Ειδήσεις

Τη μετεγκατάσταση αναμένουν Βλοχός και Μεταμόρφωση – Οι Πρόεδροι των Τ.Κ. μιλούν στο Ράδιο Ηχόραμα


Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από το καταστροφικό πέρασμα του Ντάνιελ και οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Μεταμόρφωσης και Βλοχού στον πολύπαθο Δήμο Παλαμά όχι απλά εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους αλλά ακόμα αναζητούν λύσεις σε πολύ βασικά θέματα, με την πλειοψηφία των κατοίκων τους να επιθυμούν τη μετεγκατάσταση των χωριών τους. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν το βιος τους να χάνεται και τώρα αναγκάζονται να γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες.

Το Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) και η εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, το μεσημέρι της Τρίτης 16 Ιανουαρίου, φιλοξένησαν διαδοχικά στον ραδιοφωνικό αέρα και τους δύο Προέδρους των εν λόγω Τοπικών Κοινοτήτων συζητώντας μαζί τους για τα νεότερα που υπάρχουν αναφορικά με το αίτημα της μετεγκατάστασης, στον απόηχο και των διάφορων επαφών και συναντήσεων που είχε το κυβερνητικό κλιμάκιο κατά την τετραήμερη περιοδεία του στο Νομό.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεταμόρφωσης Πέτρος Κοντογιάννης και ο (νέος) Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βλοχού Βασίλης Καλογιάννης μίλησαν αποκλειστικά στο Ράδιο Ηχόραμα για το τι γίνεται με τη μετακίνηση των χωριών αλλά και για το πώς είναι σήμερα η ζωή στα χωριά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Ακολουθούν αναλυτικά οι συνεντεύξεις τους:

 

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μεταμόρφωσης Πέτρος Κοντογιάννης

Ερώτηση: Κύριε Κοντογιάννη, τι ακούσατε αυτές τις ημέρες από εκπροσώπους του κυβερνητικού κλιμακίου αναφορικά με τη μετεγκατάσταση του χωριού; Τι νεότερα υπάρχουν;

Απάντηση: Μιλήσαμε με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, σε μια γενική συζήτηση, καθώς είμαστε ακόμα στις προτάσεις.

Οι προτάσεις είναι μετακίνηση πρώτης και δεύτερης κατοικίας. Να μη γίνει απαλλοτρίωση στο χωριό μας, να μείνουν οι κατοικίες σαν συνοδοί αγροτικής κατοικίας όπου θα έχουμε όλα τα δικαιώματά μας σε αυτά τα σπίτια. Θα μπορούν να πουληθούν, θα μπορείς, αν θέλεις, να χτίσεις επάνω στην άδεια που ήδη είχες βγάλει. Δεν μπορείς, όμως, να βγάλεις καινούργια άδεια καθώς πλέον θεωρείται επικίνδυνη ζώνη το χωριό  μας. Γι ΄ αυτό το λόγο ζητάμε και τη μετακίνηση.

Οπότε, είναι κάποια θέματα που βλέπουμε, που συνεχίζουμε να συζητάμε. Να δούμε τι θα γίνει και με τους ανθρώπους εκείνους που είναι αμετάκλητοι και δεν θέλουν να φύγουν από το χωριό.

Ίσως αυτές οι κατοικίες δεν πρέπει να μείνουν εκεί σαν συνοδοί αγροτικής κατοικίας αλλά σαν πρώτη κατοικία.

Έχουν, όμως, τη δική τους ευθύνη πια καθώς το κράτος μας έχει ξεκαθαρίσει πως από τη στιγμή που η πλειοψηφία θέλει να μετακινηθεί, δεν θα ξαναυπάρξει αποζημίωση για το χωριό μας αν ξαναέρθει νερό. Θα είναι με δική μας ευθύνη τα σπίτια στο χωριό, να τα συντηρούμε, να τα έχουμε για τις καλοκαιρινές μας δουλειές που θέλουμε να είμαστε εκεί και αν κάποιος θέλει να παραμείνει και χειμώνα αλλά θα είναι με δική τους ευθύνη.

Ερώτηση: Γι ΄ αυτό που είπατε για την απαλλοτρίωση, δεσμεύτηκε ενώπιον σας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από έναν μήνα που επισκέφθηκε τη Μεταμόρφωση, Σωστά;

Απάντηση: Το ότι δεν γίνει απαλλοτρίωση το είπε και ο Πρωθυπουργός, το εξήγγειλε, σίγουρα, όμως, πρέπει να τα έχουμε όλα αυτά και γραπτώς γιατί ο λόγος είναι λόγος.

Σίγουρα όταν ο λόγος είναι του Πρωθυπουργού φυσικά είναι σαν είναι γραπτώς. Τι είπε δημόσια.

Οι κάτοικοι, όμως, θέλουν να τα έχουν όλα αυτά και με υπογραφές και να δούμε ποιες θα είναι οι τελικές εκβάσεις της κυβέρνησης καθώς υπάρχει και ένα ζήτημα με τα τετραγωνικά όπου θα πρέπει τα σπίτια να είναι σίγουρα γιατί έχουμε πια και βάσει μελών αλλά και βάσει των τετραγωνικών που είχε κάποιος ένα σπίτι στο χωριό.

Όταν ένα σπίτι στο χωριό είναι 120 και 130 τετραγωνικά με δύο μέλη, δεν μπορείς να τους βάλεις σε 60 τετραγωνικά. Θα τους βάλεις σε 80 με 90 τετραγωνικά.

Ερώτηση: Να πούμε ότι μετά από σχετικό δημοψήφισμα, έχετε καταλήξει καις το σημείο όπου επιθυμείτε να μετακινηθείτε και αυτό βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μακριά, στα Καλυβάκια. Πόσες κατοικίες χρειάζεται να μετεγκατασταθούν; Τι ζητάτε;

Απάντηση: Το μέρος όπου επιθυμούμε να μετεγκατασταθούμε είναι έξι χιλιόμετρα από εδώ, στα Καλυβάκια. Το έχουν δει ήδη από τα αρμόδια Υπουργεία και φαίνεται ότι είναι ασφαλές σημείο. Θα γίνουν κάποιες μελέτες ακόμη.

Εγώ στο χωριό μου έβγαλα στις 197 κατοικίες, πρώτες και δεύτερες. Κάποιες κατοικίες, όμως, είναι διαλυμένες. Κάποιες κατοικίες ίσως δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Αυτό το θέμα θα το αναλάβει το Υπουργείο ξεκάθαρα. Το αν θα είναι 197, το αν θα είναι 160 οι πρώτες και οι δεύτερες που κατοικούνται έστω και λίγο και συντηρούνται. Από κάποιες κατοικίες αγνοούνται ακόμη και το σε ποιόν ανήκει το σπίτι. Είναι εγκαταλελειμμένο.

Οπότε, δεν ξέρω ποια θα είναι η τελική έκβαση των κατοικιών στο χωριό. Θα είναι 197, θα είναι 170, θα είναι 160, δεν το γνωρίζω.

Ερώτηση: Και, βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ζει με αυτή τη μόνιμη ανασφάλεια και τον συνεχή φόβο αν θα συμβεί κάποιο αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο αφού η κλιματική κρίση είναι εδώ. Σωστά;

Απάντηση: Έκανα και στον κ. Τριαντόπουλος μια προσωπική ερώτηση και του είπα ΄΄Πως τα βλέπετε τα πράγματα με την κλιματική αλλαγή΄΄; Μου λέει ότι ΄΄Δεν μπορούμε να υο υπολογίσουμε πλέον. Δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον καιρό΄΄.

Και το βλέπετε και εσείς σήμερα, αν βγείτε έξω, δεν πιστεύω ότι νιώθουμε τον χειμώνα και το κρύο όπως έπρεπε να τα νιώσουμε.

Φοβούμαστε για τις απότομες αυτές αλλαγές, ειδικά εκεί προς τον Σεπτέμβριο, που το έχει αποδείξει η κατάσταση και με τον Ιανό και τον Διομήδη.

Βιώνουμε τρομακτικές καταστάσεις τα τελευταία χρόνια με την κλιματική αλλαγή, οπότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε λίγο καλύτερα.

Να μη βιώνουμε, όπως είπατε και εσείς, κάθε χρόνο το φόβο αλλά ούτε και αυτές τις τραγικές καταστάσεις να φεύγουμε από το σπίτι μας και να μην έχουμε που να μείνουμε.

 

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βλοχού Βασίλης Καλογιάννης

Ερώτηση: Κύριε Καλογιάννη, αυτές τις ημέρες που περιόδευσε το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Νομό μας τέθηκε αρκετές φορές το ζήτημα της μετεγκατάστασης. Τι επαφές είχατε; Τι νεότερα υπάρχουν; Τι ζητάτε;

Απάντηση: Κάναμε μια συζήτηση (δεν ήταν κάτι οριστικό), μας έδωσαν κάποιες προτάσεις όσον αφορά τη μετεγκατάσταση, τα νέα σπίτια, το πώς θα είναι κατασκευασμένα και με ποια κριτήρια θα κατασκευαστούν γενικότερα.

Αναφορικά με το χωριό, τα σπίτια θα παραμείνουν, θα παραμείνουν ως συνοδοί εργατικής κατοικίας.

Δηλαδή, τα σπίτια μας θα παραμείνουν ως έχει, θα μπορούν να επισκευαστούν, να φτιαχτούν πάλι από την αρχή, να γίνει η πώλησή τους και να μεταβιβαστούν.

Ο κόσμος δεν έχει αποφασίσει οριστικά. Περιμένουνε επίσημες προτάσεις, να τις δούνε δηλαδή εγγράφως.

Ερώτηση: Μιλάμε για 70 περίπου οικογένειες πλημμυροπαθών που είδαν το χωριό τους βυθισμένο κάτω από τα νερά και τις λάσπες επί μέρες και να καταστρέφεται το βιός τους; Είναι άπαντες υπέρ της μετεγκατάστασης;

Απάντηση: Είναι 15 οικογένειες που θέλουν να φύγουν και άλλες 70 με 80 που θέλουν να μείνουν.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι ομόφωνη η απόφαση. Θα υπάρξουν ίσως κάποια κωλύματα εκεί πέρα.

Περιμένουμε και εμείς να δούμε τι θα μας απαντήσουν από το κλιμάκιο που ήρθε.

Οι άνθρωποι έχουν πίσω περιουσίες, χωράφια. Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψεις έναν χωριό. Η αλήθεια είναι αυτή.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν οικογένειες που για την ασφάλειά τους θέλουν να φύγουν και εννοείται πως θα προσπαθήσουμε και γι ΄ αυτούς να κάνουμε ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μας.

Ελπίζω να μας δώσουν προτάσεις οι οποίες θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Ερώτηση: Γενικότερα, τι άλλα προβλήματα αντιμετωπίζετε; Λάβετε επιδοτήσεις; Πως είναι σήμερα η ζωή στον Βλοχό;

Απάντηση: Δεν υπάρχει ζωή στο χωριό αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι μια – δυο οικογένειες που μένουν σε ψηλά σπίτια. Δεν έπαθαν ζημιά. Θέλανε να πάνε να μείνουν εκεί και πήγανε. Οι άλλοι δεν μπορούν να μείνουν.

Επιδοτήσεις έχουν πάρει λίγοι όσον αφορά την επιδότηση ενοικίου.

Αποζημιώσεις έχουν δοθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό όσον αφορά στην οικοσυσκευή, τα 6.600, έχουν βάλει κάποιες προκαταβολές 5.000, από ό,τι έχω μάθει από κατοίκους. Αυτά μέχρι στιγμής. Εκεί πέρα θέλει λίγο σπρώξιμο γιατί υπάρχουν και προβλήματα οικονομικά και πρέπει να καλυφθούν αυτά.

Ερώτηση: Και, βέβαια, μην ξεχνάμε ότι αυτή ήταν η τρίτη φορά που πλημμύρισε το χωριό (πλημμύρισε και το 1953 και το 1994) και κανείς δεν μπορεί να βιώνει αυτή τη μόνιμη ανασφάλεια και το φόβο ότι το χωριό μπορεί να ξαναβρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μιας κλιματικής κρίσης. Σωστά;

Απάντηση: Ο Βλοχός ήταν και ένα ζωντανό χωριό. Ελπίζουμε, και αυτό είναι βασικά το θέμα μας, να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές.

Και τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν για την ασφάλειά τους – το κατανοούμε και είναι σεβαστό – αλλά και τους ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν από το χωριό.

Ελπίζουμε να βρεθεί λύση και για τις δύο πλευρές.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών «Ελπίδα» Παναγιώτης Μπαρκαλής μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα για τα POS και την αγοραστική κίνηση
Επόμενο άρθρο Εορτή του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Αντωνίου του μεγάλου