Ειδήσεις

Παρέμβαση Σωκράτη Βασιλάκου για την επιχειρούμενη ανάπλαση στο Παυσίλυπο


Την Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023, με πρωτοβουλία των ΦΙΛΩΝ  ΤΟΥ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΔ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση πολιτών της Καρδίτσας, προκειμένου να διατυπωθεί και να εκφραστεί η άλλη άποψη και η αντίθεσηγια την επιχειρούμενη αλλοίωση της φυσιογνωμίας του αστικού πάρκου της πόλης μας, που προτείνει η μελέτη της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας περί ανάπλασης του Παυσιλύπου.

Στη συγκέντρωση αυτή ο συμπολίτης μας γεωπόνος και οικολόγος Σωκράτης Βασιλάκος, έκανε παρέμβαση με το παρακάτω κείμενο:

  1. Σήμερα η τάση που επικρατεί και την οποία η κυρίαρχη αντίληψη και τα συστημικά και εξαγορασμένα ΜΜΕ προσπαθούν με κάθε μέσο να προωθήσουν, να επιβάλλουν και να εδραιώσουν είναι ο εκμοντερνισμός, ο εκσυγχρονισμός στην αντίληψη , στη σκέψη και στο τρόπο ζωής, με σκοπό  τις περισσότερες φορές να ξεχαστούν ή να παραγραφούν σημαντικές σελίδες του παρελθόντος, αλλά και να ενδιαφέρεται όσο γίνεται λιγότερο για το κοινωνικό γίγνεσθαι. Επιχειρούννα προωθήσουν το εξωτερικά και φαινομενικά ωραίο με καλό περιτύλιγμα αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Δεν θέλουν τον κόσμο να σκέφτεται, να προβληματίζεται να κρίνει και να επικρίνει, να εγκρίνει και να απορρίπτει, να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του. Δεν τον θέλουν ενεργό πολίτη αλλά φιλήσυχο πολίτη.
  2. Έτσι τα έργα βιτρίνας, τα έργα χωρίς ουσία και περιεχόμενο, χωρίς αντίκρισμα προς τη σωστή σκέψη και τη σωστή κατεύθυνση, είναι αυτά που προωθούν. Αυτά προσπαθούν να επιβάλλουν με κάθε μέσο για να αποδυναμώνουν, να αποδιοργανώνουν και να βαλτώνουν έτσι σκέψεις και συνειδήσεις.
  3. Στο πνεύμα αυτό κινείται και η επιχειρούμενη ανάπλαση του Παυσίλυπου. Θέλουν να ξεχαστεί το παρελθόν, μαζί με τις μνήμες που κουβαλάει και που φέρνουν προβληματισμό και στοχασμό. Θέλουν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του και να φέρουν το μοντέρνο, το σύγχρονο, τη βιτρίνα.
  4. Μεταξύ των άλλων θέλουν να προσθέσουν όγκους από τσιμέντο για να κάνουν υδάτινους αγωγούς, για να προσθέσουν, λέει, το υγρό στοιχείο, χωρίς να λαβαίνουν υπόψη, την αλλαγή της φυσιογνωμίας του χώρου, την επικινδυνότητα για μικρά παιδιά, την ρύπανση και τη βρωμιά που θα προκαλείται.
  5. Δεν αρνούμαστε την όποια τεχνική παρέμβαση στο χώρο του Παυσίλυπου. Από καιρό σε καιρό, έχει ανάγκη από διορθωτικές παρεμβάσεις, βελτιώσεις, προσθήκες, όμως όλες αυτές να είναι ήπιας μορφής και χωρίς να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του. Η συνολική έκταση του Παυσίλυπου είναι μικρή και κάθε παρέμβαση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και καλά μελετημένη στο πνεύμα της ιστορίας και του παρελθόντος του. Το Παυσίλυπο δεν πρέπει να αποτελεί χώρο κερδοσκοπίας και κερδολαγνίας…
  6. Πριν κάποιες δεκαετίες στην Πλατεία Πλαστήρα υπήρχε ένα κυκλικό μεγάλο σιντριβάνι, που πρόσφερε ζωντάνια μέσα από την κίνηση και την αίσθηση του νερού. Η ζωή του κράτησε για λίγα χρόνια μέχρι που ήρθε μια νέα μελέτη ανάπλασης της πλατείας που το εξαφάνισε. Τώρα θέλουν με άλλο τρόπο, με μια άλλη νέα μελέτη, να προσθέσουν υγρό στοιχείο μέσα στο άλσος Παυσιλύπου. Και αφού μέσα σε λίγα χρόνια θα διαπιστώσουν τις εκτρωματικές παρεμβάσεις που έκαναν, θα προβούν σε νέες μελέτες για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και για να κερδοσκοπήσουν οι εταιρίες κατασκευής έργων καθώς και άλλοι επιτήδειοι…
  7. Πριν κάποιες δεκαετίες, μέσα στο Παυσίλυπο, όπου τώρα ο χώρος της παιδικής χαράς, υπήρχαν, καλαίσθητες και περικαλλείς λιμνούλες με χρυσόψαρα, οι οποίες καταργήθηκαν, γκρεμίστηκαν , εξαφανίστηκαν. Τώρα θέλουν να προσθέσουν με άλλο τρόπο αυτό που εξαφάνισαν.
  8. Στην κεντρική πλατεία (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ) υπάρχει ένα και μοναδικό σιντριβάνι για ολόκληρη την πόλη, ίσως και το νομό-που θυμίζει μαυσωλείο- και το οποίο από τότε που κατασκευάστηκε (αρχές της δεκαετίας του 2010) πολύ λίγες μέρες λειτούργησε. Θα λέγαμε μονίμως βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Θα μπορούσε αυτό να χαρακτηριστεί ως μνημείο αβελτηρίας (αμυαλιά, ανοησία, μωρία,  οκνηρία σκέψεως, απειροκαλία,  ατασθαλία), ανικανότητας και αδράνειας.  Όταν λοιπόν οι αρμόδιοι αδυνατούν να λειτουργήσουν το ένα και μοναδικό σημείου αναφοράς υγρού στοιχείου της  πόλης, με πολλαπλάσια λιγότερο κόστος φροντίδας και περιποίησης από αυτό που θέλουν να κάνουν με την επιχειρούμενη ανάπλαση του Παυσίλυπου, τι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς  για το μέλλον λειτουργίας, φροντίδας, καθαριότητας και αισθητικής αυτής της παρέμβασης;
  9. Αν οι αρμόδιοι παράγοντες είναι λάτρεις του υγρού στοιχείου, γιατί εδώ και χρόνια τώρα, αδιαφορούν και γυρίζουν τις πλάτες στην προτεινόμενη, από φορείς και πολίτες του νομού μας, ανάπλαση και εξωραϊσμό της παραποτάμιας περιοχής του ποταμού Γαβρά; Για την αμφιλεγόμενη ανάπλαση του Παυσίλυπου σπαταλούν οχτώ εκατομ. ευρώ, ενώ με ένα μόλις εκατομ. ευρώ θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό και πρωτοποριακό ξεκίνημα και παρέμβαση στην παραποτάμια αυτή περιοχή που βρίσκεται νότια της πόλης της Καρδίτσας, η οποία θα μπορούσε να αποκτήσει ακόμη και τουριστική επισκεψιμότητα.
  10. Αν οι αρμόδιοι παράγοντες είναι λάτρεις του υγρού στοιχείου, μπορούν στο υπό ανάπλαση πρ. Στρατόπεδο Λουμάκη που περιήλθε πλέον στη κυριότητα του Δήμου Καρδίτσας να σχεδιάσουν ό,τι καλύτερο γιαυτό. Μια επίσκεψη σε ένα πάρκο της Κατερίνης, αλλά και σε άλλες πόλεις, θα δώσει πολλές και καλές ιδέες για το πως μπορεί να διαχειριστεί κανείς το υγρό στοιχείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Προηγούμενο άρθρο Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο κτίριο του ΣΘΕΒ
Επόμενο άρθρο Τρεις ταινίες στο πρόγραμμα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας