Ειδήσεις

Οι καταγγελίες μας για την επιβάρυνση των δημοτών με πρόσχημα την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν


Δεν έχει προηγούμενο η συμπεριφορά της Δημοτικής αρχής Καρδίτσας. Δεν υπάρχει πρωτοβουλία που να μην υποκρύπτει αδιαφάνεια και προσωπικό συμφέρον. Τα λέμε. Τα ξαναλέμε. Συνεχίζουν με μια απίστευτη κυνικότητα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Όχι δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, σε αυτόν τον ορυμαγδό αδιαφάνειας. Θα συνεχίσουμε να τους αποκαλύπτουμε μέχρι να τους καταλάβει και ο τελευταίος δημότης. Αρθρογραφήσαμε πολλές φορές για την απόπειρα επιβάρυνσης των δημοτών με εκατομμύρια ευρώ με πρόσχημα την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού.

Όλη η Ελλάδα γνωρίζει τι συμβαίνει. Κάποιοι ιδιώτες σε συνεργασία με ευάλωτους δημάρχους προσπαθούν να καρπωθούν αυτοί το όφελος – αντί των δημοτών που το δικαιούνται – από τη μείωση κατανάλωσης που προκύπτει από την αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου led. Πέραν των καταγγελιών των αιρετών και η εφημερίδα “Καθημερινή” αποκάλυψε το παιχνίδι που γίνεται στις πλάτες των ανυποψίαστων δημοτών.

Ο τρόπος είναι κοινός σε όλες τις περιπτώσεις των Δήμων. Ξεκινάει από αδιαφανή ανάθεση μελέτης η οποία προβαίνει σε υπερτιμολογήσεις έως 15 φορές του πραγματικού κόστους, ώστε να εκτοξευτεί το υποτιθέμενο κόστος που θα αναλάβει η εταιρεία καθώς και οι τόκοι που θα πρέπει να εισπράξει. Στο συνολικό κόστος προστίθεται η επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών με αμοιβές συμβούλου και πάει λέγοντας.

Σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω, υπάρχει όπως αποδεικνύεται και συνεννόηση μεταξύ των εταιρειών ώστε να μην υπάρξει ανταγωνισμός και να δώσουν χαμηλό ποσοστό έκπτωσης. Από τον μελετητή κάποιος υποθέτει με ασφάλεια τον μειοδότη.

Στο Δήμο Καρδίτσας, όλοι με μια φωνή ανέφεραν πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία το όνομα συγκεκριμένης  εταιρείας που θα ήταν ο μειοδότης. Και ώ του θαύματος, η συγκεκριμένη εταιρεία κατέθεσε προσφορά στο διαγωνισμό  και μάλιστα ήταν τελικά και η μόνη προσφορά αφού η δεύτερη εταιρεία που συμμετείχε ακυρώθηκε.

Φανταζόμαστε ότι και οι δημότες που υποστηρίζουν τη Δημοτική αρχή θα αναρωτιούνται: Είναι  δυνατόν να προχωρήσουν στην κατακύρωση του αποτελέσματος μετά από αποδεδειγμένες υπερτιμολογήσεις, παντελή έλλειψη ανταγωνισμού και γνωστή την εταιρεία πριν καν ξεκινήσει ο διαγωνισμός;

Τους απαντούμε. Ναι θέλουν να συνεχίσουν. Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Το ερώτημα είναι θα τους το επιτρέψουμε;

Απευθυνόμαστε στη Δημοτική αρχή λέγοντας: Μην τολμήσετε να συνεχίσετε.

Σταματήστε τώρα εν τη γενέσει του το νέο χορό αδιαφανών εκατομμυρίων.

Σταματήστε τώρα τη νέα απόπειρα διασπάθισης δημοτικού χρήματος.

Απευθυνόμαστε στους δημότες λέγοντας: Ξεσηκωθείτε, μην τους αφήνετε σε χλωρό κλαρί. Φτάνει πια.

 

Γράφουν οι Σωτηρία Μπακαλάκου, Οικονομολόγος MSc, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας, Άλκηστις Κολοκύθα, Οικονομολόγος, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας: 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ
Επόμενο άρθρο ΚΕΣΝ: Μνημόσυνο για τους νεκρούς πεσόντες υπέρ Πατρίδος