Ειδήσεις

Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο συνέδριο της ΕΝΠΕ για την αγροτική ανάπτυξη


Η δεύτερη ημέρα του θεματικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ για την αγροτική ανάπτυξη, που έγινε στις 23/5/24 στην Πάτρα, αποδείχτηκε μια φιέστα που έστησε η Νεοδημοκρατική πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΝΠΕ, για την προβολή και στήριξη της αντιλαικής αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΚΑΠ της Ε.Ε, με επιλεγμένους ομιλητές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Γ.Γ. του ίδιου υπουργείου, στελέχη της Ν.Δ απο την ΕΝΠΕ και κάποιες συνεταιριστικές οργανώσεις της Δυτικής Ελλάδας.

Η μόνη ουσιαστικά διαφορετική τοποθέτηση που ακούσθηκε στο συνέδριο – φιέστα, που ξεσκέπασε τον αντιλαικό χαρακτήρα της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων, πρόβαλε ένα πλαίσιο άμεσων μέτρων στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και ανέδειξε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για μια αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο του σοσιαλισμού, ήταν αυτή του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας, της «Λαικής Συσπείρωσης», Τάσου Τσιαπλέ, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

« Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα (κλίμα, έδαφος, έμπειρους αγρότες και σχετικούς επιστήμονες, σημαντικό βαθμό εκμηχάνισης της παραγωγής), για την ανάπτυξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ώστε να καλύπτονται σχεδόν όλες οι διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού μας, να κάνει και εξαγωγές, αυξάνοντας την απασχόληση και το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών.

Ωστόσο όπως έχει αποδειχθεί, μέσα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της ΚΑΠ της Ε.Ε και των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των αστικών κυβερνήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Εδώ και πολλά χρόνια,  είχαμε και έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα για εκατοντάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς που ξεκληρίστηκαν (μόνο την τελευταία 8ετία οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 100 χιλιάδες ή 15% σε ποσοστό) και θα συνεχίζουν να ξεκληρίζονται τα επόμενα χρόνια αλλά και για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε διατροφικά και άλλα προϊόντα.

Εκεί οδήγησαν και οδηγούν οι δεσμεύεις της ΚΑΠ με :

  • Τους περιορισμούς σε μια σειρά προϊόντα,
  • Τις αθρόες εισαγωγές, που έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο τα τελευταία χρόνια
  • Το τεράστιο κόστος παραγωγής με την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα λιπάσματα, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά φάρμακα, τις ζωοτροφές, τα γεωργικά εργαλεία, κ.α,
  • Τις πολύ χαμηλές και ανοιχτές σε πολλές περιπτώσεις τιμές αγροτοπαραγωγού που είναι η άλλη όψη του νομίσματος των κουτσουρεμένων ενισχύσεων
  • Την εξωστρέφεια και τη συνεπακόλουθη ακρίβεια που στην κυριολεξία τσακίζει τη λαϊκή οικογένεια

Εκεί οδήγησαν και οδηγούν όλες οι κυβερνήσεις και το κράτος με:

  • Tη λειψή ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση των αγροτοπεραγωγών απο τον ΕΛΓΑ, για τις καταστροφές λόγω φυσικών φαινομένων, ασθενειών, τόσο στην παραγωγή, όσο και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο
  • Την απουσία ενός ολοκληρωμένου δικτύου έργων άρδευσης, αντιπλυμμηρικής και αντιπυρικής προστασίας, απο το κράτος, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις των αγροτοπαραγωγών.

Μάλιστα, κυβέρνηση, Ε.Ε, περιφέρειες και δήμοι, αντί να αποζημιώσουν πλήρως τους πληγέντες από τις μεγάλες πλημμύρες που χτύπησαν επανειλημμένα και με σφοδρότητα την Θεσσαλία και άλλες περιοχές, αλλά και τους πυροπαθείς, αντί να προχωρήσουν σε οριστικές αποκαταστάσεις των καταστροφών στα χωράφια, κτηνοτροφικές υποδομές, δημόσιες υποδομές, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, αντί να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν όλα τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, αξιοποιούν τις πλημμύρες, για να προωθήσουν μια σειρά ταξικές αντιλαϊκές πολιτικές, με στόχο να αποκομίσουν επιχειρηματικοί όμιλοι μεγάλα κέρδη, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

Επιχειρείται:

Η επιτάχυνση της συγκέντρωσης της παραγωγής και της γης, μέσα και από την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων της εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων αλλά και των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, αρχικά στη Θεσσαλία και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, με την δημιουργία της Α.Ε για την διαχείριση του, που με πρόσχημα τον περιορισμό της κατανάλωσης, θα επιβάλει αυξήσεις στην τιμή του νερού για άρδευση και στη συνέχεια και για ύδρευση, θα κατασκευάζει ορισμένα έργα με ΣΔΙΤ και θα παραδίνει την εκμετάλλευσή του στους ιδιώτες,

Η παραπέρα επέλαση των εταιρειών ΑΠΕ με εγκατάσταση χιλιάδων φωτοβολταικών και αιολικών εγκαταστάσεων, που θα πουλούν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγρότες και οικικαή κατανάλωση

Η προώθηση της υποχρεωτικής ιδιωτικής ασφάλισης σε σπίτια.

Αυτές οι πολιτικές της Ε.Ε και των κυβερνήσεων, είτε είναι συντηρητικής, είτε σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης,  έβγαλαν για ακόμα μια φορά στους δρόμους του αγώνα χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες στην Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε, αμφισβητώντας ευθέως την ΚΑΠ, για την οποία χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη τους σε περιφέρειες και δήμους, βάζουν πλάτη για να υλοποιηθεί, παρουσιάζοντας την σαν την σωτηρία των αγροτών.

Τα μέλη του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι του με την Λαική Συσπείρωση στις περιφέρειες και δήμους, αποκαλύπτουμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της Ε.Ε, της ΚΑΠ, των  πολιτικών των κυβερνήσεων και πρωτοστατούμε στην οργάνωση των αγώνων αυτών, στην προώθηση της κοινής δράσης εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών για να εμποδιστούν αρνητικές επιπτώσεις και να παρθούν μέτρα όπως:

Ουσιαστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό.

Προσιτές τιμές  στη λαϊκή κατανάλωση με πλαφόν τιμών.

Ενα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει 100% για κάθε ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με μείωση των ασφαλίστρων των αγροτών.

Για άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που έπαθαν σε χωράφια, παραγωγές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, εργαλεία δουλειάς, σπίτια, αποθήκες, κάλυψη χαμένου εισοδήματος.

Για γρήγορη αποστράγγιση των νερών απο τα πλημμυρισμένα χωράφια, χωρίς να την πληρώσουν οι αγρότες και τα λαικά στρώματα.

Αποκατάσταση των κατεστραμμένων χωραφιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων απο τις πλημμύρες και την πυρκαγιά, των δημόσιων υποδομών, των κατεστραμμένων κατοικιών με ευθύνη του κράτους.

Για να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.

Για να μην ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα το νερό, αλλά να γίνουν τα αναγκαία αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία, χωρίς ιδιώτες και χαράτσια στο λαό.

Για να σταματήσει η επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ, που μετατρέπουν το ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα για να βγάζουν μεγάλα κέρδη. 

Λέμε όμως καθαρά, ότι λύση στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα τους δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο του καπιταλισμού, της Ε.Ε και της ΚΑΠ του κεφαλαίου, των αντιλαϊκών πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων, γι’ αυτό χρειάζεται ρήξη και ανατροπή τους.

Η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, προς όφελος των βιοπαλαιστών αγροτών και γενικότερα προς όφελος του λαού, μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, με την εργατική τάξη στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των μεγάλων και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, τη συνένωση της μικρής αγροτικής παραγωγής και γης στον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, που θα έχει ως σκοπό της παραγωγής την ικανοποίηση των σύγχρονων και συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί σε επάρκεια, ποιότητα, ασφάλεια και χαμηλή τιμή στην κατανάλωση, παραγωγή όλων των διατροφικών και άλλων προϊόντων που μπορούν να παραχθούν στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα για τους αγρότες, ανθρώπινη δουλειά για όλους, ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης, μετάλλου, χημική, κ.α, σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτισμού-αθλητισμού, σύγχρονη φθηνή στέγη και ενέργεια για το λαό, εξασφάλιση επαρκούς, ποιοτικού και φθηνού νερού για όλες τις λαϊκές ανάγκες, αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία με τα ανάλογα έργα. προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή η πρόταση του ΚΚΕ, είναι που δίνει απάντηση για το πως θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και γι’ αυτήν έχουν συμφέρον να παλέψουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, στο πλευρό της εργατικής τάξης ».

Προηγούμενο άρθρο Εγώ ειμί - Σαν παραμύθι, του Κώστα Βλάχου
Επόμενο άρθρο Εγκαίνια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας στη Λάρισα