Ειδήσεις

Περιοδική επιθεώρηση για θέματα Τοπικής Ιστορίας κυκλοφόρησε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα


Περιοδική επιθεώρηση για θέματα Τοπικής Ιστορίας με τίτλο «Ιστόρηση», κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα. Το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821 στα Άγραφα. Περιλαμβάνει πρωτότυπες εργασίες – ψηφίδες της Ιστορίας των παραλίμνιων χωριών. Οι περισσότερες από αυτές έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, όπως η προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων, τα πρώτα σύνορα του νέου Ελληνικού Κράτους, άγνωστα ιστορικά γεγονότα επαναστατικών κινημάτων που σφράγισαν με τις τοποσημάνσεις τους το χώρο και το χρόνο των Θεσσαλικών Αγράφων. Επίσης αναδεικνύονται ηρωϊκές μορφές αγωνιστών, όπως του Γ. Καραϊσκάκη, αλλά και αγωνιστών από τα χωριά  της λίμνης Πλαστήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται περιοδικό Τοπικής Ιστορίας από Δήμο, με στόχο να φωτιστεί το ιστορικό παρελθόν. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί Επιτροπή Ιστορίας, η οποία έχει και ρόλο συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Στόχος του Δήμου είναι να εκδίδεται κάθε χρόνο με θεματικό περιεχόμενο και όχι μόνο περιορισμένο στα στενά όρια του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Στο ά τεύχος συνεργάζονται εγνωσμένης αξίας συγγραφείς, επιστήμονες και ερευνητές Τοπικής Ιστορίας, όπως οι κ.κ. Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Αλ. Γαλανούλης, Λ. Γριβέλλας, Δ. Αγγελής, Γ. Κλήμος, Κ. Παϊσης, Φωτ. Καλογερογιάννη, Π. Νάννος, Τσιτσιμπίκος Χαρ., Κουτής Στέλιος, Τσιαμαντάς Θαν., Θεολόγη Αλεξ., Κατσής Γ. και Παπαδόπουλος Γ.

Στο δεύτερο μέρος του περιοδικού καταχωρούνται βιβλιοπαρουσιάσεις τοπικών εκδόσεων,  αποφάσεις και ειδήσεις με ιστορικό ενδιαφέρον για την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα.

Το επόμενο τεύχος, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή και την θυσία των Αγραφιωτών. Το βιβλίο διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ στην έντυπη από τις εκδόσεις «Φάος» του Ηλία Καρκαλέτσου, στη δημοτική αγορά της Καρδίτσας.

 

Προηγούμενο άρθρο H Αναπτυξιακή Καρδίτσας στη Διεθνή Εκπαιδευτική Επίσκεψη Μελέτης του Erasmus+ στην Ιορδανία
Επόμενο άρθρο Ευθυμία Γιώτη: Άγιος Βασίλειος ή Σάντα Κλάους ;