Ειδήσεις

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης


Δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τα νοικοκυριά, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης τραβάει την ανηφόρα χωρίς ασφαλή πρόβλεψη για το πού θα σταματήσει.

Με δεδομένο μάλιστα πως αναμένεται βαρύτερος σε σχέση με πέρυσι αυτός ο χειμώνας θεωρείται σίγουρο ότι τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να « ζεσταθούν ».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμου η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει φθάσει το 1,168 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή του πετρελαίου σε αρκετούς Νομούς της χώρας είναι πάνω από το 1 ευρώ και 20 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή, στους νομούς Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ρεθύμνης, Σάμου, Φωκίδας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου ξεκίνησε η έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο Νομό Καρδίτσας

Μέση τιμή λιανικής πώλησης στο Ν. Καρδίτσας (1/11)

Αμόλυβδη 95 οκτ.: 1,773

Αμόλυβδη 100 οκτ.: 1,944

Super: –

Diesel κίνησης: 1,511

Υγραέρια κίνησης: 0,999

Diesel θέρμανση κατ ΄ οίκον: 1,167

Το φυσικό αέριο

Ωστόσο, φθηνότερο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έκανε γνωστά η διοίκηση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα πωλείται φθηνότερα σε σχέση με το φυσικό αέριο. Η διαφορά του 20% και 40% που ίσχυε μέχρι πρότινος υπέρ του τελευταίου έχει εξανεμιστεί.

Μέσα Νοεμβρίου το επίδομα θέρμανσης

Στις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, ενώ ένα μέρος του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται φέτος στα 168 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

– 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο

– 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα

– 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) υπό την ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

 

Προηγούμενο άρθρο Όλοι στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τ. Τσιαπλές: Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις