Ειδήσεις

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Γιατί δεν χορηγούνται προκαταβολές για πλημμυρόπληκτες δενδρώδεις καλλιέργειες;


Τους λόγους για τους οποίους το ΥΠΑΑΤ και προσωπικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αφήνει εκτός χορήγησης προκαταβολής ενίσχυσης τους πλημμυρόπληκτους αγρότες των δενδρωδών καλλιεργειών καθώς και των κηπευτικών και της μηδικής, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΑΚ Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Αθανασιάδη, αναφέρει τα εξής:     

«Την ερχόμενη Παρασκευή, ως γνωστό και μετά από επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής για την απώλεια του Φυτικού κεφαλαίου, σε πλημμυρόπληκτους αγρότες της Θεσσαλίας αλλά με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, τόσο από το ΥΠΑΑΤ, όσο και από τον ΕΛΓΑ, στη συγκεκριμένη πληρωμή, μένουν εκτός οι πλημμυροπαθείς αγρότες τόσο των δενδρωδών καλλιεργειών, όσο και των κηπευτικών, ενώ εκτός είναι και οι καλλιεργητές μηδικής.

Δυστυχώς, παρά τις  επίσημες διαβεβαιώσεις του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, κατά τη διάρκεια εξαγγελίας των μέτρων στήριξης των πληγέντων αγροτών στις 11 Οκτωβρίου 2023 αλλά και σε επίσημο  δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ την ίδια ημέρα, όπου ανέφερε ότι «Στα άλλα είδη καλλιεργειών όπως η μηδική, τα κηπευτικά κά, το ύψος των προκαταβολών θα είναι ανάλογο των ήδη αναφερθέντων τιμών αποζημίωσης, ως προς το ποσοστό αύξησής τους», δυστυχώς θα μείνουν απλήρωτοι όλοι οι πλημμυρόπληκτοι αγρότες των δενδρωδών καλλιεργειών, της μηδικής και των κηπευτικών.

Τα ερωτήματα όμως που τίθενται είναι:

  • για ποιο λόγο μένουν εκτός προκαταβολής όλοι αυτοί οι αγρότες;
  • γιατί δεν υπήρξε καμία εισήγηση προς τον ΕΛΓΑ για αποζημίωση όλων των προαναφερθέντων παραγωγών-καλλιεργητών;
  • του ξέχασε ο υπουργός και οι υφυπουργοί του;
  • τους ξέχασε ο ΕΛΓΑ;
  • τους ξέχασαν οι τοπικές ΔΑΟΚ;
  • Ποιοι τελικά τους ξέχασαν και γιατί τους ξέχασαν;

Το όλο θέμα όμως είναι παράταιρο και εκνευριστικό, όταν γίνεται γνωστό ότι θα αποζημιωθούν μόνο οι μηλοπαραγωγοί της Μαγνησίας (οι οποίοι βεβαίως και δικαιούνται αποζημίωση), κατά τα πρότυπα της μονομέρειας στην καταβολή των ενισχύσεων De minimis που χορηγήθηκαν μόνο στους Αμυγδαλοπαραγωγούς της Μαγνησίας, αφήνοντας εκτός όλους τους άλλους νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Καλούμε έστω και τώρα, λίγο πριν τη χορήγηση της προκαταβολής, τον κ. Αυγενάκη να διορθώσει αυτή την κατάφορη αδικία και να μην επιτρέψει το διαχωρισμό των πλημμυροπαθών αγροτών σε «πατρικίους και πληβείους».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων Καρδίτσας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Επόμενο άρθρο Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας: Επιστροφή στο παρελθόν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο