Ειδήσεις

Πολιτικό μνημόσυνο για τους 13 αγωνιστές που εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του 1949


Πραγματοποιήθηκε στις  21  Αυγούστου, στο νεκροταφείο, στην είσοδο της πόλης  από τη γέφυρα Καράμπαλη, το πολιτικό μνημόσυνο που οργάνωσαν το  Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η Τ. Ε  Καρδίτσας  του ΚΚΕ, για να τιμηθούν οι 13 αγωνιστές συμπολίτες μας, που εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του 1949, μετά από απόφαση του στρατοδικείου Καρδίτσας, επειδή αγωνίστηκαν, μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας , για τα δίκαια αιτήματα του λαού μας.

Σε αυτή την μικρή εκδήλωση ο ομιλητής  Σωτήρης Στουρνάρας , πρόεδρος  του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ , μεταξύ των  άλλων , αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναδεικνύεται μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, η τρίχρονη  (1946-1949) εποποιΐα του ΔΣΕ, η κορυφαία αυτή πράξη της ταξικής αναμέτρησης στην χώρα μας. Να αναδεικνύεται   το δίκαιο εκείνου του αγώνα, οι ηρωικές πολεμικές συγκρούσεις του ΔΣΕ με τις κυβερνητικές και ξένες δυνάμεις, η πίστη των αγωνιστών του ΔΣΕ στις ιδέες, τα οράματα και τους στόχους του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Στην συνέχεια ο ομιλητής επεσήμανε ότι οι αγώνες εκείνης της ηρωικής δεκαετίας του 1940 , αλλά και όλοι οι αγώνες του λαϊκού κινήματος που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν εκείνης της περιόδου, αποτελούν πηγή έμπνευσης, παρέχουν πολύτιμη πείρα, δίνουν γνώση για την οργάνωση και δράση του λαϊκού κινήματος στις σημερινές συνθήκες.

Ο λαός μας έχει την εμπειρία και μπορεί να οργανώσει ακόμη περισσότερο τους αγώνες του, να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Μπορεί να δημιουργήσει την πλατιά κοινωνική συμμαχία, που θα δυναμώσει την πάλη για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών. Μπορεί να βάλει φραγμό στις επιδιώξεις των καπιταλιστών, της κυβέρνησης και κομμάτων που τους υπηρετούν. Μπορεί σήμερα να βάλει το δικό του δυναμικό αποτύπωμα ενάντια στην ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει τις αστείρευτες δυνάμεις να κάνει κουρελόχαρτα τους αντιδραστικούς νόμους, να ευτελίσει με την δράση του τα μέτρα και τις μεθόδους των μηχανισμών του κράτους. Μπορεί ο ίδιος να σώσει την ζωή του. Να βγει στην αντεπίθεση και να βαδίσει στον δρόμο που έχει χαραχτεί για το μέλλον όλων των λαών του κόσμου-τον Σοσιαλισμό, που αναδεικνύεται επίκαιρος και αναγκαίος στον 21ο αιώνα. Ο καπιταλισμός δεν είναι αήττητος.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών , ενώ λουλούδια στο μνημείο κατέθεσε το παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

 

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάστηκε το βιβλίο Απ ΄την Αθαμανία στ ΄ Άγραφα
Επόμενο άρθρο Συγχαρητήριο μήνυμα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστού στην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη