Ειδήσεις

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Τ.Κ. Δασολόφου Φαρσάλων


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών (αγίου Γρηγορίου του Παλαμά) 31 Μαρτίου 2024, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τ.Κ. Δασολόφου Φαρσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι οι Πατέρες όρισαν τα αποστολικά αναγνώσματα που διαβάζονται τα Σάββατα και τις Κυριακές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να είναι από την προς Εβραίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου, με την οποία προσπαθεί μέσω της πίστεως των πατέρων τους, να τους καταδείξει την μεγαλειώδη κατάσταση της εν Χριστώ ζωής και σωτηρίας.

Το αποστολικό ανάγνωσμα που διαβάστηκε, ξεκινά με την φράση: «Σὺ κατ’ ἀρχάς, Κύριε, τὴν γῆν ἐθεμελίωσας, καὶ ἔργα τῶν χειρῶν σού εἰσιν οἱ οὐρανοί», η οποία εκφράζει την πίστη των Εβραίων στον Δημιουργό Θεό, στην οποία βασίζεται ο Απόστολος Παύλος, για να τους υποδείξει ότι ο Δημιουργός Θεός είναι ο Ιησούς Χριστός, που με την ενανθρώπισή Του ήρθε ανάμεσά τους, ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.
Ο ένσαρκος Λόγος του Θεού, ήρθε για να κάνει με τους ανθρώπους μία νέα Διαθήκη, η οποία υπογράφεται με το Τίμιο Αίμα Του κατά την σταυρική Του θυσία, που έγινε για να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και από τον θάνατο.
Ο Απόστολος Παύλος τονίζει: «δεῖ περισσοτέρως ἡμᾶς προσέχειν τοῖς ἀκουσθεῖσι, μή ποτε παραρρυῶμεν», διδάσκοντας τους Εβραίους αλλά και εμάς, ότι αν οι Χριστιανοί δεν τηρούν τον λόγο του Θεού στο Πρόσωπο του Ιησού Χριστού, θα απομακρυνθούν από την Χάρη του Θεού και θα υποστούν τις φοβερές συνέπειες, αφού θα αποστρέψει ο Θεός το Πρόσωπό Του και θα χάσουν την Πρόνοιά Του.
Στην πνευματική πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εκκλησία μας καλεί να ακολουθούμε την ευαγγελική διδασκαλία και να ζούμε με πρότυπό μας τον Ιησού Χριστό και τους Αγίους Του, για να είμαστε ευπρεπείς, ταπεινοί, γρηγορούντες, ώστε να αποκτήσουμε τις αρετές.
Και καθαρίζοντας τον εαυτό μας με την προσευχή, με τη νηστεία και με την εξομολόγηση στον πνευματικό μας, να μπορέσουμε να βιώσουμε τα Πάθη και την Ανάσταση του Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, που η Εκκλησία προβάλλει την Β’ Κυριακή των Νηστειών, ήταν ο υπέρμαχος της προσευχής, ως μέσου ενώσεως του ανθρώπου με τον Θεό και μας διδάσκει, ότι ο Άχρονος και Ατελεύτητος Θεός, αποκαλύπτεται στον άνθρωπο και τον καλεί σε σχέση μαζί Του, για να καταστεί Θεός κατά Χάριν.
Γι’ αυτό σε αυτή την εποχή της αποστασίας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη ζωή μας, για να μην μπορεί ο διάβολος να μας παρασύρει και να μας απομακρύνει από την Χάρη του Θεού και να αγωνιζόμαστε να ανταποκριθούμε στην κλήση του Θεού για την σωτηρία μας.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επισκέφθηκε κατόπιν προσκλήσεως τον νεοσυσταθέντα Λαογραφικό – Πολιτιστικό Σύλλογο του Δασολόφου Φαρσάλων, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμότατο  Πρεσβύτερο π. Νικόλαο Γεωργολόπουλο και τον Πρόεδρο της Κοινότητος, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ο οποίος και τον ξενάγησε στους χώρους του Συλλόγου.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Νομοθετική ρύθμιση κατέθεσε ο Βουλευτής Τέλης Σπάνιας
Επόμενο άρθρο Μόνο με κάρτα η στάθμευση αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας