Ειδήσεις

Παρέμβαση του δημάρχου Μουζακίου στην ημερίδα για τον Ιανό


Στις εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας στο Ξενοδοχείο «Kazarma» της Λίμνης Πλαστήρα, συμμετείχε με παρέμβασή του ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης.

Ειδικότερα, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία τους, ο Δήμαρχος προχώρησε σε σύντομη παρουσίαση της δικιά του οπτικής για την επόμενη μέρα του Νομού Καρδίτσας μετά το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού». Μιας πρωτόγνωρης, για τα Ελληνικά δεδομένα, θεομηνίας, η οποία – όπως είπε – έχει αφήσει πάρα πολλές ανοιχτές «πληγές» σε όλους τους Δήμους και ειδικά στο Δήμο Μουζακίου.

Ο κ. Στάθης επισήμανε πως η τοπική αυτοδιοίκηση κλήθηκε για πρώτη φορά να ανταπεξέλθει σε απίστευτες καταστάσεις και να δώσει άμεσα λύσεις σε πλήθος μικρών και μεγάλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν τη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, αγροτικές εγκαταστάσεις κ.α.

«Πιστεύω ότι όλοι σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και όχι μόνο αυτό, αλλά οι Δήμοι συνεχίζουν να αγωνίζονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τις ευρύτατες δυσμενείς συνέπειες του «Ιανού» σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Στάθης εξήρε «τη μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε η Πολιτεία τους πρώτους δύσκολους μήνες με έκτακτες χρηματοδοτήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να στηριχτούν άμεσα οι πλημμυροπαθείς». Ωστόσο, επισήμανε, «πρέπει το γρηγορότερο να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα που ήδη δρομολογήθηκαν γιατις οριστικές αποκαταστάσεις στις πληγείσες δημόσιες υποδομές, αλλά και οι απαραίτητες παρεμβάσεις μέσα στα χωριά που παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς οι Δήμοι δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες να τις εκτελέσουν».

Για το μέλλον του Νομού, ο Δήμαρχος τόνισε… «ουδέν κακόν, αμιγές καλού» θέλοντας έτσι να καταδείξει την ευκαιρία που υπάρχει σήμερα, μετά την τεράστια καταστροφή του «Ιανού», να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και τοπικής ανάπτυξης.

Πρότεινε δε, αυτό το σχέδιο, να επικεντρώνεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στην αγροδιατροφή, στον εναλλακτικό τουρισμό, στην επιχειρηματική καινοτομία και στην πλήρη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως ο πανέμορφος και διάσπαρτος με οικισμούς, ορεινός όγκος της.

«Ο Ν. Καρδίτσας διεκδικούσε πάντα από την κεντρική εξουσία ένα σχέδιο που θα τον βοηθήσει να ξεφύγει από την ουραγό θέση την οποία κατέχει πανελλαδικά στους ρυθμούς επενδύσεων και ανάπτυξης. Έφτασε λοιπόν η ώρα αυτό το αίτημα να γίνει επιτέλους πράξη. Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να πετύχουμε τον κοινό στόχο έχοντας ως οδηγό τα συμπεράσματα και τις κατευθύνσεις των προπαρασκευαστικών δράσεων που θα προηγηθούν όπως είναι η σημερινή ημερίδα μας», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Στάθης.

 

Προηγούμενο άρθρο Αγροτικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη στην Αθήνα
Επόμενο άρθρο Απεργούν οι οικοδόμοι της Καρδίτσας την Τετάρτη 16 Μαρτίου