Ειδήσεις

Παναγιώτης Νάνος: Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μπορούμε και τολμάμε


Για τα έργα τα οποία υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας, αλλά και για το όραμά του για την επόμενη μέρα, μιλάει ο δήμαρχος Πλαστήρα και εκ νέου υποψήφιος, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέοι Ορίζοντες», Παναγιώτης Νάνος σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Ηχόραμα, το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Αυγούστου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Ο δήμαρχος εξηγεί γιατί τα έργα αυτά είναι όχι απλά σημαντικά, αλλά και πρωτοποριακά, τονίζει τη σημασία του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την περιοχή και αναφέρεται στην ανάγκη μιας ακόμα μεγαλύτερης τουριστικής προβολής και ανέλιξης του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Όπως τονίσατε και κατά την πρώτη σας δημόσια προεκλογική συγκέντρωση, διοικήσατε 4 χρόνια σε δύσκολες συνθήκες, ωστόσο, με συλλογική δουλειά, σε μία μόλις θητεία πετύχατε έργα που αλλάζουν την πορεία του τόπου και διαμορφώνουν μια νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Πως ήταν, λοιπόν, αυτά τα 4 χρόνια; Ποια είναι τα κύρια έργα που υλοποιήθηκαν;

Απάντηση: Πράγματι ήταν μια δύσκολη περίοδος γιατί ουσιαστικά στο εξάμηνο από την ανάληψη της θητείας πέσαμε στα λοκντάουν και στις κλειστές υπηρεσίες, στα προβλήματα με τον κορωνοϊό και, δυστυχώς, χάσαμε και δικούς μας ανθρώπους. Και μιλώ για τον άμισθο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Σκόνδρα που ήταν συνεργάτης και εξαίρετος στην Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, είχαμε, στον χρόνο πάνω, τα προβλήματα με τον Ιανό και ακολούθως τα κύματα ακρίβειας και τα προβλήματα που προέκυψαν στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, όμως, αυτή η τετραετία, παρότι ήταν μια δύσκολη θητεία, με αντίξοες συνθήκες, πετύχαμε σπουδαίο έργο. Και αυτό όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το αποδεικνύουν τα στοιχεία.

Θα σας πω μόνο ότι, μέσα σε τέσσερα χρόνια, εξασφαλίσαμε πιστώσεις οι οποίες ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Για παράδειγμα, στα ταμεία του Δήμου «κλείδωσαν», υπάρχουν πιστώσεις αυτή τη στιγμή  έτοιμες για ώριμα έργα. 29,8 εκατομμύρια για να υλοποιηθούν έργα και από τον «Τρίτση» και από το πρόγραμμα Φιλόδημος και από τα άλλα προγράμματα που χρηματοδοτούν την Αυτοδιοίκηση.

Όπως επίσης, είμαι πολύ περήφανος για το ότι, μέσα σε ουσιαστικά δύο χρόνια, εκτελέσαμε 120 έργα αποκατάστασης του Ιανού.

Όπως αντιλαμβάνεστε, για έναν μικρό Δήμο, όπως είναι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, χωρίς τεχνικές υπηρεσίες και υποστήριξη γενικότερη διοικητική θα έλεγα, αυτά τα έργα είναι και πολλά σε πλήθος και κρίσιμα σε σημασία. Γιατί, ουσιαστικά, αποκαταστήσαμε σε χρόνο ρεκόρ ζημιές που ήταν ανυπολόγιστες.

Σκεφτείτε ότι σε ένα βράδυ, χάσαμε τις υποδομές που «έχτιζαν» αυτοδιοικητικές γενιές εξήντα χρόνων!

Εμείς, μέσα σε δύο χρόνια, καταφέραμε όχι απλώς να αντικαταστήσουμε αυτό που είχε γίνει, αλλά να δώσουμε, μέσα από αυτό το έργο, και μια αναπτυξιακή, θα έλεγα, χροιά γιατί τα έργα τα οποία σχεδιάσαμε δεν ήταν με βάση αυτό το οποίο παραλάβαμε, αλλά με βάση αυτό που έχει ανάγκη το μέλλον, η παραγωγή, η τοπική κοινωνία και το περιβάλλον της λίμνης Πλαστήρα.

Ένα άλλο κομμάτι που έχει σχέση με την ανάπτυξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα είναι κάτι το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά και είναι πρωτόγνωρο, θα έλεγα, ακόμα και για τα αυτοδιοικητικά χρονικά.

Και τι εννοώ; Στοχεύσαμε στο να μετατρέψουμε τη λίμνη Πλαστήρα σε Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Καινοτομίας. Ξέρετε, ότι απουσιάζει αυτή τη στιγμή ένα εθνικό σημείο αναφοράς για την περιβαλλοντολογική καινοτομία.

Εμείς, είπαμε θα τολμήσουμε και θα μετατρέψουμε τη λίμνη Πλαστήρα σε Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Καινοτομίας και ήδη είναι σε εξέλιξη ορισμένα έργα τα οποία, όπως σας είπα, για πρώτη φορά γίνονται στην Ελλάδα.

Όπως, για παράδειγμα, το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που δημιουργείται αυτή τη στιγμή. Είναι σε εξέλιξη στο Μορφοβούνι. Πριν από μερικές μέρες, είχαμε την «αποκάλυψη» των δύο πρώτων γλυπτών, αλλά και άλλων σημείων αναφοράς.

Είναι τα Σχολεία Δάσους τα οποία και αυτά αποτελούν μια πρωτότυπη υποδομή που λειτουργούμε για τις γενιές των μαθητών και σπουδαστών του μέλλοντος. Είναι βιωματικά Σχολεία μέσα στη φύση, με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικό που κινητοποιεί τις πέντε αισθήσεις.

Και, βεβαίως, αυτό το πρόγραμμα με το που το ανακοινώσαμε, υπάρχει ενδιαφέρον και από ενήλικες και από ομάδες ενδιαφερόντων που θα ήθελαν να έρθουν στα Σχολεία Δάσους και να ζήσουν αυτή την εμπειρία την εκπαιδευτική, όπως σας την περιέγραψα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποια άλλα έργα τα οποία και αυτά θα είναι μοναδικά. Όπως, για παράδειγμα, το Πάρκο Αρχαίας Τεχνολογίας το οποίο το έχουμε εντάξει στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Αγράφων.

Δεν έχει νόημα τώρα να απαριθμήσω άλλα. Πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση του Ειδικού Αναπτυξιακού Αγράφων για τη Λίμνη Πλαστήρα θα έχουμε αποδώσει υποδομές. Κυρίως, θα έχουμε αποδώσει σημεία αναφοράς που θα κάνουν τη λίμνη Πλαστήρα έναν τόπο ελκυστικό όχι μόνο για τους τουρίστες, για την εκπαίδευση, για καλλιτέχνες και για ομάδες ενδιαφερόντων που, αυτή τη στιγμή, είτε έρχονται μεμονωμένα, είτε όχι, αλλά κυρίως θέλουμε να γίνει σημείο αναφοράς. 

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η λίμνη Πλαστήρα, σαν τουριστικό προϊόν, πρέπει να βγει και να διεκδικήσει το κομμάτι της διεθνούς τουριστικής αγοράς που της αναλογεί.

Όσο παραμένουμε μέσα στον εσωτερικό τουρισμό, η λίμνη Πλαστήρα θα έχει εκ των πραγμάτων περιορισμένα αποτελέσματα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει κάτι να κάνουμε για να βγάλουμε τη λίμνη Πλαστήρα στη διεθνή τουριστική αγορά. 

Ερώτηση: Πάμε τώρα να μιλήσουμε λίγο ειδικότερα για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων. Έχετε δηλώσει ότι πετύχατε έναν άθλο εξασφαλίζοντας 150 σημαντικά έργα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ποια είναι τα πρώτα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί και τι θα σηματοδοτήσει για την περιοχή αυτό το πρόγραμμα;

Απάντηση: Είναι άθλος πραγματικά και αυτό γιατί; Μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, έχουμε ωριμάσει μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση που είναι η Διαδημοτική των τριών Δήμων Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας και Αγράφων Ευρυτανίας.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, για ένα Σχέδιο το οποίο απαντά σε όλα τα ζητήματα τόσο του πρωτογενούς τομέα όσο και του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα συνολικά για τα Άγραφα.

Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για το «ξαναζωντάνεμα» της υπαίθρου, είναι μια πρόταση η οποία στοχεύει στην επανακατοίκηση των χωριών και στην προσέλκυση είτε των μεταναστών που έχουν φύγει από τα χωριά μας είτε την προσέλκυση νέων κατοίκων. Όπως είναι, για παράδειγμα, οι ψηφιακοί νομάδες όπου η λίμνη Πλαστήρα ήδη έχει τους πρώτους ψηφιακούς νομάδες και διεκδικεί να είναι ο τόπος όπου θα αναπτυχθούν υπηρεσίες του τεταρτογενούς τομέα, όπως λέγεται, και θα είναι μέσα στο Αναπτυξιακό μας πρόγραμμα.

Ήδη, τα πρώτα έργα που έχουμε εντάξει (στις 15 Μαϊου που συνεδρίασε η Ειδική Επιτροπή Διαχείρισης του συγκεκριμένου προγράμματος), έχουμε εντάξει την επανάχρηση του Μουσείο Μεσενικόλα, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, έχουμε εντάξει τις δομές υγείας, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Πεζούλας με 440.000 ευρώ, και 60.000 ευρώ έχουμε για τα Περιφερειακά Ιατρεία, κυρίως της Καρίτσας, που θα ολοκληρωθεί η υποδομή. Εννοείται, η ανακαίνιση των άλλων Ιατρείων, όπως είναι του Μεσενικόλα, και των Εξεταστηρίων στα υπόλοιπα χωριά.

Επίσης, έχουμε ένα πρόγραμμα αισθητικών αναπλάσεων σε πέντε Κοινότητες οι οποίες και αυτές έχουν ενταχθεί και, αυτή τη στιγμή που συζητάμε, γίνονται μελέτες για άλλα έργα τα οποία φιλοδοξούμε να εντάξουμε στην προσεχή συνεδρίαση η οποία έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιόν λόγο να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στους «Νέους Ορίζοντες» και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Θα έλεγα ότι στον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και στη λίμνη Πλαστήρα γενικότερα, ξεκίνησε, με διάθεση εξωστρέφειας, με μια διάθεση ανοίγματος στη διεθνή αγορά, ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων που απαντά σε όλους τους τομείς. Στον πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή τομέα. Από τα έργα αυτά που έχουμε δρομολογήσει, κάποια από αυτά έχουν διεθνή χαρακτήρα, κάποια έχουν εθνικό χαρακτήρα. Συνδέονται με την εκπαίδευση, συνδέονται με τους νέους, συνδέονται με το ανανεωμένο τουριστικό προϊόν και, κυρίως, δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης για το μέλλον που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή.

Και μην ξεχνάτε ότι η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα ουσιαστικά «ακουμπάει» στην ίδια την οικονομία της Καρδίτσας και τροφοδοτεί έμμεσα και τη δυναμική της οικονομίας του Νομού και της πόλης της Καρδίτσας.

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει αυτή η προσπάθεια να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Είμαστε οι μόνοι οι οποίοι μπορούμε και τολμάμε και το αποδείξαμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα, οραματικά και εμβληματικά.

Θέλουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης, θέλουμε την ψήφο των δημοτών μας έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε αυτό το σπουδαίο έργο και να δώσουμε στον Δήμο μας, στη λίμνη Πλαστήρα και στην Καρδίτσα, τη θέση που της αξίζει. Με αξιοπρέπεια, με διαφάνεια, με ήθος και προπαντός με μια προοπτική οικονομική και κοινωνική που θα επιτρέψει το «ξαναζωντάνεμα» των χωριών μας και την δυναμική τους συνέχεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παραλαβή δωματίων των Δικαιούχων Στέγασης στις Φοιτητικές Εστίες Λάρισας & Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Τ.Ε. Καρδίτσας του ΚΚΕ συγχαίρει την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη