Ειδήσεις

Όλοι στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας


Στις 21 Οκτώβρη με πρωτοβουλία του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων ν. Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σύσκεψη με την παρουσία εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του νομού με σκοπό την κλιμάκωση της πάλης και τον συντονισμό της κοινής δράσης.

Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

  • να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς ξεκούραση
  • να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400€ και 500€, με απλήρωτες υπερωρίες
  • να μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων
  • το εισόδημα μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα λόγω της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στα βασικά ήδη πρώτης ανάγκης (διατροφή, ρεύμα κτλ) και την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη
  • τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες
  • την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών με βάση τα κριτήρια της αγοράς.
  • οι βιοπαλαιστές αγρότες να βλέπουν το εισόδημα μειωμένο, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και σε συνδυασμό με την ακρίβεια να δυσχεραίνει το επίπεδο διαβίωσης.
  • οι μικροεπαγγελματίες της πόλης να βουλιάζουν κάθε μέρα στα χρέη.

Δεν πάει άλλο! Ματώνουν ξανά το λαό για την ανάπτυξη των κερδών λίγων.

Οι αντεργατικές διατάξεις λειτουργούν μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους όπως το νόμο Βρούτση- Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ) που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλει τον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση διατηρώντας τον από το 2012 σε άθλια επίπεδα, υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Παράλληλα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους αφού εξασφαλίζουν νέες τεράστιες χρηματοδοτήσεις από το “Ταμείο Ανάκαμψης”, νέες απαλλαγές από εισφορές και φόρους, νέα προνόμια και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στην ενέργεια αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Την  ίδια στιγμή τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης. Πλησιάζει ο χειμώνας και η ενεργειακή φτώχια θα χτυπήσει την πόρτα σε χιλιάδες νοικοκυριά και στο νομό μας, αποδεικνύοντας περίτρανα τα μεγάλα ψέματα που ακούμε για τη φτηνή και πράσινη ενέργεια. Γεμίζουν τα Άγραφα μας με ανεμογεννήτριες, καταστρέφοντας το περιβάλλον και την ίδια στιγμή το ρεύμα για το λαό γίνεται πιο ακριβό.

Πέρασε ένας χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες που τσάκισαν το νομό μας με απερίγραπτες συνέπειες και ακόμα δεν βλέπουμε κανένα αντιπλημμυρικό έργο να κατασκευάζεται παρά μόνο μπαλώματα και αποκαταστάσεις. Για τις αποζημιώσεις «δίνουν» μόνο το 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς και μάλιστα σε βάθος 4ετίας!!

Οι αγρότες της περιοχής μας, από τον Ιανό και μετά έχουν χτυπηθεί ξανά και ξανά από καιρικά φαινόμενα κι ακόμα περιμένουν τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπογράφει συμφωνίες βάσει των οποίων θα δίνει πάνω από 6 δις ετησίως σε εξοπλισμούς για τη νατοϊκή πολεμική μηχανή εμπλέκοντας το λαό μας στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια τους.

Οι μόνιμες πλημμύρες, οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την προστασία της ζωής του λαού δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα του κράτους αφορά μόνο τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που θεωρεί κόστος τα αναγκαία μέτρα της αντιπλημμυρικής προστασίας και εφαρμόστηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

Οι μεγάλες μάχες που δώσαμε ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία στις 10 του Ιούνη , οι αγροτικές κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας και αποζημιώσεις, το Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο πέρυσι μετά τις πλημμύρες αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας. Ο μεγάλος αγώνας των διανομέων της e-food και των εργατών στο λιμάνι της Cosco δείχνουν το δρόμο!!!

Παλεύουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση – Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο.
  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
  • Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.
  • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας  του νομού και των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% των πραγματικών ζημιών από τις πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ και να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα που ακόμη υπάρχουν.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους. Να αλλάξει εδώ και τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ για όλους. Διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που έχουν εισόδημα ως 12.000€ σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ

 

Προηγούμενο άρθρο Το Μουσικό Σχολείο στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη
Επόμενο άρθρο Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης