Ειδήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας Μαυραχάδων


Μια ουσιαστική παρέμβαση για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Μαυραχάδων, συνιστά η ανάπλαση της πλατείας της κοινότητας. Οι εργασίες αναβάθμισης της αισθητικής και της λειτουργικότητας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί στους πολίτες στην τελική της μορφή έως τα μέσα του καλοκαιριού, ίσως και νωρίτερα.

Το πρωί της Μ. Τετάρτης ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Δημ. Κοντοβά,  συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Θωμά  Ρετζελά, τον πρόεδρο της Κοινότητας Σοφάδων κ. Ντίνο Σακκά  και υπηρεσιακά στελέχη,  πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο των εργασιών διαπιστώνοντας την πρόοδο του έργου.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ  ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 90.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα πρόκειται να γίνουν μεταξύ άλλων οι παρακάτω εργασίες:

-Καθαίρεση ορισμένων τμημάτων της πλακόστρωσης της πλατείας, του υπάρχοντος συντριβανιού, των υφιστάμενων χυτών κρασπέδων κήπου, ορισμένων τμημάτων του περιμετρικού τοιχίου της πλατείας, του περιμετρικού μεταλλικού κιγκλιδώματος και των υφιστάμενων στοιχείων αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, βρύση κλπ).

– Κοπή και εκρίζωση υφιστάμενων δέντρων με επιφανειακό ριζικό σύστημα τα οποία έχουν προκαλέσει φθορές ανασηκώνοντας το δάπεδο της πλατείας.

-Καθαίρεση των επιστρώσεων τοίχου-περιμετρικά στη βάση του  κοινοτικού γραφείου και εκ νέου επένδυση με διακοσμητικά συμπαγή τούβλα καθώς και διαμόρφωση μεγαλύτερου μήκους σκαλοπατιών πρόσβασης στο κτίριο.

-Εκσκαφές όπου απαιτηθεί.

-Κατασκευή βάσης πλακόστρωσης από σκυρόδεμα C12/15  σποραδικά και όπου απαιτηθεί και τοποθέτηση πρόχυτων κρασπέδων κήπου περιμετρικά των χώρων πρασίνου.

-Υπερύψωση- διαπλάτυνση και ανακαίνιση του περιμετρικό τοιχίου της πλατείας με χρήση δομικού πλέγματος

-Διαμόρφωση διάβασης πρόσβασης ατόμων ΑΜΕΑ στην πλατεία

-Εργασίες πρασίνου με φυτεύσεις δέντρων  & θάμνων και υποστύλωση αυτών, προμήθεια και διάστρωση κηποχώματος, σπορά χλοοτάπητα και εγκατάσταση δικτύου άρδευσης.

-Πλακοστρώσεις με γυαλιστερές πλάκες τσιμέντου διαστάσεων  40×40 εκ. σύμφωνα με το σχέδιο κάτοψης της πλατείας. Η πλακόστρωση θα πραγματοποιηθεί πάνω στην υφιστάμενη πλακόστρωση με ιδιαίτερη φροντίδα διατήρησης ικανών κλίσεων για την απορροή και απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων.

-Πλακοστρώσεις με γυαλιστερές πλάκες τσιμέντου πλευράς  διαστάσεων 40×40 εκ. του περιμετρικού πεζοδρομίου της πλατείας.

-Μαρμαροστρώσεις των κλιμάκων πρόσβασης τόσο στον χώρο της  πλατείας όσο και στο κοινοτικό γραφείο.

-Συντήρηση του υφιστάμενου μαρμάρινου μνημείου, ήτοι  αντικατάσταση των φθαρμένων μαρμάρινων τμημάτων του, καθαρισμό και λειότριψη αυτού κλπ.

-Αφαίρεση και επανατοποθέτηση φωτιστικών ιστών και αφαίρεση και επανατοποθέτηση υπαίθριων γραμματοθυρίδων και του στεγάστρου αυτών καθώς και ελαιοχρωματισμό του μεταλλικού στεγάστρου.

-Κατασκευή καθιστικών χωρίς πλάτη με προκατασκευασμένες  βάσεις από εμφανές και οπλισμένο σκυρόδεμα και κάθισμα από ξύλινες δοκούς,

-Προμήθεια και εγκατάσταση κάδων απορριμμάτων και  διακοσμητικής βρύσης.

Ο κ. Κοντοβάς

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κοντοβάς τόνισε:

«Η Δημοτική Αρχή φροντίζει για την ποιότητα των υποδομών στο σύνολο του Δήμου μας. Το έργο στην πλατεία Μαυραχάδων είναι μέρος αυτού του σχεδιασμού μας. Οι παρεμβάσεις, στην έχουν ως στόχο να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα και την αισθητική του τοπίου και πολύ σύντομα οι κάτοικοι και επισκέπτες θα χαρούν έναν τελείως ανακαινισμένο κοινόχρηστο χώρο.»

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις
Επόμενο άρθρο Συνεχίζεται το πρόγραμμα κλαδεκτομής από την Π.Ε Καρδίτσας