Ειδήσεις

Παρουσιάστηκε το βιβλίο Απ ΄την Αθαμανία στ ΄ Άγραφα


Την Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, κάτω από τον ιστορικό πλάτανο του Λεοντίτου σε μια κατάμεστη πλατεία, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού και ιστορικού ερευνητή, Ξενοφώντα Κουτή «Απ ΄την Αθαμανία στ ΄ Άγραφα – Τόμος Α΄», που διοργάνωσε ο Δήμος Αργιθέας.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο σύγγραμμα για τον τόπο μας, στο οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία της Αργιθέας από τα προχριστιανικά χρόνια, μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949. Μέσα από αυτό  μπορούν όλοι οι Αργιθεάτες αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου μας  να μάθουν για σημαντικά γεγονότα και για  πτυχές  άγνωστες της ζωής των Αργιθεατών στη μακραίωνη ιστορική τους πορεία.

Καταγράφει την αέναη προσπάθεια των κατοίκων αυτού του τόπου για επιβίωση, μέσα από τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν στις διάφορες φάσεις της Ιστορίας. Κι είναι αμέτρητοι οι αγώνες, οι θυσίες των Αργιθεατών  σε τούτα εδώ τα χώματα και όπου κάθε φορά η Πατρίδα μας είχε ανάγκη! Η Αργιθέα υπήρξε γη ηρώων και μια ανυπότακτη γωνιά της Ελλάδας.

Καταγράφονται στο βιβλίο αυτό άρτια τεκμηριωμένα γεγονότα μέσω της πλουσιότατης ελληνόγλωσσης και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας- το μοναδικό ίσως  βιβλίο στο είδος του που έχει συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο ερευνητής για τη μελέτη του και ο φιλομαθής για τον εμπλουτισμό των γνώσεών του. Κάθε Αργιθεάτης μπορεί να βρει στο βιβλίο αυτό πληροφορίες για κάποιον από τους προγόνους του,για το χωριό του  και γι’ αυτό το βιβλίο αυτό πρέπει να υπάρχει σε κάθε αργιθεάτικο σπίτι!

Η παρουσίαση του βιβλίου  αυτού ήταν προγραμματισμένο να γίνει πέρσι  με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.  Οι συνθήκες της πανδημίας  που συνέπεσαν με  την έκδοση του βιβλίου ευθύνονται για την καθυστέρηση της  παρουσίασης.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Μανώλης Στεργιούλης, διδάκτωρ φιλολογίας  – διδάσκων του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όλγα Κορλού, δικηγόρος – αντιδήμαρχος

Την εκδήλωση συντόνισε η Βασιλική Κίσσα, πτυχιούχος του τμήματος φιλολογίας του ΑΠΘ και υπάλληλος του ΚΕΠ Ανατολικής Αργιθέας .

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σπηλιάς, Πατέρας Νεκτάριος και ο συγγραφέας, Ξενοφώντας Κουτής. Μήνυμα έστειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης,Κων/νος Τσιάρας και ο Κων/νος Αγόρης, υπεύθυνος τύπου της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας .

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίουαντιδήμαρχοι, πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων και εκατοντάδες συνδημοτών μας.

Ακολούθησε μουσική βραδιά με τους:

Θεοδόση Αποστόλου, μπουζούκι,

Απόστολο Λουφόπουλο, κιθάρα, τραγούδι

Απόστολο Κουφογιάννη, κιθάρα, τραγούδι

Χάρη Λουφόπουλο, κιθάρα, τραγούδι.

Γιώργο Κίσσα, τραγούδι

 

Προηγούμενο άρθρο Το ΚΚΕ Καρδίτσας για την επιτυχία της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη
Επόμενο άρθρο Πολιτικό μνημόσυνο για τους 13 αγωνιστές που εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του 1949