Ειδήσεις

Πιο μαχητικό το γυναικείο κίνημα της Καρδίτσας


Με μεγάλη συμμετοχή γυναικών πραγματοποιήθηκαν οι  γενικές συνελεύσεις και εκλογές για ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου και των Ομάδων και αντιπροσώπων για το 13ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που θα γίνει  στις 22-23-24 Οκτώβρη 2021 στην Αθήνα με σύνθημα: «Με πυξίδα τις ανάγκες μας δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».

Στις συνελεύσεις έγιναν οι απολογισμοί δράσης για τα προηγούμενα χρόνια του Συλλόγου και των Ομάδων. Αυτό που τονίστηκε στους απολογισμούς ήταν πρώτα από όλα ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της περιόδου που αναπτύχθηκε η δράση μας.  Ήταν μια περίοδο όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, εκδήλωσης της πανδημίας και των επιπτώσεων της διαχείρισής της στην υγεία και τη ζωή του λαού, έντασης της επίθεσης στο σύνολο των δικαιωμάτων των γυναικών και των οικογενειών τους.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση τόσο ο Σύλλογος της Καρδίτσας όσο και οι Ομάδες της Σέκλιζας και του Ταμασίου, όπως έκαναν όλα τα χρόνια της ύπαρξης τους,  μπήκαν δυναμικά μπροστά καλώντας τη γυναίκα της πόλης και των χωριών, την εργαζόμενη, την άνεργη, την αυτοαπασχολούμενη την αγρότισσα, τη νέα μητέρα, τη φοιτήτρια, σε οργανωμένη δράση για να  σταματήσει η βαρβαρότητα που ζούμε! Τις κάλεσαν να μπούν δυναμικά στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα. Να  γνωρίσουν την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας, τις Ομάδες, που παλεύουν για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες τους.

Οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος της Καρδίτσας βρέθηκαν έξω από  τους χώρους δουλειάς να αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις, τα εξαντλητικά ωράρια, τη μερική απασχόληση, την απληρωσιά.  Στις πύλες του νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας του νομού να πρωτοστατούν σε αγώνες, σε κοινή δράση  με το ταξικό εργατικό κίνημα και τους υγειονομικούς,  με τους  αγροτικούς συλλόγους και πολύ πριν την πανδημία και σε όλη την διάρκειά της για τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μέσα και έξω από τους παιδικούς σταθμούς να διεκδικούν περισσότερες θέσεις για τα παιδιά σε κρατικούς παιδικούς σταθμούς, που θα είναι δωρεάν με μόνιμο προσωπικό. Βρέθηκαν  στους δρόμους με τα πανό και τις σημαίες τους να πορεύονται με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ματώνουν τους λαούς για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ήταν μέσα και έξω από τα σχολεία να παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, αλλά και να μιλούν στα παιδιά για τα δικαιώματα των γυναικών.

Πρωτοστάτησαν στο στέκι αλληλεγγύης μαζί με άλλα σωματεία και φορείς να «δίνουν το χέρι τους» σε όσους αγωνίστηκαν μέσα στις λάσπες και την καταστροφή που άφησε ο ΙΑΝΟΣ στην Καρδίτσα, στην προσπάθεια να ορθοποδήσει το κάθε κατεστραμμένο νοικοκυριό.

Ήταν παρούσες σε κάθε στιγμή που χρειάστηκε μια φωνή διεκδίκησης για τα προβλήματα  που βιώνει κάθε λαϊκή οικογένεια. Σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους νέους. Αυτό αποτυπώθηκε και στις συνελεύσεις όπου χαιρέτησαν εκπρόσωποι των σωματείων των Ιδιωτικών και Νοσοκομειακών γιατρών στον Σύλλογο της Καρδίτσας και αγροτικών Συλλόγων στην Ομάδα Ταμασίου.

Με βάση την πείρα και τα συμπεράσματα από τη δράση αυτή, αποτιμήθηκαν τα θετικά βήματα που μετρήθηκαν, εντοπίστηκαν δυσκολίες και αδυναμίες, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα  ξεπεραστούν, μπήκαν στόχοι να ανέβει ψηλότερα ο πήχης όσον αφορά την πολύμορφη αγωνιστική παρέμβαση και δράση του Συλλόγου και των Ομάδων.

Τα αποτελέσματα από τις εκλογικές διαδικασίες αποτύπωσαν  αυτή τη δράση. Συμμετείχαν στις συνελεύσεις  και ψήφισαν όχι μόνο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών, αλλά μετρήθηκαν πολλές εγγραφές γυναικών νέων ηλικιακά που είναι στην παραγωγή,  γυναικών από χωριά που εντάχθηκαν πρώτη φορά στην Ομάδα του Ταμασίου. Αναδείχτηκαν στο ΔΣ του Συλλόγου και στις ΣΕ των Ομάδων νέες γυναίκες στο κίνημα,  εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες,  νέες μητέρες.

Αυτός ήταν ο όρος και η προϋπόθεση να φτάσουμε στο 13ο Συνέδριο της ΟΓΕ, «με πιο μαζικούς και μαχητικούς Συλλόγους και Ομάδες, που η δράση τους θα έχει εμβέλεια και αντίκτυπο στις γυναίκες κάθε πόλης, γειτονιάς, χωριού». Αυτό το στόχο έβαλαν και στην Καρδίτσα ο Σύλλογος και οι Ομάδες. Με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις  και με όπλο τις αποφάσεις του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα,   ξεκινούν την δράση τους.

 

Προηγούμενο άρθρο Ανοιχτή επιστολή της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών προς τους γονείς
Επόμενο άρθρο Δραματική αύξηση των θανάτων στη Θεσσαλία