Ειδήσεις

Περιβαλλοντικές καινοτόμες καλλιέργειες για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα προσαρμοσμένες στην κλιματική κρίση – Ο καθηγητής Δενδροκομίας Αλέξης Παπαχατζής στο Ηχόραμα 100,8


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγες μέρες, στο Μορφοβούνι ημερίδα για Καινοτόμες Καλλιέργειες, η οποία οργανώθηκε με την συνεργασία Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Δενδροκομίας κ. Αλέξης Παπαχατζής, Πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του ΠΘ και Διευθυντής του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου HortLab, Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων.

Ο καθηγητής παρουσίασε τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού προγράμματος και μίλησε για καινοτόμες πρακτικές, όπως είναι η αξιοποίηση της γεωθερμίας, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, το πέρασμα από την εκτατική καλλιέργεια σε άλλες μορφές.

Ο κ. Παπαχατζής παρουσίασε νέες καινοτόμες επιλογές στη διαδικασία συλλογής καρπών οι οποίες μειώνουν το κόστος παραγωγής και αυξάνουν τα έσοδα.

Ειδική αναφορά έκαμε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών από τους παραγωγούς της περιοχής, εν όψη έλλειψης υδάτινων πόρων και αύξησης της θερμοκρασίας που έρχεται μέσα από την κλιματική κρίση. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα είδη δεντροκαλλιέργειας που μπορεί να αναπτυχθούν στις καλλιεργητικές ζώνες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Ταυτόχρονα με την παρουσίαση γινόταν τοποθετήσεις των καλλιεργητών και ερωτήσεις, γεγονός που επέτρεψε να γίνει ζωντανός διάλογος και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Επίσης. ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη σύνταξη διαχειριστικών μελετών για τη δημιουργία συνεταιριστικού καστανεώνα και κάλεσε τους παραγωγούς να αδράξουν τις χρηματοδοτικές και άλλες ευκαιρίες που έρχονται μέσα από τα Ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, όπως είπε χαρακτηριστικά “οι ευκαιρίες δεν είναι Πηνελόπη για να περιμένουν”.

 

Ο καθηγητής Αλέξης Παπαχατζής στο Ηχόραμα 100,8

Ο καθηγητής Δενδροκομίας Αλέξης Παπαχατζής ήταν καλεσμένο στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Ατζέντα» (καθημερινά 09:00-10:00 το πρωί) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη όπου τόνισε τα εξής ενδιαφέροντα:

«Στα πλαίσια ενός μνημονίου συνεργασίας με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και με το Εργαστήριο Δεντροκηπευτικών που διευθύνω, κάναμε μια παρουσίαση για καινοτόμες καλλιέργειες αλλά και για καινοτόμα μέσα αξιοποίησης της γεωοθερμίας.

Είναι από ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει το 2010, το LIFE τότε, και έχει επεκταθεί και με άλλα προγράμματα.

Όπου υπάρχει υδάτινος όγκος, δηλαδή θάλασσα, λίμνες, ποτάμια ή και υδροφόρο υπόγειο ορίζοντα, υπάρχει και αποθηκευμένη γεωθερμία.

Αυτή τη γεωοθερμία μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε όπου μπορούμε με τις γεωοθερμικές αντλίες θερμότητας όχι μόνο να θερμάνουνε τα ξενοδοχεία τους, όσοι είναι δίπλα στη λίμνη, αλλά να θερμάνουν, με πολύ μικρό κόστος, που φθάνει και το 70% χαμηλότερο, και θερμοκήπια και χαμηλής κάλυψης, με τουνελάκια μισό μέτρο καλλιέργειες όπως είναι οι φράουλες, αλλού θερμαίνανε σπαράγγια, κηπευτικά, χρυσάνθεμα, ανάλογα την περιοχή.

Αυτή ήταν η καινοτομία.

Αλλά με αυτή την ευκαιρία, επεκταθήκαμε και στις καλλιέργειες που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν και να γίνουν στο πλαίσιο των εκτάσεων και των δυνατοτήτων που έχει η λίμνη, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα.

Υπάρχει μια ΄΄ατμομηχανή΄΄ εκεί πέρα.

Υπάρχει ένα ΄΄τρένο΄΄ με μπροστάρη το brandname της λίμνης Πλαστήρα όπου δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τοπικά προϊόντα και για το ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία.

Αυτά θα πρέπει να παραχθούν εκεί πέρα, στην περιοχή, στην ευρύτερη περιοχή.

Προτείναμε και καλλιέργειες οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στην κλιματική κρίση.

Όπως, επίσης, προτείναμε γι ΄ αυτές τις καλλιέργειες και τρόπους για μηχανοποιημένη καλλιέργεια, ακόμα και η συγκομιδή όπου έχουμε το μεγάλο πρόβλημα των εργατικών.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα έχει έναν καστανεώνα ο οποίος πρέπει να ΄΄εξημερωθεί΄΄.

Υπάρχουν καστανιές που μπορούν να εμβολιαστούν και να γίνουν παραγωγικότατες, με ποικιλίες ανταγωνιστικότατες, και να αξιοποιηθεί όλο αυτό το δυναμικό.

Μιλάμε για καλλιέργειες οι οποίες έχουν εξασφαλισμένο ένα εισόδημα, άρα να μια πολύ καλή ευκαιρία και να κρατήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό, και τον νεαρό πληθυσμό, στα χωριά μας και να τα ξανα-αναπτύξουμε.

Προτείναμε και φουντουκιές που είχαν αρχίσει να εξαφανίζονταν και που ήταν ιδανικό το κλίμα της λίμνης Πλαστήρα, λόγω του υδάτινου όγκου, για την ανάπτυξη φουντουκιάς, με νέες ποικιλίες Ιταλικές.

Άγονα χωράφια δεν υπάρχουν. Άγονα μυαλά υπάρχουν.

Άρα, ας ανασκουμπωθούμε όλοι και να προχωρήσουμε μπροστά για την αξιοποίηση του τόπου και των προϊόντων του».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Κρίσιμη καμπή για τον πρωτογενή τομέα – Το στοίχημα της ανθεκτικότητας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής
Επόμενο άρθρο Κώστας Κρομμύδας: Είναι μια μάστιγα η μοναξιά η οποία, δυστυχώς, όλο και επεκτείνεται - Ο καταξιωμένος Θεσσαλός συγγραφέας αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8