Ειδήσεις

Όλγα Μακρή: Στόχος μου η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών


Για το έργο στους τομείς δράσης της και το όραμά της για το αύριο της πόλης μίλησε η Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΕΠ Δήμου Καρδίτσας, και εκ νέου υποψήφια με τον συνδυασμό του Βασίλη Τσιάκου «Καρδίτσα ο τόπος μας», Όλγα Μακρή στη συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Κυρία Μακρή, η τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία «σημαδεύτηκε» από πρωτοφανή φυσικά φαινόμενα (Ιανός, Daniel), από την πανδημία και από μια σειρά άλλων κρίσεων (οικονομική, ενεργειακή, επισιτιστική) δημιουργώντας πρωτόγνωρες συνθήκες και αλλάζοντας τις προτεραιότητες και τις ευθύνες όλων εσάς των αυτοδιοικητικών. Πως ήταν, λοιπόν, αυτή η θητεία; Εσείς προσωπικά, ως Αντιδήμαρχος αλλά και ως άνθρωπος, πως τα βιώσατε όλα αυτά;

Απάντηση:  Η αλήθεια είναι πως ποτέ διαχρονικά μια δημοτική αρχή δεν είχε να αντιμετωπίσει τόσα σοβαρά προβλήματα μέσα σε μια θητεία.

Ξεκινώντας την διοίκηση του δήμου, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον Ιανό, ένα φυσικό φαινόμενο που δεν περίμενε κανείς το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλούσε.  Δείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά, υπήρξε άμεση εισροή χρημάτων από την κεντρική διοίκηση και όλοι μαζί δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για να επαναφέρουμε την πόλη μας στην πρότερη μορφή της.

Μετά έρχεται η πανδημία Covid, που θυμόσαστε πολύ καλά την αγωνία και τον φόβο που επικρατούσε εκείνο το διάστημα σε όλο τον κόσμο. Για ένα και επιπλέον χρόνο είμασταν κλεισμένοι στα σπίτια αγωνιώντας για το πώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η κατάσταση χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την αυτοδιοικητική μας θητεία και ότι ήταν σε εξέλιξη να πραγματοποιηθεί.

Αμέσως μετά ξεσπά ο πόλεμος της Ουκρανίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Μπορεί να μην θρηνήσαμε θύματα λόγω πολέμου αλλά επιβαρυνθήκαμε όλοι οι πολίτες οικονομικά, με τις γνωστές ανατιμήσεις των προϊόντων, όταν καλά-καλά προσπαθούσαμε να βρούμε τα βήματά μας μετά τον Ιανό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ξαναχτυπά νέα φυσική καταστροφή, τρείς φορές μεγαλύτερη του Ιανού, ο Daniel και μέσα σε λίγες ημέρες και ο Ηλίας και έφερε την περιοχή της Θεσσαλίας στην τραγική αυτή κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε.

Και η Καρδίτσα πληγώθηκε, ευτυχώς όχι στον βαθμό του Ιανού. Υπήρχαν ζημιές σε 5 από τα χωριά μας και σε κάποιες συνοικίες της πόλης.

Για τον λόγο του ότι υπήρξαμε πιο έτοιμοι λόγω της εμπειρίας μας δυστυχώς του Ιανού, επιδείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά.

Εκείνες τις ημέρες η Καρδίτσα ήτανε το επίκεντρο των ειδήσεων.

Την Πέμπτη το πρωί, μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες βροχής, στήθηκε ολόκληρο ελικοδρόμιο στο γήπεδο του  Αστέρα σαν σημείο υποδοχής των απεγκλωβισμένων. Στήθηκαν στην πόλη μας 4 δομές φιλοξενίας των πλημμυροπαθών προσφέροντάς τους στέγη, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και ότι άλλο ήταν απαραίτητο.

Σε αυτό το σημείο πραγματικά θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο αυτό τον κόσμο που υπερέβαλλε εαυτό όλες εκείνες τις ημέρες, που εθελοντικά επιχειρούσε μαζί μας, στον Ερυθρό Σταυρό, τους Προσκόπους, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, τους εθελοντικούς συλλόγους και σωματεία, τους γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, την 5η ΥΠΕ, την διοικήτρια του Νοσοκομείου Καρδίτσας για την άμεση ανταπόκριση των περιστατικών των δομών, την Ιερά μας Μητρόπολη και φυσικά όλους αυτούς τους πολίτες, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που προσέφεραν τα μέγιστα.

Για όλα τα παραπάνω σαφώς λοιπόν και άλλαξαν οι προτεραιότητες μας δίνοντας βαρύτητα στις λύσεις που άμεσα έπρεπε να βρεθούν έτσι ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Με ρωτήσατε πως βίωσα εγώ προσωπικά την όλη κατάσταση. Σας απαντώ ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη. Η ανάληψη των καθηκόντων μου με βρήκε στον απόηχο της πανδημίας που ήρθε ξαφνικά μέσα σε λίγους μήνες αλλάζοντας τις ζωές και τις συνήθειές μας όπως προείπα. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζα, δέχθηκα την θέση της αντιδημάρχου στον τομέα των Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΕΠ.

Μια αρμοδιότητα σύνθετη και πολύπλοκη σε έναν Δήμο με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και αυξημένες ανάγκες. Είχα ηθικό χρέος  να δουλέψω όσο πιο σκληρά μπορούσα και να συμβάλλω στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Ως Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΕΠ πως θα περιγράφατε τη θητεία σας; Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε αλλά και ποιες ήταν επιγραμματικά οι μεγαλύτερες ΄΄κατακτήσεις΄΄;

Απάντηση: Η σημερινή συνέντευξη αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να αναφερθώ συνολικά στο έργο που έχει παραχθεί και στην προσπάθεια που έγινε από 1η Σεπτέμβρη 2021 έως και σήμερα, προκειμένου να προσφερθούν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και να μπει ο Δήμος σε τροχιά ανάπτυξης, αναφερόμενη αποκλειστικά στους τομείς στους οποίους είχα την πολιτική ευθύνη.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες ήταν όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 4 χρόνια και ιδιαίτερα ο πόνος και η απόγνωση των συμπολιτών μου.

Υπήρξαν κάποια μικρά διαστήματα που οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο δυνατό και αυτό γιατί υπήρξαν διαστήματα με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού λόγω πανδημίας, άδειες ειδικού σκοπού, με συνέπεια να υπολειτουργούμε.

Παρόλο αυτά οι υπηρεσίες λειτούργησαν υποδειγματικά έχοντας θετικό πρόσημο με την συμβολή τους σε όλα τα παραπάνω προβλήματα που είχαμε να διαχειριστούμε και αυτό οφείλεται στην άριστη συνεργασία που είχα με τους Διευθυντές – Προϊσταμένους και υπαλλήλους των υπηρεσιών.

Τώρα αν πρέπει  να αναφερθώ στο τι κατάφερα σαν αντιδήμαρχος, θα ξεκινήσω λέγοντας για την Δημοτική Αστυνομία ότι συμβάλλαμε στην πανδημία με εντατικούς ελέγχους, ειδικά σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών, για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και τον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας, ανταποκριθήκαμε άμεσα σε παράπονα και καταγγελίες πολιτών, πραγματοποιήσαμε για τους υπαλλήλους σεμινάριο Α΄ Βοηθειών από τον Ε.Ε.Σ. – Παράρτημα Καρδίτσας για να είναι σε θέση να παράσχουν βοήθεια στους πολίτες όταν χρειαστεί, αναβαθμίσαμε την εν λόγω υπηρεσία με ενίσχυση ατομικού εξοπλισμού, αντιμετωπίσαμε τους επαγγελματίες της εστίασης με ευαισθησία και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπενθυμίσω την υποχρέωση τους για την έκδοση άδειας τραπεζοκαθισμάτων σε όσους δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εκδώσουν.

Και επίσης σημαντικό από 1/9/22 μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε βεβαιώσεις γνησίου υπογραφής κατ΄ οίκον σε όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Στο πεδίο της λαϊκής εκεί τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Η περίοδος της καραντίνας υπήρξε πολύ επιζήμια για τους παραγωγούς και εκθέτες της λαϊκής αλλά σαν δημοτική αρχή πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και της υγειονομικής ασφάλειας, ιεραρχήσαμε τα προβλήματα και φροντίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να λυθούν.

Η διαχείριση των λαϊκών αγορών είναι ένα σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι με το οποίο ασχολήθηκα έχοντας προσωπική επαφή κατά τις ημέρες λειτουργίας των αγορών καθόλη την διάρκεια της θητείας μου με τον επόπτη και τον αρμόδιο υπάλληλο τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για όλη την γνώση και βοήθεια που μου πρόσφεραν. Με την άψογη συνεργασία των σωματείων μπορούμε να πούμε πως η αγορά λειτούργησε υποδειγματικά χωρίς τραγικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά.

Για την βελτίωση των λαϊκών αγορών, συστήσαμε την επιτροπή των λαϊκών αγορών για να κατανοήσουμε τα προβλήματα της λαϊκής και να βρούμε λύσεις, κάναμε ελέγχους και θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε άδειες, πάγκους και εφαρμογή των ορίων αυτών, περιορίσαμε σημαντικά το παρεμπόριο, εφαρμόζουμε πιλοτικά την εφαρμογή για την είσπραξη του ημερήσιου τέλους και στις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει και επίσημα και τέλος, είμαστε στην διαδικασία ίδρυσης νέας λαϊκής στην Περιοχή Λάκκα Μαντζιάρα.

Θα συνεχίσω να βρίσκομαι δίπλα στους ανθρώπους της λαϊκής, καθώς η λαϊκή αγορά είναι τόσο σημαντική για τους παραγωγούς, για τους καταστηματάρχες της περιοχής, όσο και για τους δημότες καταναλωτές. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να την κάνουμε καλύτερη και ανταγωνιστικότερη.

Για τα ΚΕΠ τώρα τι να πούμε. Μία υπηρεσία που έχει λύσει πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών μας.

Συγκεκριμένα το κεντρικό ΚΕΠ της Καρδίτσας γίνεται αποδέκτης αιτημάτων και παρέχει ποιοτική εξυπηρέτηση και πληροφόρηση στους πολίτες της πόλης.

Καθημερινά επισκέπτονται το ΚΕΠ κατά μέσο όρο 250-300 άτομα, ενώ υπάρχουν περίοδοι, ιδίως όταν υπάρχει κάποια νέα ή εποχιακή αρμοδιότητα από τις χιλιάδες που προστίθενται, να έχει φτάσει στους 700 πολίτες καθημερινά.

Η εξυπηρέτηση γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης GOV.GR και του EUGO (για επιχειρήσεις) αλλά και μέσω του προγράμματος ΕΡΜΙΣ, βάσει πιστοποιημένων διαδικασιών που καλύπτουν όλο το εύρος του Δημοσίου και όλα τα Υπουργεία και τους ΟΤΑ.

Το ΚΕΠ της Καρδίτσας είναι και ΚΕΠ – ΕΚΕ που αφορά στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Οι πιστοποιημένες διαδικασίες ξεπερνούν τις 1000 και σχεδόν κάθε μήνα προστίθενται αρμοδιότητες ποικίλου ενδιαφέροντος.

Μάλιστα το ΚΕΠ της Καρδίτσας είναι από τα λίγα επιλεγμένα ΚΕΠ που εξυπηρετούν και online πολίτες από όλο τον κόσμο μέσω του MyKepLive.

Με πρωτοβουλία της Δ/ντριας και δική μου διοργανώσαμε για τους υπαλλήλους όλων των ΚΕΠ του Δήμου, επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαίδευσης χειρισμού των απινιδωτών και Α΄ Βοήθειες από ειδικούς εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Καρδίτσας, με στόχο την καλύτερη προστασία της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου μας. Τις ίδιες υπηρεσίες προσφέρουν και τα περιφερειακά ΚΕΠ (Σταυρού, Καλλιθήρου, Καλλιφωνίου και Μητρόπολης)

Για φέτος τα ΚΕΠ έχουν ενταχθεί και σε πρόγραμμα ανακαίνισης, το οποίο έχει ξεκινήσει και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα.

Ερώτηση: Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να είστε εκ νέου υποψήφια με τον συνδυασμό του Βασίλη Τσιάκου «Καρδίτσα ο τόπος μας»; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Είναι αναμφίβολα τιμή για μένα να καταξιώνομαι και να προσφέρω στα κοινά από μια θέση ευθύνης. Είχα την τιμή να συνεργαστώ με εξαιρετικούς ανθρώπους, αποκτώντας πολύτιμη γνώση για την λειτουργία και τα προβλήματα του Δήμου.

Η γνώση αυτή είναι παρακαταθήκη που κρατώ ως πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον από όποια θέση κι αν κληθώ να υπηρετήσω. Ο λόγος που είμαι ξανά υποψήφια δεν είναι άλλος από του ότι είμαι γέννημα-θρέμμα Καρδιτσιώτισσα και θεωρώ τιμή και συνάμα υποχρέωση να ασχολούμαι με τα κοινά της πόλης μου. Αισθάνομαι  πως ακόμα είμαι χρήσιμη μέσα στην αυτοδιοίκηση και ο μεγαλύτερος στόχος μου είναι ένας.

Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και μόνον.

Ερώτηση: Τι οραματίζεστε για το Δήμο Καρδίτσας; Τι άλλο θα θέλατε να δείτε να αλλάζει στην πόλη;

Απάντηση: Οραματίζομαι μια πόλη με όσο δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Θέλω να επανέρθει στους συνδημότες μου το αίσθημα της ασφάλειας, να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο ενδιαφέρουσα, κάνοντας την πιο ελκυστική και πόλο έλξης για τους τουρίστες. Σε όλη αυτή την προσπάθεια χρειάζεται περισσότερο από ποτέ  η βοήθεια όλων των πολιτών, με αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, με αλλαγή των πράξεων και αντιλήψεων, με συνειδητή στάση ζωής σε μόνιμη βάση.

Ερώτηση: Ως γυναίκα, τι πιστεύετε πως θα μπορούσε να γίνει για τη στήριξη των γυναικών, ιδίως στη σημερινή εποχή με τις τόσες γυναικοκτονίες, αλλά και στην κατεύθυνση της ισότιμης μεταχείρισής τους στην κοινωνία;

Απάντηση: Αναμφίβολα η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας.

Πεποίθηση όλων μας είναι ότι σε κάθε σύγχρονη, δημοκρατική χώρα η ισότητα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στόχο αυτής. Γυναίκες και άνδρες βιώνουν άνισες συνθήκες και έμφυλες διακρίσεις σ’ όλο τον κόσμο. Οι διακρίσεις αυτές, δημιουργούν έντονες ανισότητες στην εργασία, στην οικογένεια, στην οικονομία, στην πολιτική. Διαπιστώνουμε χωρίς καμιά αμφιβολία πως οι γυναίκες χρειάζεται να μάχονται καθημερινά για ίσα δικαιώματα και ίση συμμετοχή στην εργασία, να προσπαθούν να ανταποκριθούν στους πολλούς ρόλους της καθημερινής τους ζωής, να αγωνίζονται για τη συμμετοχή τους στην πολιτική και τη λήψη αποφάσεων και να διεκδικούν μια ζωή χωρίς βία.

Στον δήμο Καρδίτσας μέσα από το Κέντρο Γυναικών,  στο οποίο είμαι ενεργό μέλος της, γίνεται οργανωμένα μια τεράστια προσπάθεια για την στήριξη όλων των γυναικών, χωρίς κανένα διαχωρισμό, συμμετέχοντας σε περιφερειακά, εθνικά και διακρατικά δίκτυα προώθησης των ίσων ευκαιριών, σε όλους τους τομείς δράσης των γυναικών. Για το άλλο μισό του Ουρανού λοιπόν, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση, πιστεύω κάποια στιγμή να αλλάξει αυτή η εικόνα και να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον αριθμό των γυναικοκτονιών και να πάρει η γυναίκα την θέση που της αξίζει μέσα στην κοινωνία.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιόν λόγο να εμπιστευτούν για δεύτερη θητεία τον συνδυασμό του Βασίλη Τσιάκου «Καρδίτσα ο τόπος μας» και εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Γιατί με τον Βασίλη Τσιάκο; Γιατί κατά την άποψή μου είναι ένας άνθρωπος με βαθιά την αίσθηση της σοβαρότητας του θεσμικού του ρόλου, ένας άνθρωπος με ευαισθησίες που γνωρίζει τα προβλήματα, ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός, ικανός στην διαχείριση του τόπου μας και στην διεκδίκηση από την περιφέρεια και την κεντρική εξουσία της απαραίτητης βοήθειας, ώστε να υπάρχει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάκαμψη της περιοχής, με ότι θετικό συνεπάγεται για την Καρδίτσα.

Όσο αφορά την δική μου υποψηφιότητα, πιστεύω ότι η  θητεία μου μέχρι τώρα συνέβαλλε στην βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου μας και δηλώνω σε όλους τους συμπολίτες ότι θα συνεχίσω το έργο μου ακούραστα, κρατώντας χαμηλούς τόνους, με μεθοδική και σκληρή δουλειά. Θεωρώ πως στάθηκα στο ύψος των περιστάσεων, συνεργάστηκα άψογα με το σύνολο των εργασιακών παραγόντων και ήμουνα πάντα δίπλα στον πολίτη. Προσπάθησα με την εμπειρία μου να φέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, βάζοντας εκ νέου τις βάσεις για υπηρεσίες λειτουργικές, στοχεύοντας πάντα στην καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η επόμενη πενταετία δεν θα είναι εύκολη από πολλές απόψεις. Ευελπιστώ να είμαι στις επιλογές σας και σας υπόσχομαι ότι η προσπάθεια μου θα είναι συστηματική και μακρόχρονη.

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μαρία Καραμπινά – Τσουρή: Τιμή να μου εμπιστευτείτε την ψήφο σας στις περιφερειακές εκλογές
Επόμενο άρθρο Η διοίκηση της Αναγέννησης Καρδίτσας αναγνωρίζει την στήριξη που είχε η ομάδα από την Δημοτική αρχή του κ. Β. Τσιάκου