Ειδήσεις

ΠΑΚ Θεσσαλίας προς ΥΠΑΑΤ: Λειψές πληρωμές στη Βασική Ενίσχυση και στην πρώτη Αρωγή


Με αφορμή την πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, ο πρόεδρος της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασιάδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: Μία ημέρα πριν την χορήγηση της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, ως ΠΑΚ Θεσσαλίας, είχαμε εκδώσει σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας χαρακτηριστικά το επερχόμενο μπάχαλο με τις επιδοτήσεις των αγροτών αλλά και το μπάχαλο με τις ενισχύσεις των πλημμυροπαθών και δυστυχώς επαληθευτήκαμε και στα δύο αφού:

  • Στην προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης υπάρχουν μειώσεις στα ποσά των δικαιούχων που αγγίζουν, σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι και 40%, ενώ παράλληλα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, δηλαδή, υπάρχουν μηδενικές πληρωμές

Επ’ αυτού ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει σήμερα κιόλας να εκδώσουν μια αναλυτική ενημερωτική ανακοίνωση στην οποία θα διευκρινίζεται ποιοι, πόσοι και γιατί, είτε πληρώθηκαν μερικώς, είτε δεν πληρώθηκαν ολικώς, όπως π.χ. με τις Μεταβιβάσεις που δεν έγινε καμία πληρωμή κτλ.

  • Στο θέμα της ενίσχυσης των πλημμυροπαθών, με βάση την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ στις 27 Οκτωβρίου 2023, αναφέρεται ότι «κατετέθησαν 30.088 δηλώσεις για ζημιές που αφορούν στη φυτική παραγωγή και  2.366 δηλώσεις που αφορούν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου», δηλαδή συνολικά 32.454 αιτήσεις. Μέχρι 27 του μηνός, έχουν καταβληθεί, σε 8.489 επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας από την  Κρατική Αρωγή, συνολικά 19,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω (επίσημα) στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, σχεδόν 2 μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση χορήγησε ως πρώτη Αρωγή (προκαταβολή 2.000 για γεωργούς και 4.000 ευρώ για κτηνοτρόφους), για αγροτικό εξοπλισμό και σταυλικές εγκαταστάσεις, από τους 32.454 πλημμυροπαθείς αγρότες, μόνο σε 8.489, δηλαδή, σχεδόν μόνο στο 26,1% των δικαιούχων.

Αν αυτά δεν είναι εμπαιγμός και εγκατάλειψη των ανθρώπων της υπαίθρου, τότε τι είναι;

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν στείρωση και σήμανση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Αργιθέα τίμησε την εθνική επέτειο