Ειδήσεις

Ο Καθηγητής Γεώργιος Νταλός, νέος Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού


 Αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) από 1.9.2023. Ο Καθηγητής Γεώργιος Νταλός αναλαμβάνει νέος Πρόεδρος του Τμήματος, μετά από δύο επιτυχημένες, κατά γενική ομολογία, θητείες (3,5 χρόνια) του Καθηγητή Ιωάννη Παπαδόπουλου, με Αναπληρωτή τον Γ. Νταλό που είχε καθοριστική συμβολή στο έργο του Τμήματος και ακόμη καλύτερη συνέχεια για την επόμενη διετία.

Καθήκοντα Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος έχει αναλάβει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Καζόγλου.

Από την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου Ιωάννη στην υπ’ αριθμ. 94/30.8.2023 Συνέλευση του Τμήματος, σημειώνονται τα εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι του Τμήματος ΔΕΞΥΣ,

στην τελευταία (94η/30.8.2023) Συνέλευση του Τμήματός μας, υπό την Προεδρεία μου για σχεδόν 3,5 έτη, δεν μπορώ να σας κρύψω τη συγκίνησή μου, τη χαρά και την περηφάνεια για τα όσα πετύχαμε όλοι μαζί, ώστε σήμερα το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού να έχει καθιερωθεί ως ένα από τα δυναμικότερα νέα Τμήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να έχει καταξιωθεί τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο.

Εν τέλει, η αποτελεσματική διοίκηση του Τμήματός μας για την ανάπτυξη και την πρόοδό του είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, χωρίς αποκλεισμούς και σε κλίμα κατανόησης, αποτελεσματικής επικοινωνίας, εξωστρέφειας, ουσιαστικής προσφοράς προς την κοινωνία και αγαστής συνεργασίας, όπου το «συμφέρον» του Τμήματος ήταν πάντα πάνω από οποιοδήποτε ατομικό (συμφέρον).

Άψογη και η συνεργασία μας με τους φοιτητές μας.

Σας ευχαριστώ ειλικρινά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για τη μεγάλη συμβολή μας στα επιτεύγματά μας, που τελικά δεν είναι και λίγα, όπως θα φανεί και στη συνέχεια».

Πιο συγκεκριμένα τα βασικά επιτεύγματα του Τμήματος μέχρι σήμερα είναι:

  1. Έγινε ουσιαστική εγκαθίδρυση του Τμήματος ΔΕΞΥΣ, μετά την αυτοδυναμία του, με όραμα, στρατηγική, στόχους, αρχές, αξίες κλπ. Σήμερα το Τμήμα ΔΕΞΥΣ αποτελείται από 16 μέλη ΔΕΠ (πολύ σύντομα θα ξαναγίνουν 17), 3 μέλη ΕΔΙΠ, 3 μέλη ΕΤΕΠ και 2 μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους.
  2. Πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) με δύο πυλώνες (Δασολογίας και Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού), που διαφοροποιείται από άλλα αντίστοιχα ΠΠΣ της χώρας μας και για το λόγο αυτό (και όχι μόνο φυσικά) καλύπτει τα τελευταία 3 χρόνια το 100% του συνόλου των θέσεων που προσφέρονται από το Υπουργείο Παιδείας και μάλιστα με αυξημένη βάση εισαγωγής.
  3. Πιστοποιήθηκε το ΠΠΣ από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ) (29420/30.9.2022) με ΑΡΙΣΤΑ – “Fullycompliant” (Fullycompliant: 10 και Substantiallycompliant: 2).
  4. Οι απόφοιτοι του Τμήματος ΔΕΞΥΣ έχουν πλέον κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.Υπάρχει σήμερα μεγάλη προσφορά εργασίας σε αποφοίτους του Τμήματος σε αρκετά επιστημονικά του αντικείμενα.
  5. Αναμένεται πολύ σύντομα οι απόφοιτοι, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να λάβουν τον ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (IntegratedMaster).
  6. Λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα σπουδών πιστοποίησης παιδαγωγικής και διδακτικής κατάρτισης.
  7. Στους αποφοίτους παρέχεται μαζί με το πτυχίο τους και πιστοποιητικό απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων.
  8. Υπάρχει ατομικός σύμβουλος σπουδών για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια.
  9. Το Τμήμα διαθέτει άρτιες υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις, ήτοι: 3 Αμφιθέατρα, 20 αίθουσες εργαστηρίων και διδασκαλίας, 45 γραφεία, συνολικού εμβαδού επιφάνειας άνω των 6000 τ.μ., που αναπτύσσονται σε έκταση 48 στρεμμάτων.
  10. Οι εγκαταστάσεις του Τμήματος διακρίνονται για την υποδειγματική καθαριότητα, τάξη και οργάνωση.
  11. Ο εργαστηριακός και ερευνητικός εξοπλισμός του Τμήματος, αξίας άνω των 4.000.000 €, είναι υποδειγματικός.
  12. Στο Τμήμα λειτουργούν δύο αυτοδύναμα οργανωμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλους: α) «Προηγμένες Μέθοδοι Σχεδιασμού, Τεχνολογίας & Μάνατζμεντ Προϊόντων από Ξύλο» και β) «Πολυλειτουργική Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων και Βιο-οικονομία», καθώς και γ) ένα Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Σύγχρονες Τεχνολογίες Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Κινδύνων».
  13. Στο Τμήμα πραγματοποιούνται διδακτορικές σπουδές από το 2020 (22 ενεργοί υποψήφιοι διδάκτορες και ένας απόφοιτος), αλλά και μεταδιδακτορικές.
  14. Διακρίνεται για την εξωστρέφεια και υπάρχει μεγάλη διασύνδεση με την κοινωνία, τους φορείς, τις επιχειρήσεις, την επιστημονική κοινότητα.
  15. Φοιτητές ενθαρρύνονται στο να συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα των καθηγητών και σε διεθνείς δράσεις του Τμήματος.
  16. Λειτουργεί σύγχρονη ιστοσελίδα του Τμήματος https://fwsd.uth.gr/, με πλούσιες πληροφορίες, έγκαιρες ανακοινώσεις, αλλά και σε σελίδες στα socialmedia.
Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός σε Κ. Πιερρακάκη: Μοριοδότηση μαθητών σχολείων της Θεσσαλίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Επόμενο άρθρο Τρεις προτάσεις από την ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ για ανακούφιση των πληγέντων από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας