Ειδήσεις

Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας: Που πάνε οι γάτες το καλοκαίρι;


Με μια δράση που ενθουσίασε και διασκέδασε μικρούς και μεγάλους, ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Β΄ κύκλου της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2023, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας και που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ (Σελίδα στο Facebook: ΠΜΣ Επιστήμες της Αγωγής, ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ).

Τίτλος της δράσης «Που πάνε οι γάτες το καλοκαίρι;». Αρχικά μιλήσαμε για τα ζώα συντροφιάς. Τι ζώα συνήθως παίρνουμε για παρέα; Πόσο σημαντικά είναι τα ζώα συντροφιάς στη ζωή μας;  Τι χρειάζονται τα ζωάκια συντροφιάς για να ζουν καλά;  Τι μας προσφέρει η συντροφιά ενός κατοικίδιου; Υπάρχουν ιστορίες με ζώα συντροφιάς;

Τα παιδιά όμως ξέρουν «Πού πάνε οι γάτες το καλοκαίρι», γιατί τις παρατηρούν που μαγειρεύουν, οδηγούν, διαβάζουν στις. «Γατοκουβέντες» της Άλκης  Ζέη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και «Η Κυρία Κλοκλό διαβάζει» της Ζωρζ Σαρή, από τις εκδόσεις Πατάκη.  Αλλά και σε άλλες ιστορίες, όπως το πολύ διασκεδαστικό και με «μεγάλο» νόημα βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το θαυμάσιο βιβλίο του Brendan Wenzel «Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα», από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οι μικροί συγγραφείς «έχτισαν» τις δικές τους ιστορίες με πρωταγωνιστές την «Κυρία Κλοκλό», αλλά και άλλα πολλά ζωάκια, έφτιαξαν όμορφα κολάζ με γάτες και σκύλους, αλλά και μαριονέτες και σε αυτοσχέδια κουκλοθέατρα ή σε άλλα που έφεραν από τα σπίτια τους, μας έδωσαν τη χαρά να γίνουμε θεατές εξαιρετικών αλλά και ανατρεπτικών κουκλοπαραστάσεων!!!

Δευτέρα και Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η δράση με τίτλο «Παιχνίδι ως τα σύννεφα».  Τι σχέδια καταστρώνει μια παρέα παιδιών ένα απόγευμα καλοκαιριού του 1940; Πώς μια ομπρέλα μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι; Σε αυτό το εργαστήριο οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης παίζουν, δημιουργούν και πλάθουν ταξίδια με το νου ενώ κατασκευάζουν το δικό τους παιχνίδι που θα τους πάει μέχρι τα σύννεφα

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας ή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://forms.gle/gpNTmNS94HhY5FPMA.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «Κάνε μια αιώνια φιλία»!!!

Προηγούμενο άρθρο Ο Παναγιώτης Μπενέκης υποψήφιος Πρόεδρος Τ.Κ. Χάρματος με τη Νέα Πορεία Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου στο Αγναντερό