Ειδήσεις

Το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Καρδίτσας φιλοξένησε 10 εκπαιδευτικούς


Από τις 28 Μαρτίου έως και την 1 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη πενθήμερη συνάντηση στην πόλη μας στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Keep Calm and Stop Bullying» και κωδικό αριθμό: 2020-1-ES01-KA229-082391. Το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Καρδίτσας ως εταίρος υποδοχής της 2ης διακρατικής συνάντησης φιλοξένησε δέκα (10) εκπαιδευτικούς από τις χώρες – εταίρους, και συγκεκριμένα από την Ισπανία, τη Β. Μακεδονία και την Ρουμανία.

Την 1η ημέρα (Δευτέρα 28/3/22)μετά από μια σύντομη ξενάγηση στο κέντρο της πόλης μας έγινε η συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

 • Ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Σβερώνης Ηλίας παρουσίασε το πρόγραμμα των εργασιών της εβδομάδας.
 • Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Λούκας Ηλίας καλωσόρισε όλους του συμμετέχοντες και έκανε μία σύντομη παρουσίαση της πόλης, του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας και του σχολείου μας.
 • Ακολούθησε η παρουσίαση της Ψυχολόγου του σχολείου μας της κ. Τίγκα Ελευθερίας σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό(αιτίες, συμπτώματα, πρόληψη) και στο τέλος
 • η κα Ροβολή Μάγδα εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04.05 του σχολείου μας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία του σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία της χώρα μας.

Την 2η ημέρα (Τρίτη 29/3/2022)η συνάντηση στο σχολείο μας αφορούσε το STEM. Ο όρος  “STEM” [Science, Technology, EngineeringandMathematics] είναι το ακρωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά. Οι εργασίες της ημέρας περιελάμβαναν τα εξής:

 • Παρακολούθηση δειγμάτων περιβαλλόντων στην τάξη χρησιμοποιώντας δεξιότητες STEM
 • Τρόπος διεξαγωγής διεπιστημονικών μελετών
 • Πώς να δημιουργήσετε περιβάλλοντα μάθησης που βασίζονται σε έργα βασισμένα σε εφευρέσεις
 • Πώς να δημιουργήσετε σχολικά περιβάλλοντα ενσωματωμένα στις δεξιότητες STEM.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρακαι απολαύσαμε τον τόπο που το ανθρώπινο χέρι συνεργεί στη δημιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος απαράμιλλης ομορφιάς.

Την 3η ημέρα(Τετάρτη30/03/2022)στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας εξετάστηκαν τα παρακάτω θεματικά αντικείμενα .

 • Δημιουργία συνεργατικών περιβαλλόντων μάθησης
 • Χρήση προγραμμάτων WEB 2.0
 • Μελέτες για δραστηριότητες STEM που ενθαρρύνουν το gamification και την κριτική σκέψη.
 • Διαφορετικοί τύποι Παιχνιδιών για την ενίσχυση της Μάθησης
 • Στρατηγικές διδασκαλίας και πηγές για τη μάθηση με βάση το παιχνίδι
 • Εργαστήριο Παιχνιδιού Μάθησης

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εταίρων με τον σύλλογο διδασκόντων και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου μας και έγινε παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε χώρας και ανταλλαγή απόψεων που αφορούν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την 4η ημέρα(Πέμπτη 31/03/2022)έγινε επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ολοήμερη επίσκεψη στα Μετέωρα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1989.

Την5η ημέρα(Παρασκευή 01/04/2022)έγινε η παρουσίαση, και για λόγους διάχυσης, των αποτελεσμάτων των άλλων δύο προγραμμάτων Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο μας και στη συνέχεια έγινε συζήτηση για πρακτικά θέματα και προγραμματισμός των επόμενων κινητικοτήτων. Ακολούθησε η αξιολόγηση της κινητικότητας και η απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, οι διάφορες χώρες θα ανταλλάσσουν καλές εκπαιδευτικές και καινοτόμες πρακτικές με συναντήσεις στις οποίες διαμορφώνουν αμοιβαία τις διάφορες εφαρμογές και μεθοδολογίες που εκτελούνται στα σχολεία τους.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαΐουέως τις 3Ιουνίου στην Ισπανία στο εκπαιδευτικό ίδρυμα SantaMaríadelÁguila στην πόλη Almeria. Στη διακρατική αυτή συνάντηση θα συμμετάσχουν τέσσερις(4) εκπαιδευτικοί του ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-Λ.Τ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λ.Τ Καρδίτσας συμμετέχει σε δράσεις που σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές μας, αλλά και της αξιοποίησης των ευκαιριών ώστε οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες που θα τους χρησιμεύσουν τόσο στην εργασία τους στο σχολείο, όσο και στην προσωπική τους ζωή, μέσα από καινοτόμες δράσεις και προγράμματα.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εθνικός φορέας συντονισμού για την Ελλάδα είναι το ΙΚΥ.

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση Βουλευτή Γιώργου Κωτσού για τις πληρωμές των έργων του Leader
Επόμενο άρθρο Γνωριμία με το Γραφείο Θεσσαλίας της Ελληνικής Εταιρίας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας