Ειδήσεις

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας για την προσχολική αγωγή και φροντίδα


Νέες μητέρες, νέοι γονείς, Η καινούρια χρονιά ξεκίνησε για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με καθυστέρηση, αφού η περιοχή μας χτυπήθηκε από τις πλημμύρες του «ΝΤΑΝΙΕΛ» ΚΑΙ «ELIAS» με τεράστιες καταστροφές. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν την κατάσταση στην προσχολική αγωγή ακόμη πιο αποκαλυπτική.

Σήμερα, η φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα

εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Όμως, για μια ακόμη χρονιά, τα δεδομένα στο Νομό μας δείχνουν την υποβάθμιση της, καθώς έχει γίνει εμπόρευμα ή ευκαιριακή παροχή για “λίγους και τυχερούς”.

Στο Δήμο Καρδίτσας, σύμφωνα με τα δεδομένα των γεννήσεων, 1335 παιδιά έπρεπε να πηγαίνουν σε Βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Όμως από τα παιδιά αυτά μόνο τα 219 παιδιά(!!!) φοιτούν σε δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στον βρεφικό σταθμό του Κέντρου Γυναικών και στον βρεφονηπιακό του ΟΑΕΔ. Τα 71 από αυτά είναι βρέφη από 2 μηνών ως 2,5 ετών. Τα υπόλοιπα 1114 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα σε ιδιωτικούς σταθμούς και την παραμονή στο σπίτι.

Οι συνθήκες της σκληρής λιτότητας, της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και όλων των αντεργατικών νόμων αναγκάζουν τους γονείς των λαϊκών οικογενειών να βρίσκονται κάθε χρόνο στο κυνήγι των voucher. Ο μειωμένος αριθμός τους και τα σφιχτά κριτήρια κάνουν ένα μεγάλο μέρος γονέων να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη είτε για τα τροφεία στους δημόσιους σταθμούς είτε για τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς.

Όμως και από πλευράς προσωπικού οι δημόσιες δομές λειτουργούν για μια ακόμα χρονιά με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου!!! Η δημοτική αρχή της Καρδίτσας λειτουργεί τους σταθμούς με συμβασιούχους εργαζόμενους κατά το 1/3 των θέσεων και δεν υπάρχει πρόθεση να διεκδικήσει μόνιμες και σταθερές θέσεις προσωπικού, ενώ στον σταθμό του ΟΑΕΔ όλοι οι εργαζόμενοι είναι με 11μηνες συμβάσεις.

Από την άλλη το πρόγραμμα της κυβέρνησης «Νταντάδες της γειτονιάς», που ο Δήμος Καρδίτσας έσπευσε να ενταχθεί και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία αν έχει ξεκινήσει την λειτουργία του, μόνο αιτήσεις έχουν γίνει, όχι μόνο δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, αλλά αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της προσχολικής αγωγής, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες

δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ως «φύλακα» παιδιών. Εντάσσεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργατική δύναμη των νέων μητέρων.

Δεν ανεχόμαστε σήμερα τον 21ο αιώνα να μην εξασφαλίζει το κράτος το δικαίωμα

ΟΛΩΝ των παιδιών στην προσχολική αγωγή και φροντίδα που θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους υπόλοιπους δήμους του Νομού, με τις γυναίκες τις υπαίθρου, αγρότισσες, κτηνοτρόφοι, αυτοαπασχολούμενες, εργαζόμενες, να βρίσκονται αντιμέτωπες με μειωμένες υποδομές.

Χαρακτηριστικά, στο Δήμο Μουζακίου δεν υπάρχει βρεφικός σταθμός και στους 2 παιδικούς σταθμούς φοιτούν 75 παιδιά 2,5-4 ετών. Και εδώ το προσωπικό υπηρετεί δεν είναι με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, καθώς από τους 5 παιδαγωγούς, οι 3 είναι μόνιμοι και οι 2 με 11μηνη σύμβαση με ΕΣΠΑ και από τα 4 άτομα βοηθητικό προσωπικό μισά είναι συμβασιούχοι με ΕΣΠΑ.

Καταγγέλλουμε τα σχέδια της κυβέρνησης που υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζει νέα “δωράκια” στους επιχειρηματίες χαρίζοντάς τους 200.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να υπάρξουν νέες θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς, όπως ανακοίνωσε η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου. Χρηματοδοτεί η κυβέρνηση τους ιδιώτες για να αυξάνουν τα κέρδη τους, να παίρνουν ζεστό χρήμα που το πληρώνουμε εμείς και να εμπορεύονται την ανάγκη των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή και φροντίδα.

Δεν δεχόμαστε οι κυβερνήσεις να πριμοδοτούν με κάθε είδους μέσα και αποφάσεις τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και να τους αβαντάρουν για να εγγράφουν βρέφη σε τμήματα με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή να τους παραχωρούν το “προνόμιο” να απασχολούν λιγότερο προσωπικό  βρεφοκόμους και νηπιαγωγούς) σε κάθε τμήμα σε σχέση με τους δημοτικούς

Δε συμβιβαζόμαστε τα σχέδια της κυβέρνησης για την προσχολική αγωγή, καθώς το ενδιαφέρον της έχει κριτήριο την “αποδοτική επένδυση”, όχι μόνο για τις μητέρες, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά, στην χειραγώγησή τους από την πιο τρυφερή ηλικία και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

προσαρμοσμένη στις “ανάγκες της αγοράς”.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

Δεν δεχόμαστε οι ανάγκες των παιδιών μας να είναι εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης.

Διεκδικούμε :

 Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν με τα απαραίτητα βρεφικά τμήματα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ιδιαίτερα για το δήμο Μουζακίου είναι αναγκαίο:

o Να ιδρυθεί βρεφικό τμήμα στους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

o Με ευθύνη του δήμου να γίνεται μεταφορά των παιδιών στους υπάρχοντες παιδικούς, από χωριά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ιδρυθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Δεν είναι δυνατό οι γυναίκες, οι νέοι γονείς με παιδιά σ’ αυτή την ηλικία, να στερούνται του δικαιώματος της προσχολικής αγωγής που είναι απαραίτητη για την σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

 Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

 Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

 Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

 Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους

 Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

 

Προηγούμενο άρθρο Ε65: Αντίστροφη μέτρηση για το Λαμία-Ξυνιάδα
Επόμενο άρθρο ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Όλοι στη Γενική Συνέλευση – Δυναμώνουμε με το σωματείο μας