Ειδήσεις

Οδηγός προστασίας για την υπαίθρια αγγουριά


Αρκετές είναι οι ασθένειες που πλήττουν την υπαίθρια αγγουριά και χρειάζεται προσοχή. Πιο αναλυτικά:

Ωϊδιο
Είναι ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.

Συνεχίζεται η εμφάνιση του ιωδίου σε καλλιέργειες με αγγουριές
Συμπτώματα: Εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις.

Συνθήκες ανάπτυξης: Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .

Καταπολέμηση:
1) Αφαιρούμε από τα φυτά τα φύλλα με έντονη προσβολή από το παθογόνο και τα καταστρέφουμε.

2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα, επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

Τετράνυχος (Tetranychus urticae)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου σε καλλιέργειες με αγγουριές στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους
παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Θρίπας (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου με μέτριους έως υψηλούς πληθυσμούς. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι θρίπες είναι φορείς
ιώσεων, έρπονται ανάμεσα στον κάλυκα και στον καρπό καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους (παραμόρφωση του καρπού), με συνέπεια τη σοβαρή μείωση της ποιότητας τους.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Αλευρώδης

Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου σε καλλιέργειες με αγγουριές στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο
χωράφι.
Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αγγουριάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: pkpfpfevolou@minagric.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Ένταξη έργου 500.000€ Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Λίμνης Πλαστήρα