Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις


Επίσκεψη στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Καρδίτσας πραγματοποίησε  ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Νίκος Καραγιάννης με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των αυτοψιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Καραγιάννης συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  κ. Κωστή Δημήτρη και τα μέλη των επιτροπών εκτίμησης ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις( αποθηκευμένα προϊόντα, εξοπλισμός, έγγειο κεφάλαιο κλπ).

Υπενθυμίζεται ότι οι επιτροπές ήταν τριμελείς, αποτελούμενες από έναν υπάλληλο-γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  της Π.Ε Καρδίτσας, έναν υπάλληλο του ΕΛΓΑ και έναν του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Ο κ. Καραγιάννης συνεχάρη και ευχαρίστησε τις επιτροπές διότι έβγαλαν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο και πρωτόγνωρο εγχείρημα και μάλιστα αρκετά πιο σύντομα από ότι αναμενόταν. Επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν 2700 αυτοψίες σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις  σε περίπου 100 χωριά της Π.Ε Καρδίτσας.

Επίσης, σημαντική ήταν η συνεισφορά της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε Καρδίτσας αφού η επιτροπή που συγκρότησε η Προϊσταμένη κ. Ασλανίδου Σεβαστή  πραγματοποίησε 60 περίπου αυτοψίες σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες  οι φάκελοι των οποίων έχουν αποσταλεί όλοι και αρκετοί έχουν λάβει ήδη προκαταβολή. Επίσης έγιναν παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και επιλύθηκαν θέματα που αφορούσαν σε αδειοδοτήσεις  σταβλικών εγκαταστάσεων.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 3000 δηλώσεις που είχαν γίνει σε προγενέστερο χρόνο στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ ( τα λεγόμενα Κ.Ο.Ε, πρώην Π.Σ.Ε.Α). Τα πορίσματα αυτά στάλθηκαν από τον ΕΛΓΑ και έπρεπε να γίνει διασταύρωση διότι πολλοί αγρότες είχαν κάνει δήλωση και στα δύο ( Κ.Ο.Ε και εκτός Κ.Ο.Ε).

Όλα αυτά συγκροτούν μια διαδικασία που έγινε για πρώτη φορά αφού μέχρι τώρα δεν αποζημιωνόταν τέτοιες ζημιές σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις(εξοπλισμός, έγγειο κεφάλαιοκλπ) και όσα αποζημιωνόταν μέσω των πρώην ΠΣΕΑ πληρωνόταν μετά από χρόνια.

Τα μέλη των επιτροπών αναφέρθηκαν  στις δυσκολίες του εγχειρήματος διότι ,εκτός από την πανδημία και τις καιρικές συνθήκες, μια αυτοψία απαιτούσε πολλές φορές την παρουσία της επιτροπής σε πολλά διαφορετικά  αγροτεμάχιακάτι το οποίο συνεπάγεται αρκετή καθυστέρηση.

Επιπλέον , έχουν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών 550 περίπου φάκελοι  που πρόκειται να λάβουν προκαταβολή 20%.

Από δω και στο εξής οι επιτροπές θα συνεχίσουν με εκτιμήσεις των φακέλων ώστε να αποστέλλονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο ΥπουργείοΟικονομικών.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκτός των ναών η περιφορά και το προσκύνημα των Επιταφίων (και) στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Σε πλήρη εξέλιξη η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας Μαυραχάδων