμένοι στόχοι

Πρέπει να τονιστεί ότι, με βάση τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η Τράπεζα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο για τη λειτουργία της και τα βασικά της μεγέθη. Επίσης, από τη λήξη της χρήσης μέχρι και σήμερα δεν συνέβη κάποιο σημαντικό γεγονός, το οποίο να έχει επίπτωση επί των μεγεθών της Τράπεζάς μας.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας δίνει δυναμικά το παρόν της στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και αποτελεί σταθερό αναπτυξιακό βραχίονα της περιοχής. Έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του συνόλου των κατοίκων του νομού μας, η Τράπεζά μας θα συνεχίσει να εξελίσσεται με τις δυνάμεις της στραμμένες στην ανάπτυξη της Καρδίτσας και στις ανάγκες των μελών της.

Προηγούμενο άρθρο «Μετασεισμοί» σε όλο το πολιτικό σύστημα από την κρίση στο ΠΑΣΟΚ
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις του ΔΩΚ για την Ευρωπαικής Γιορτή της Μουσικής