Ειδήσεις

Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Κτηνιατρικής: Οδηγίες προστασίας για τα ζώα εργασίας και τα ζώα συντροφιάς σε συνθήκες καύσωνα


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενημερώνει ότι εν μέσω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα με τον καύσωνα «Κλέων» συνιστάται προσοχή όλων των εμπλεκομένων αναφορικά με:

1) Τις συνθήκες εργασίας οικόσιτων ιπποειδών (ελαφριάς έλξης και φόρτου για την

εξυπηρέτηση των αναγκών των μικροκαλλιεργητών και των μικρομεταφορέων)

2) Τις συνθήκες μεταφοράς ζώων στα επιβατηγά και φορτηγά πλοία εν μέσω ακραία υψηλών θερμοκρασιών τη θερινή περίοδο.

Τονίζεται ότι σε όσες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ιπποειδή, είτε σε αγροτικές περιοχές είτε σε νησιωτικές, δεν πρέπει να αφήνονται δεμένα σε αγρούς, αλλά να προστατεύονται σε σκιερό μέρος έχοντας παροχή νερού καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Το νερό πρέπει να ανανεώνεται συχνά ώστε να διατηρεί όσο το δυνατόν θερμοκρασία που το καθιστά εύληπτο από τα ζώα.

Τις μέρες στις οποίες η ανώτερη θερμοκρασία αναμένεται να είναι από 35°C έως 39°C τα ζώα εργασίας δε θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα τις ώρες 12:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα. Τις μέρες καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39°C απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Για τα ζώα συντροφιάς και σε όσες περιπτώσεις ταξιδεύουν θα πρέπει να μην αφήνονται εντός κλειστών οχημάτων και επίσης είναι απαραίτητο να ποτίζονται τακτικά με φρέσκο νερό. Η μεταφορά ζώντων ζώων να γίνεται αυστηρά υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων μεταφοράς ζώων (Ro Ro) είναι ανώτερες των 35°C δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό. Τα ζώα συντροφιάς δεν πρέπει να αφήνονται σε ταράτσες και μπαλκόνια κατά την διάρκεια της ημέρας εκτεθειμένα στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Προηγούμενο άρθρο Η Μαρία Τσουρή - Καραμπινά υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Π.Ε. Καρδίτσας με τον Κώστα Αγοραστό
Επόμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Γαριβάλδη