Ειδήσεις

Οδοιπορικό του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στο Βελιγράδι


Σε μια τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή πλούσια σε παραστάσεις, εικόνες και εμπειρίες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν 154 μαθητές όλων των τάξεων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας από τις 2 έως και τις 5 Απριλίου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Την πρώτη ημέρα, 2 Απριλίου και μετά το πολύωρο ταξίδι , οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μιας πρώτης επαφής με την γραφική πρωτεύουσα της Σερβίας κάνοντας τον περίπατό τους στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Knez Mihailova, ένα από τα πιο παλιά και όμορφα σημεία της πόλης.

Την επόμενη μέρα -και δεύτερη στη σειρά της εκδρομής -οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, ώστε να υπάρχει ευελιξία μετακίνησης και περιηγήθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βελιγραδίου. Πρώτος σταθμός το Μουσείο Νίκολα Τέσλα, πρωτοπόρου ερευνητή στα ζητήματα ηλεκτρομαγνητισμού, που εισηγήθηκε τη χρήση της εναλλασσόμενης ηλεκτρικήςτάσης, η οποία και καθιερώθηκε. Στο Μουσείο οι μαθητές ξεναγήθηκαν και είχαν την τύχη να συμμετάσχουν σε ένα σχετικό με τον ηλεκτρομαγνητισμό και άκρως εντυπωσιακό πείραμα. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τον επιβλητικό, δεύτερο στον κόσμο σε μέγεθος, ναό του Αγίου Σάββα και θαύμασαν τον εντυπωσιακό ψηφιδωτό διάκοσμο, τον περίτεχνο τρούλο και τις χρυσοστόλιστες κατακόμβες. Τελευταίος σταθμός της ημέρας το  ΦρούριοKalemegdan.Οι μαθητές περιηγήθηκαν το χώρο του Κάστρου με τα εντυπωσιακά γλυπτά και τα όπλα που εκτίθενται εκεί και είχαν την ευκαιρία να ατενίσουν από ψηλά τον ποταμό Δούναβη, τη συμβολή του με τον ποταμό Σάβα αλλά και τα σύγχρονα κτίρια του νέου Βελιγραδίου. Μια ομάδα μαθητών επισκέφτηκε, επιπλέον, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης, όπου εκτίθενται περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης.

Σε όλες τις περιηγήσεις, τους μαθητές συνόδευαν επαγγελματίες ξεναγοί.

Την τρίτη κατά σειρά μέρα, οι μαθητές, χωρίστηκαν εκ νέου σε ομάδες με γνώμονα αυτή τη φορά τη συμμετοχή τους στα μουσικά σύνολα και επισκέφτηκαν Μουσικά Σχολεία της περιοχής.

Το Σύνολο Ελληνικής Μουσικής, με υπεύθυνο τον κ. Ηλία Παππά, επισκέφτηκε το Μουσικό Σχολείο “Lisinski”. Την ομάδα υποδέχθηκε η χορωδία του σχολείου και εκπρόσωπος της Σχολής Κιθάρας. Οι μαθητές του Συνόλου παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με έργα του  Μ. Θεοδωράκη,  Γ. Ζαμπέτα και άλλων Ελλήνων συνθετών.

Το Σύνολο της Μπαντίνας, με υπεύθυνο τον κ. Άγγελο Παλαπέλα ,επισκέφτηκε το Μουσικό Σχολείο “ StanislabBinicki”, που πήρε το όνομά του από το μεγάλο συνθέτη της Σερβίας. Αφού οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του σχολείου, παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε μια ποικιλία γνωστών τραγουδιών και στο οποίο συμμετείχαν και οι μαθητές του σερβικού σχολείου, δημιουργώντας μια εξαιρετική μουσική δράση.

Τα Σύνολα της «Χορωδίας Ομοίων Φωνών» με υπεύθυνο τον κ. Μιχάλη.Ζαχαρτζή και «Μουσικής Αναδόμησης και Πειραματισμού»,με υπεύθυνο τον κ. Κων/νοΠαπαϊωάνου, επισκέφτηκαν  το Μουσικό Σχολείο «JosipSlavenski». Στη σύντομης διάρκειας συναυλία που πραγματοποιήθηκε εκεί, τα Σύνολα του σχολείου μας, υπό τη δ/νση του Μ. Ζαχαρτζή παρουσίασαν ένα πρόγραμμα ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.Στη συνέχεια, Σέρβοι μαθητές έπαιξαν για τους μαθητές μας έργα σε πιάνο και κιθάρα, και η χορωδία τους ερμήνευσε έργα εκκλησιαστικής μουσικής.

Το κιθαριστικό σύνολο, με υπεύθυνη την κ. Βασιλική Παπαδημητρίου, καθώς και το σύνολο της Χορωδίας Ομοίων Φωνών του κ. Μιχάλη Ζαχαρτζή επισκέφτηκαν, επιπλέον, το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Ελληνικό Σχολείο της Ομογένειας. Η υποδοχή από την πλευρά των υπευθύνων αλλά και των μικρών μαθητών του σχολείου ήταν ιδιαίτερα ένθερμη και συγκινητική. Οι εκπαιδευτικοί, μάλιστα, έδειξαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για το ελληνικό πρόγραμμα σπουδών, όσο και τα σχετικά σχολικά εγχειρίδια. Στη συνέχεια,οι μαθητές παρουσίασαν ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα και η ομάδα αναχώρησε από το σχολείο με τις καλύτερες εντυπώσεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές συνεργασίες.

Οι μαθητές, που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας, επέστρεψαν στη βάση τους ενθουσιασμένοι και πλούσιοι σε εμπειρίες, εικόνες και παραστάσεις από το όμορφο Βελιγράδι αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον σπουδαίο ρόλο των εκπαιδευτικών εκδρομών στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Τους μαθητές συνόδευσαν ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, κ. Λίτσιος και οι εκπαιδευτικοί: κ.Η.Παππάς, κ.Χ.Ξηροφώτου, κ.Μ.Τσιγάρα, κ.Α.Παλαπέλας,κ. Π.Κωτούζα, κ.Ι.Αντωνίου, Κ.Μ.Ζαχαρτζής, κ.Μ.Αργυρίου, κ.Σ.Παναγιώτου, κ. Ι. Αναγνώστου και κ.Α.Μπρούτσου.

 

Προηγούμενο άρθρο Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τ.Κ. Μητροπόλεως
Επόμενο άρθρο Πάρκο Καινοτομίας JOIST: Μια Βραδιά Αφιερωμένη στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα