Ειδήσεις

ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας: 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ


Στις 16 Φλεβάρη 1942 δημοσιεύθηκε η διακήρυξη της ΄ίδρυσης του δοξασμένου ΕΛΑΣ  που έμελλε   να γράψει απαράμιλλές σελίδες ηρωισμού στον αγώνα κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής  και έδωσε την λευτεριά στον λαό της πατρίδας μας . Ο ΕΛΑΣ ήταν λαϊκός στρατός, το ένοπλο τμήμα του λαού μας και ιδρύθηκε με απόφαση του ΚΚΕ και συγκεκριμένα με την απόφαση της 8ης ολομέλειας της ΚΕ το πρώτο 10ήμερο του Γενάρη του 1942.

Μετά από αυτήν την απόφαση του ΚΚΕ και στην συνέχεια την αντίστοιχη του ΕΑΜ , για την ίδρυση του ΕΛΑΣ , στις 22 Μάη 1942, στην καλύβα του Στεφανή στην Σπερχειάδα, δημιουργήθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα , με επικεφαλής τον Θανάση Κλάρα, ως ταγματάρχης Άρης Βελουχιώτης πλέον, στη Δυτική Φθιώτιδα.

Η Ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και άλλων ΕΑΜικών   οργανώσεων  και η απελευθερωτική δράση τους,  ενέπνευσε το λαό και τη νεολαία μας , σήκωσε το αγωνιστικό τους φρόνημα και έτσι προέκυψε η μαζική συμμετοχή στην αντιφασιστική – απελευθερωτική πάλη. Στις παραμονές της απελευθέρωσης ο ΕΛΑΣ απαριθμούσε  77. 000 τακτικούς και 50.000 έφεδρους μαχητές

Ο ΕΛΑΣ ήταν στρατός στην υπηρεσία ενός κινήματος που καθοδηγητική του δύναμη ήταν το ΚΚΕ. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, με την δράση τους, έσωσαν τον λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό, απελευθέρωσαν την χώρα από τον ΝΑΖΙ κατακτητή . Ο ΕΛΑΣ υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των κατακτητών στη χώρα μας και των συνεργατών τους των ταγματασφαλιτών.

Ο ΕΛΑΣ στην διάρκεια της κατοχής, καθήλωσε 8-12  εχθρικές μεραρχίες. Προξένησε στους κατακτητές 30.000 νεκρούς  και συνέλαβε 6500 αιχμαλώτους. Κατέστρεψε 37 μεγάλες γέφυρες, 85 ατμομηχανές και περίπου 1000 βαγόνια και αυτοκίνητα. Την άνοιξη του ΄44 είχε στον  έλεγχο του τα 2/3 της χώρας  και τις μέρες της απελευθέρωσης το 90% της χώρας .

Το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ,  για να τιμήσει τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, θα συμμετέχει στην εκδήλωση που   οργανώνει  η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ,  την Κυριακή 27 Φλεβάρη , ώρα 11η π.μ. στην πλατεία Πάρκου στην Λαμία . Θα μιλήσει ο γ.γ. της ΚΕ σ. Δημ. Κουτσιούμπας .

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» . Θα συμμετέχουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Παντελής Θαλασσινός.

Καλούνται τα μέλη και φίλοι του Παραρτήματος Καρδίτσας  της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, να δώσουν το παρών στην εκδήλωση αυτή.

Για την μετάβαση στην Λαμία θα δρομολογηθεί λεωφορείο. Ώρα αναχώρησης 9.15 το πρωί της Κυριακής από την πέτρινη τράπεζα. Τηλ επικοινωνίας: 2441027376 κ. Στουρνάρας

 

Προηγούμενο άρθρο Στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό o Γενικός Πρόξενος της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθρο Οι καταγγελίες μας για την επιβάρυνση των δημοτών με πρόσχημα την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν