Ειδήσεις

Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων


Συνέντευξη τύπου για το Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων που  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ., στην τοποθεσία Τριφύλλα της  Κοινότητας  Κλειτσού Αγράφων του Δήμου Καρπενησίου, στο «Σπίτι του Διαβάτη» και το εορτάζον ξωκκλήσι της Αγίας Άννας δόθηκε την Παρασκευή 22/7 στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κων. Νούσιο, του Προέδρου της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών (Ε.Α.Χ.) Καρδίτσας και Ευρυτανίας κ. Βασ. Τσαντήλας και τα μέλη της ΕΑΧ κ.κ. Κων. Γογούλη, Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη Ανάδειξης Μνημείων και ο κ. Αντ. Παπαδάκος, εκπρόσωπος του Ελληνικού Ορειβατικού Ομίλου Καρδίτσας (Ε.Ο.Σ.Κ.)

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κων. Νούσιος στην τοποθέτησή του τόνισε τα εξής:

«Για μια ακόμη χρονιά η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας  συνδιοργανώνει με μια σειρά δήμων και φορέων και βέβαια την Π.Ε Καρδίτσας το Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων. Στην τοποθεσία Τριφύλλα και στο σπίτι του Διαβάτη, εκεί όπου 27 χρόνια πριν είχε πραγματοποιηθεί και πάλι το Αντάμωμα των Αγραφιωτών, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, οι Αγραφιώτες θα δώσουν και πάλι το παρόν. Το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Επανάστασης και στους πεσόντες Αγραφιώτες στη Μικρά Ασία. Γιατί τα ‘Αγραφα είναι τόπος αγωνιστών και ηρώων, είναι τόπος γεμάτος μοναστήρια και θρησκευτικά μνημεία, είναι τόπος που έζησαν και έδρασαν μεγάλες μορφές του Γένους. Τα Άγραφα είναι στολίδι, περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους, είναι ιστορία, παραδόσεις ήθη και έθιμα. Κυρίως όμως τα Άγραφα είναι οι κάτοικοί του. Λιγοστοί μεν, αλλά γνήσιοι και αυθεντικοί, με χαμόγελο και πάντοτε μια ανοιχτή αγκαλιά. Σίγουρα η περιοχή αντιμετωπίζει και προβλήματα, τα οποία καταγράφονται και αναδεικνύονται μέσα από μια σειρά διεκδικήσεων για υποδομές και τουριστική ανάπτυξη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε Καρδίτσας χαιρετίζει και στηρίζει έμπρακτα το Αντάμωμα των Αγραφιωτών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης δεσμών και επικοινωνίας για την ανάδειξη της περιοχής. Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο Βασίλη Τσαντήλα, στα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και σε όλους τους Αγραφιώτες που συνεχίζουν με πείσμα και αφοσίωση τον αγώνα για την ανάδειξη των ιστορικών Αγράφων.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Χ. κ. Βασ. Τσαντήλας τόνισε ότι το  15ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών «είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη και προβολή συνολικά του ιστορικού και γεωγραφικού χώρου των Αγράφων, τον Πολιτισμό, την Ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, των νερών που είναι ο πλούτος της περιοχής που αποτελεί τον υδροδότη της  Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας με τα νερά του Αχελώου. Είναι ένα σταυροδρόμι με τον μεγάλο οδικό άξονα, τον «παραμεγδόβιο» που οραματίστηκε ο Χαρ. Τρικούπης που θεωρώ ότι κοντευουμε στο τέλος. Με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε πολύ καλή συνεργασία, έχουν τελειώσει οι μελέτες είναι στη διαδικασία περάτωσης τους και η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας για τα τελευταία 12 χλμ. Και προσδοκούμε ότι όταν τελειώσουν οι μελέτες θα υπάρξει χρηματοδότηση του έργου από κάποιο πρόγραμμα και η σύνδεση της Θεσσαλίας με τη Δυτική Ελλάδα.»

Ο κ. Τσαντήλας προανήγγειλε ότι στη διάρκεια του Ανταμώματος θα τεθούν προς τα κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους των κομμάτων τα αιτήματα των Αγραφιωτών επισημαίνοντάς ότι η ΕΑΧ επιδιώκει τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα της περιοχής και την ικανοποίηση δίκαιων και χρόνιων αιτημάτων, ενώ ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους δημάρχους των δύο νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, καθώς και τους φορείς και χορηγούς που στηρίζουν το Αντάμωμα επαναλαμβάνοντας ότι είναι «μια ευκαιρία και ένας αγώνας για τον τόπο μας»

Η κ. Γωγούλη υπογράμμισε ότι η περιοχή των Αγράφων βρίθει θρησκευτικών μνημείων και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών για την ανάδειξη τους Επισήμανε πάντως  ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια από όλους τους φορείς με στήριξη της Πολιτείας για την προστασία και ανάδειξή τους.

Τέλος ο κ. Παπαδάκος αναφέρθηκε στο φυσικό πλούτο και το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής των Αγράφων που η Unesco την συμπεριλαμβάνει στις 5 καθαρότερες περιοχές του πλανήτη και στις προσπάθειες του ΕΟΣΚ να συμβάλει στην ανάδειξη της περιοχής. Ο κ. Παπαδάκος εστίασε ιδιαίτερα στην συνεργασία που υπάρχει με τους αυτοδιοικητικούς  για την σηματοδότηση των μονοπατιών και στην προσέλκυση επισκεπτών που θα γνωρίσουν την ομορφιά, την ιστορία και τον πολιτισμό των Αγράφων.

Σημειώνεται ότι το αντάμωμα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Επανάστασης και τους Yπερχιλίους πεσόντες Αγραφιώτες, Καρδιτσιώτες και Ευρυτάνες στην Μικρά Ασία (1919-1922) και συνδιοργανώνεται από τους: ∆ήμο Καρπενησίου &  Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας & Ευρυτανίας, ∆ήμο Αγράφων Ευρυτανίας ,  ∆ήμο Καρδίτσας, ΠΕ∆ Θεσσαλίας, Κοινότητα Κλειτσού και Συλλόγων, Ενορία Κορίτσης Κλειτσού, Σύλλογος Γυναικών ∆.Ε. Φουρνάς Ευρυτανίας με την υποστήριξη των Περιφερειών: Στερεάς Ελλάδος & Θεσσαλίας Π.Ε. Ευρυτανίας & Π.Ε. Καρδίτσας και τελεί υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Καρπενησίου & της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

8.00-10.30 π.μ.: Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία, χοροστατούντος του π. Ιλαρίωνα, Αρχιμανδρίτου Ι.Μ. Καρπενησίου

10.00 π.μ.: Άφιξη προσκεκλημένων

11.00 π.μ.: Τακτοποίηση προσκεκλημένων – κοινού

-Εισαγωγή με ηρωικά δημοτικά τραγούδια Αγράφων

-Προσφώνηση παρευρισκόμενων, Χαιρετισμοί:

-Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτης – Ο πρόεδρος Τ.Κ. Κλειτσού κ. Σπύρος Μπερμπερής – Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλ. Καρδαμπίκης

-Παρέμβαση 5 ‘από τον Πρόεδρο της ‘Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας & Ευρυτανίας Β. Τσαντήλα, για την «Ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των Αγράφων και Ορεινή Ανάπτυξη»

-Ο Δήμαρχος Σοφάδων, κ. Θάνος Σκάρλος Εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας

-Ο Δήμαρχος Αργιθέας & Πρόεδρος Δικτύου ΠΙΝΔΟΣ κ. Ανδρέας Στεργίου

-Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος

– Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων

12.00-12.30 μ.μ. Τοποθετήσεις θεσμικών εκπροσώπων

-Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη ή εκπροσώπου Κυβέρνησης

-Αρχηγοί κομμάτων ή εκπροσώπων τους

-Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας ή εκπροσώπων τους

12.30-13.00 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια Αγράφων από χορευτικούς ομίλους:

– Προσφορά σε όλους παραδοσιακού φαγητού.

– Διασκέδαση με παραδοσιακούς μουσικούς Αγράφων

Τελετάρχης: Βλάχου Λιάνα

Την διοργάνωση υποστηρίζουν οι Σύλλογοι: Σύνδεσµος Αποδήµων Κλειτσού Ευρυτανίας, Σύλλογος Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδος «Ο Άγιος Κυπριανός», Εξωραϊστικός Σύλλογος Βράχας Ευρυτανίας «Η Μεταµόρφωση του Σωτήρος»,  Σύλλογος απανταχού Φουρνιωτών «Ο Λεπενιώτης» Σύλλογος Φουρνιωτών Φθιώτιδος «Το Ζαχαράκι»,  Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Νέα Βράχα», Μορφωτικός Σύλλογος Μολοχιωτών – Νεολαία Μολόχας, Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νεράϊδας ∆ολόπων, Σύνδεσµος Αποδήµων Σαραντάπορου – Μεγαλάκκου Καρδίτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αµαράντου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 4η Συνάντηση Νεολαίας της Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων
Επόμενο άρθρο Έφθασαν στην Αργιθέα τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες