Ειδήσεις

Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας: Έχεις γράμμα…


«Ψήφισαν» Καλοκαιρινή Εκστρατεία τα παιδιά στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, με μια όμορφη, νοσταλγική και πολύ δημιουργική δράση, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!

«Έχεις γράμμα…», ο τίτλος της δράσης με θέμα το πως γινόταν η επικοινωνία των ανθρώπων πριν από 50-60 χρόνια σε σύγκριση με το σήμερα.

Η Άλκη και η Ζώρζ, κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές επικοινωνούσαν μεταξύ τους στέλνοντας γράμματα. Διαβάσαμε δύο χαρακτηριστικά γράμματα των δύο συγγραφέων, ενώ διαβάσαμε και το παράπονο ενός μικρού «ανύπαρκτου» δράκου στο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου «Το γράμμα ενός δράκου», από τις εκδόσεις Πατάκη, είπαμε για τις καρττ – ποστάλ, τα τηλεγραφήματα, αλλά και για τα γραμματόσημα και το φιλοτελισμό  και γράψαμε όλοι από ένα γράμμα. Ένα γράμμα όπου συστηθήκαμε, εκμυστηρευτήκαμε πράγματα για τον εαυτό μας, γράψαμε τα χόμπι μας, τα αγαπημένα μας φαγητά και τις καθημερινές μας επισκέψεις στις Παιδικές Βιβλιοθήκες!!!

Τα γράμματά μας, θα ταξιδέψουν σε διάφορες βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι δικές μας «αδερφές» βιβλιοθήκες είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Δράμας», Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, Παιδική Βιβλιοθήκη Δήμου καλαμαριάς, Δημοτική Βιβλιοθήκη «Αγ. Ιωάννη Ρέντη».

Επίσης προτείναμε και στους γονείς, αλλά και στους συναδέλφους από άλλες βιβλιοθήκες όσα παιδιά θέλουν, να ξεκινήσουν και την απευθείας αλληλογραφία μεταξύ τους, ώστε να ζήσουν τη χαρά της προσμονής ενός γράμματος με «νέα» φίλων τους, σε μια εποχή που με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορείς να δεις και να συνομιλήσεις με κάποιον σε κάθε γωνιά του κόσμου…

Έτσι και τα παιδιά θα μοιραστούν τις καλοκαιρινές τους εμπειρίες από τη βιβλιοθήκη του τόπου τους, συμμετέχοντας σε ένα πανελλήνιο δίκτυο αλληλογραφίας, ελπίζοντας να δημιουργηθούν φιλίες σαν της Ζώρζ  Σαρή και της Άλκης  Ζέη!!!

Από Τετάρτη έως και Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δράση μας, 4η στη σειρά, με τίτλο «Φανταστικές ιχνηλατήσεις». Τα παιδιά συναντούν τους ήρωες της Άλκης και της Ζωρζ στη βιβλιοθήκη μας, και μαζί τους ταξιδεύουν στον κόσμο των δύο συγγραφέων, φτιάχνοντας τους δικούς μας φανταστικούς χάρτες και ιστορίες από σχοινί

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας ή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/gpNTmNS94HhY5FPMA.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάνε μια αιώνια φιλία»!!!

Προηγούμενο άρθρο Εγγραφές νέων καταρτιζομένων στην ειδικότητα Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Ευθύνη να προχωρήσουμε με σταθερότητα, ακόμα πιο γρήγορα, τολμηρά, μπροστά