Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών «Ελπίδα» Παναγιώτης Μπαρκαλής μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα για τα POS και την αγοραστική κίνηση


Μετ ΄ εμποδίων εξελίσσεται η εφαρμογή του μέτρου πληρωμής στις λαϊκές αγορές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, τα λεγόμενα POS, όπως τονίζει στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) o Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών «Ελπίδα» Παναγιώτης Μπαρκαλής.

Ο κ. Μπαρκαλής φιλοξενήθηκε, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη, εξηγώντας ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη διασύνδεση.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπαρκαλής επεσήμανε τα εξής:

«Σχετικά με το POS, η εφαρμογή μέχρι στιγμής είναι δύσκολη γιατί τεχνικά δεν μπορεί να υποστηριχτεί το όλο ζήτημα.

Και POS να πάρουμε να βάλουμε, που όλοι οι συνάδελφοι οι πολλοί έχουν κάνει τις αιτήσεις για λογαριασμό επαγγελματικό, έχουν θέμα συνδεσιμότητας.

Δεν έχουμε μια σαφή απάντηση από το Υπουργείο και δεν ξέρει κανείς τι πρόκειται να γίνει ως προς το θέμα της συνδεσιμότητας.

Μπορεί να σου πει ότι πήρες το POS και να μην το χρειάζεται και να πάρεις ένα πολυμηχάνημα.

Το θέμα το βασικό είναι εκεί πέρα, στη διασύνδεση.

Οι ενέργειες όλων των συναδέλφων είναι σε καλό δρόμο. Τώρα, από και πέρα, ό,τι μας πουν.

Οι ηλικιωμένοι μπερδεύονται. Εκεί είναι το μεγαλύτερο θέμα. Μας λένε ΄΄τι το θέλουμε το POS΄΄ και τέτοια.

Πιστεύουμε ότι θα τον βρούνε σιγά-σιγά το δρόμο τους».

Αγοραστική κίνηση

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών «Ελπίδα» Παναγιώτης Μπαρκαλής ρωτήθηκε από το Ράδιο Ηχόραμα και αναφορικά με το πώς διαμορφώνεται η αγοραστική κίνηση και κατά πόσο η ακρίβεια έχει επηρεάσει τα ψώνια των καταναλωτών, απαντώντας ως εξής:

«Η λαϊκή είναι το τελευταίο καταφύγιο του καταναλωτή. Είμαστε πάντα φθηνότεροι και από τα μάρκετ και από τα μανάβικα.

Υπάρχει μια πληθώρα προϊόντων τα οποία, πολλές φορές, είναι ωρών φρέσκα. Μιλάμε για λιγότερο από 24 ώρες και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία. Όλοι μας έχουμε πάρα πολύ καλά προϊόντα».

 

Ο απολογισμός των γιορτών

Όσο για τον απολογισμό της αγοραστικής κίνησης την περίοδο των εορτών, ο κ. Μπαρκαλής σημείωσε πως:

«Υπήρξε μια σχετική κίνηση αλλά όχι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια να υπάρχει αρκετή κίνηση.

Έτυχε και ήταν και τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ημέρα Δευτέρα και δεν μας ήρθαν και πάρα πολλοί ετεροδημότες. Που, συνήθως, και αυτοί βοηθούσαν την τοπική αγορά και όλους τους συναδέλφους στη λαϊκή αγορά».

 

Μέχρι πότε πρέπει να ολοκληρωθεί η διασύνδεση με τα POS

Επιστρέφοντας, πάντως, στο πρώτο θέμα, αυτό των POS, υπενθυμίζεται ότι, όλοι, οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα κυριακάτικά παζάρια, εφεξής υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.

Oι επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, υποχρεούνται να έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών αλλά και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα τερματικά μηχανήματα, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα αυτόματα μηχανήματα.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εμποροϋπάλληλοι: Πάρτε πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια
Επόμενο άρθρο Τη μετεγκατάσταση αναμένουν Βλοχός και Μεταμόρφωση – Οι Πρόεδροι των Τ.Κ. μιλούν στο Ράδιο Ηχόραμα