Ειδήσεις

Όλα έτοιμα για το 7ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και το 7ο Καραγκούνικο Aντάμωμα


Όλα είναι έτοιμα για το 7ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο και το 7ο Καραγκούνικο Aντάμωμα των αυτόχθονων και γηγενών κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας- Καραγκούνηδες, στις 8, 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Διοργανωτές του μεγάλου αυτού πολιτιστικού γεγονότος, που θα στρέψει τα βλέμματα των Ελλήνων στη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή του Θετταλού, είναι η Αμφικτιονία Θεσσαλών – Καραγκούνηδων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με συνδιοργανωτές το Δήμο Ρήγα Φεραίου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ).

Το 7ο Συνέδριο (που είχε προγραμματιστεί για το 2021 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας), ξεκινάει την Πέμπτη 8/9/2022 στις 19.00’ και συνεχίζεται Παρασκευή και Σάββατο (09.30’-13.30’ και 18.00’-21.30’’), στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου.

Οι 44 εισηγητές του Συνεδρίου με θέμα «Η Θεσσαλία στην Επανάσταση του 1821: Πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστοριογραφικές απηχήσεις», μέσα από τις ανακοινώσεις τους θα καλύψουν τους θεματικούς άξονες που αφορούν: Τον Ρήγα και τους Μεγάλους Δασκάλους του Γένους από τη Θεσσαλία, γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές και τα επαναστατικά κινήματα στη Θεσσαλία, λαϊκές παραδόσεις – θρύλους – δημοτικό τραγούδι – μουσική και χορό των Θεσσαλών για τον μεγάλο ξεσηκωμό, κ.λπ.

* Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 19.00’ με το 7ο Καραγκούνικο Αντάμωμα, στο Δημοτικό Στάδιο του Βελεστίνου, όπου δεκάδες Χορευτικά από συλλόγους και φορείς απ’ όλη την πεδινή Θεσσαλία, συνοδεία πολυμελούς παραδοσιακής ορχήστρας θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια της πεδινής Θεσσαλίας (Καραγκούνηδων).

** Στο τέλος του Ανταμώματος, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης της σημαίας της Αμφικτιονίας από τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου στον πρόεδρο της Αμφικτιονίας Θεσσαλών – Καραγκούνηδων, την οποία στη συνέχεια θα παραλάβει ο δήμαρχος Παλαμά, για το επόμενο 8ο Αντάμωμα που θα γίνει στις 10/9/2023 στο Προάστιο, έδρα της Δ.Ε. Σελλάνων, του Δήμου Παλαμά.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Πανηγύρισε η ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνης την θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου