Ειδήσεις

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Μπάχαλο με τις επιδοτήσεις των αγροτών, μπάχαλο και με τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών


Τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τόσο με τις καταβολές των επιδοτήσεων, όσο και με τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των πλημμυροπαθών επισημαίνονται με σχετική ανακοίνωση της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΑΚ κ. Χρήστος Αθανασιάδης, ο Γραμματέας κ. Νίκος Παπαδόπουλος καθώς και οι 4 αντιπρόεδροι κ.κ. Χρήστος Παπαδημητρίου (Λάρισας), Κώστας Αρχοντής (Καρδίτσας), Γιάννης Σδράλης (Τρικάλων) και Δημήτρης Μπανταβάνος (Μαγνησίας).

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας, έχει ως εξής:       

«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές το μπάχαλο που επικρατεί εδώ και μια 4ετία στον τομέα των πληρωμών των σταθερών, ετήσιων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, αρχής γενομένου μετά το 2019, το οποίο συνεχίζεται και φέτος που βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης.

Μιας προκαταβολής που θα αποτελέσει δυσάρεστη εξέλιξη για την πλειοψηφία των παραγωγών και καλλιεργητών της χώρας μας, αφού τα ποσά που θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα είναι μικρότερα των αναμενομένων, τόσο λόγω της σύγκλισης των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (με 4 ισόποσες δόσεις), όσο και λόγω των λιγότερων χρημάτων που προβλέπονται για τη Βασική Ενίσχυση με τη νέα ΚΑΠ (από περίπου 1. δισ. ευρώ, βρισκόμαστε στα 830 εκ. ευρώ).

Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί ότι μαζί με την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης, ΔΕΝ θα χορηγηθεί η νέα ενίσχυση που προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ, δηλαδή της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης για τους μικρομεσαίους αγρότες (ύψους 174 εκ. ευρώ), ενώ οι ενισχύσεις για τα Οικολογικά Σχήματα (παλιό Πρασίνισμα) (ύψους 425 εκ. ευρώ) ΔΕΝ θα πληρωθούν το Δεκέμβριο με την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης αλλά, όπως προδιαγράφονται τα πράγματα, ούτε μέχρι την Άνοιξη του 2024, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Πέραν αυτών, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλαπλές οικονομικές εκκρεμότητες προς τους δικαιούχους αγρότες, που παραμένουν απλήρωτοι, τόσο από αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, όσο και συνδεδεμένων ενισχύσεις αλλά ακόμη και από την περσινή ενιαία ενίσχυση, όπως:

  • Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία εξόφληση (πολλοί δεν έχουν πληρωθεί ούτε την προκαταβολή που χορηγήθηκε τέλος του 2022)
  • «Νιτρορύπανση», εξόφληση
  • «Κομφούζιο» εξόφληση»
  • Σπάνιες φυλές, εξόφληση
  • Συνδεδεμένη ενίσχυση (ειδική ενίσχυση) στο βαμβάκι λόγω monitori
  • Εθνικό απόθεμα
  • Μεταβιβάσεις

Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και το μπάχαλο που επικρατεί στον τομέα των οικονομικών ενισχύσεων των πλημμυροπαθών αγροτών στην περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι μόνο, αφού:

  • Ακόμα και σήμερα 51 ημέρες, σχεδόν 2 μήνες μετά, υπάρχουν πάμπολλοι απλήρωτοι αγρότες-και όχι μόνο- από την ενίσχυση των 6.600 ευρώ για τις οικοσυσκευές, ακόμα και σε «κόκκινες» περιοχές
  • Η πρώτη αρωγή των 2.000 για τους γεωργούς και των 4.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους, για την απώλεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού εξοπλισμού, δίνεται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, ενώ ακόμα και σήμερα, υπάρχουν απλήρωτοι κτηνοτρόφοι και γεωργοί, παρότι κατέθεσαν τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις στις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή, πάνω από ένα μήνα. Παράλληλα, για τη συγκεκριμένη ενίσχυση, επικρατεί ένα αλαλούμ, αφού τα προβλήματα με τις απορρίψεις αγροτών από το αυτοματοποιημένο σύστημα συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να μπορούν να πληροφορηθούν τους λόγους απόρριψης.
  • Έχουν ανακοινωθεί ποσά προκαταβολών ενισχύσεων από ΕΛΓΑ για το φυτικό κεφάλαιο (που θα χορηγηθούν σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες στο διάστημα 15-20 Νοεμβρίου), χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί τα ανώτατα ποσά αυτών των ενισχύσεων, όπως επίσης ΔΕΝ υπάρχει δέσμευση ότι το υπόλοιπο ποσό, πέραν του ΕΛΓΑ, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές τιμές των ζημιών, αν θα καταβληθεί από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Παρόμοια είναι και η κατάσταση με την άπαξ καταβολή των αποζημιώσεων και για τους κτηνοτρόφους, που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.
  • Από τις εξαγγελίες μέτρων απουσιάζουν συγκεκριμένα μέτρα για τους δενδροκαλλιεργητές αλλά και για τις κηπευτικές καλλιέργειες καθώς και για τις παρακάρλιες περιοχές
  • Τα 45 εκ. ευρώ που θα διατεθούν στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους για την αγορά ζωικού κεφαλαίου και την κατασκευή νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μέσω του μέτρου 5.2. του ΠΑΑ 2014-20220, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024 και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν αργότερα, ενώ κανονικά θα έπρεπε αυτά τα 45 εκατ. ευρώ να χορηγηθούν άμεσα από την Κρατική Αρωγή και τα χρήματα από το Μέτρο 5.2 να δοθούν επικουρικά προς τους κτηνοτρόφους

Τέλος να επισημάνουμε ότι πέραν της χρονοβόρας διαδικασίας των πολλαπλών τοπικών επιτροπών για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών, για τον αγροτικό εξοπλισμό και το έγγειο κεφάλαιο, ΔΕΝ επαρκή η ενίσχυση του70% και το ποσοστό αυτό θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 90%, όπως θα πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότεροι πλημμυροπαθείς αγρότες ΔΕΝ έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλλουν τα χρήματα για την αποκατάσταση των εδαφών τους  ή για την αντικατάσταση του αγροτικού τους εξοπλισμού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι καταβολές των χρημάτων θα πρέπει να γίνονται από την Κρατική Αρωγή απευθείας προς τους προμηθευτές με την  ύπαρξη προτιμολογίου των αγροτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απογραφή ζωικού κεφαλαίου εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων για το έτος 2023
Επόμενο άρθρο Την Παρασκευή 27/10 η λαϊκή αγορά στο Μουζάκι