Ειδήσεις

Παρατείνεται η λειτουργία όλων των Κέντρων Κοινότητας


Παρατείνεται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2023 η λειτουργία  όλων των   Κέντρων Κοινότητας  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.  Επιπλέον η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  ενδυναμώνει τα Κέντρα Κοινότητας διευρύνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ηλικιωμένων και για Ρομά και προχωρά στην πρόσληψη νέου προσωπικού,  με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας,  το οποίο θα εργαστεί στα  αναβαθμισμένα Κέντρα Κοινότητας.

« Σε μια δύσκολη εποχή για την κοινωνία, η  Περιφέρεια Θεσσαλίας επεκτείνει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης σε  ακόμα περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη,   διασφαλίζοντας την  συνέχιση  των Κέντρων Κοινότητας  με  εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη  λειτουργία τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2023» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  « Αναβαθμίζουμε και διευρύνουμε τις υπηρεσίες των Κέντρων Κοινότητας που αποτελούν αποδεδειγμένα μια καλή πρακτική Δομής  με  βαθύ  κοινωνικό αποτύπωμα και προστιθέμενη αξία και  χρηματοδοτούμε την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού   για την στήριξη της λειτουργίας των αναβαθμισμένων Δομών. Με ενσυναίσθηση,  κάνουμε  περισσότερα για όσους έχουν λιγότερα. Είμαστε ένα με την κοινωνία. Όλα τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρούν και δημιουργούν θέσεις εργασίας, δίνουν οξυγόνο ελπίδας στην κοινωνία, μας πάνε όλους μαζί μπροστά» προσθέτει ο  Περιφερειάρχης.

 

 25  Αναβαθμισμένα Κέντρα Κοινότητας

Με  συνολική χρηματοδότηση  8,8 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 ,  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας λειτουργούν συνολικά  25 Κέντρα Κοινότητας, με δικαιούχο το Δήμο η Δημοτική Επιχείρησή του. Έχουν 8 Παραρτήματα Ρομά και 1 Παράρτημα Ένταξης Μεταναστών, καλύπτοντας με παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών τον πληθυσμό Ρομά  των οικισμών ευθύνης τους και τους μετανάστες δικαιούχους διεθνούς προστασίας περιοχής τους, αντίστοιχα. Οι ωφελούμενοι μέχρι σήμερα ξεπερνούν τους 50.000, ενώ στις Δομές εργάζονται 97 άνθρωποι.

Η απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστό για την παράταση λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, αξιολογεί:

-την  μεγάλη σημασία του  έργου που προσφέρουν οι Δομές στον  ευάλωτο πληθυσμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενισχύοντας το έργο των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, αναλαμβάνοντας και διεκπεραιώνοντας σημαντικά αυξημένο αντικείμενο σε σχέση με το αρχικά προβλεπόμενο κατά την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

-την αναγκαιότητα περαιτέρω ενδυνάμωσης των εν λόγω Δομών για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες εκ του συνόλου των ωφελούμενών τους, και συγκεκριμένα στο παιδί και την οικογένεια, τους ηλικιωμένους και τους Ρομά,

– την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας τους έως τη μετάβαση στη νέα Προγραμματική Περίοδο / Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-2027, χωρίς διαχειριστική ή λειτουργική ασυνέχεια.

Νέες  υπηρεσίες και προσλήψεις

Οι  πρόσθετες υπηρεσίες  που αναπτύσσονται αφορούν ειδικότερα και ανά κατηγορία σε :  όλα τα Κέντρα Κοινότητας,  τα Κέντρα Κοινότητας Δήμων άνω των 20.000 κατοίκων και  όλα τα παραρτήματα Ρομά.

Ο αριθμός του νέου προσωπικού που προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 για τις νέες υπηρεσίες των Κέντρων Κοινότητας, είναι :

– για τη στήριξη των παιδιών και οικογενειών ευάλωτων ομάδων : 2 άτομα για τα Κέντρα Κοινότητας των πρωτευουσών των Περιφερειακών Ενοτήτων (Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα) , 1 άτομο για τα Κέντρα Κοινότητας λοιπών Δήμων.

– για τη στήριξη και παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας για τους Ηλικιωμένους :  1 άτομο για τα Κέντρα Κοινότητας Δήμων με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων (8 Κέντρα Κοινότητας)

–  για την υποστήριξη και προώθηση στην εργασιακή ένταξη των Ρομά : 1 άτομο για κάθε Παράρτημα Ρομά.

Προηγούμενο άρθρο 31 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας: Όχι στη μετακίνηση της νεφρολόγου από το Νοσοκομείο