Ειδήσεις

Ο όμιλος Αστρονομίας του 1ο Πειραματικού Γενικού Λυκείου Καρδίτσας στο Αστεροσκοπείο της Λάρισας


Μια πολύ σημαντική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του Ομίλου Αστρονομίας του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Καρδίτσας, με την επίσκεψή τους στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας “Αριστεύς”, στη Γιάννουλη.

Το Αστεροσκοπείο συμμετέχει σε διεθνή αστρονομικά ερευνητικά προγράμματα με σημαντική προσφορά τα οποία σχετίζονται με τον Ήλιο, τις επιπροσθήσεις της Σελήνης και την αστρική φωτοηλεκτρική φωτομετρία. Επίσης, συμβάλει και στον τομέα της γεωφυσικής με σχετικό  πρόγραμμα. Τέλος, το Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας έχει εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού διαμερίσματος.

Οι πραγματοποιούμενες παρατηρήσεις αποσκοπούν στην αποτύπωση των φαινομένων της ηλιακής φωτόσφαιρας, όπως οι ηλιακές κηλίδες, υλοποιείται πρόγραμμα για την επιτήρηση και φωτογράφηση ενεργών περιοχών της ηλιακής χρωμόσφαιρας στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθεί το εκρηκτικό φαινόμενο της έκλαμψης, καθώς και πρόγραμμα που αποσκοπεί στον ακριβή χρονικό προσδιορισμό της απόκρυψης ή επανεμφάνισης απλανών αστέρων από τον δίσκο της Σελήνης.

Οι μαθητές του ομίλου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία, τις δραστηριότητες και τα ερευνητικά προγράμματα του Αστεροσκοπείου, να χρησιμοποιήσουν τα τηλεσκόπια και να παρατηρήσουν τον ήλιο σε προβολή ή απευθείας με κατάλληλο φίλτρο, ενώ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζήτηση και να λύσουν απορίες σχετικά με έννοιες και αντικείμενα της αστρονομίας.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι υπεύθυνοι του Ομίλου Αστρονομίας “EyesOnSpace” Μιχάλης Παπανούσκας και Τσίνας Παναγιώτης,του σχολείο μας, ευχαριστούμε θερμά τον υπεύθυνο φυσικό και αστρονόμο Γιάννη Χουινάβα, για τη ζεστή φιλοξενία, την ακούραστη προσπάθεια για ενημέρωση, παροχή εξηγήσεων, χρήση των οργάνων και υπομονή στις ατέλειωτες ερωτήσεις μας.

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΚΑ Βόλου και Θεσσαλίας: Κενό γράμμα τα δικαιώματα των καταναλωτών
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία στο ΣΔΕ Καρδίτσας