Ειδήσεις

Παρέμβαση Βουλευτή Γιώργου Κωτσού για τις πληρωμές των έργων του Leader


Με αφορμή την πρόσφατη ενεργειακή κρίση την όποια αντιμετωπίζουμε, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών και του κόστους παραγωγής όλων των κλάδων παραγωγής, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός κατέθεσε πρόταση με μορφή ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την οποία ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά να μεριμνήσει έτσι ώστε να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο να ορισθεί όλο το 2022 ως έτος μετάβασης σε όποιο νέο σύστημα δημιουργηθεί, αναφορικά με τις πληρωμές των έργων του LEADER.

Επιπλέον, ο κ. Κωτσός αναφέρει πως πρέπει να επιστρέψουμε άμεσα στον τρόπο πληρωμής που υπήρχε μέχρι πρότινος και να πιστωθούν οι λογαριασμοί των ΟΤΔ που έχουν προσκομίσει εγγυητικές, προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι επενδυτές και να αποσυνδεθεί η εκκαθάριση από τον νέο σύστημα πληρωμών.

Αναλυτικότερα, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός αναφέρει στην ερώτηση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία 2,5 χρόνια, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων όπως ακριβώς το πρόγραμμα CLLD/LEADER, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του αύριο.

Το πρόγραμμα CLLD/LEADER το οποίο ξεκίνησε πριν χρόνια έχει απτά αποτελέσματα στην αναπτυξιακή διαδικασία ιδιαίτερα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπου εφαρμόστηκε. Όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες είχαν αναλάβει τη διαδικασία πληρωμών των δικαιούχων, είχαν προετοιμάσει ένα νέο σύστημα πληρωμών που θα ξεκινούσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2022.

Οι εσωτερικές διαδικασίες που έχουν επιλεγεί από τις Υπηρεσίες για τη δημιουργία του νέου συστήματος πληρωμών είχαν ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου συστήματος με συνέπεια να μείνουν ανεξόφλητοι αρκετοί δικαιούχοι. Οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί, κατέβαλαν την ιδία συμμετοχή τους, με την προοπτική να εξοφληθούν εντός διμήνου και με τις καθυστερήσεις τις οποίες έχουν παρατηρηθεί οδηγούνται σε τεράστια προβλήματα ρευστότητας σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Αν αναλογισθούμε την πρόσφατη ενεργειακή κρίση την όποια αντιμετωπίζουμε σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών και του κόστους παραγωγής όλων των κλάδων παραγωγής, δε νομίζετε πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να ορισθεί όλο το 2022 ως έτος μετάβασης σε όποιο νέο σύστημα δημιουργηθεί και να επιστρέψουμε άμεσα στον τρόπο πληρωμής που υπήρχε μέχρι πρότινος και να πιστωθούν οι λογαριασμοί των ΟΤΔ που έχουν προσκομίσει εγγυητικές προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι επενδυτές και να αποσυνδεθεί η εκκαθάριση από τον νέο σύστημα πληρωμών;»

 

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Στρατηγικές πωλήσεων για εξαγωγές και marketing αγροτικών προϊόντων
Επόμενο άρθρο Το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Καρδίτσας φιλοξένησε 10 εκπαιδευτικούς