Ειδήσεις

Προς 1,45 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης στην Καρδίτσα


Ξεκίνησε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή να διαμορφώνεται τελικά χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, μετά την απόφαση των Ελληνικών Πετρελαίων να μειώσουν την τιμή που θα φεύγει το πετρέλαιο θέρμανσης από το διυλιστήριο κατά 7,5 λεπτά το λίτρο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να την τοποθετούν κάτω από το 1,4 ευρώ.

Στην Καρδίτσα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  έφθασε το 1,45 ευρώ το λίτρο και στην παρούσα φάση οι παραγγελίες των καταναλωτών είναι σχετικά περιορισμένες.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο ενώ πριν το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν η τιμή του πετρελαίου άγγιξε το 1,60 ευρώ το λίτρο.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί καταναλωτές που ήθελαν να γεμίσουν προκαταβολικά τις δεξαμενές για το φετινό χειμώνα να μην το πράξουν.

Ωστόσο υπάρχει και έκδηλος προβληματισμός και αυτό διότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην τιμή διάθεσης για το diesel κίνησης και για το πετρέλαιο θέρμανσης που με βάση τα σημερινά δεδομένα κυμαίνεται κοντά στα 70 λεπτά το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι ίσως το επόμενο διάστημα παρατηρηθεί έξαρση του λαθρεμπορίου ή και της χρήσης του πετρελαίου θέρμανσης ως κίνησης.

Επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις, τους δικαιούχους, το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θέρμανσης και τα νοικοκυριά που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ενώ η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης θα «τρέξουν» τον Δεκέμβριο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα περισσότερα νοικοκυριά που θα έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης να δουν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται στον τραπεζικό λογαριασμό τους μέχρι τα Χριστούγεννα ή το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα είναι τριπλή:

  1. Επιδότηση στην αντλία: Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φθηνότερα κατά 25 λεπτά (20 λεπτά + ΦΠΑ) το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου που θα επικρατούν στην αγορά θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου το 2023.
  2. Παλαιοί δικαιούχοι: Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος. Για παράδειγμα νοικοκυριό με δύο παιδιά που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.
  3. Νέοι δικαιούχοι: Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Με την κοινή υπουργική απόφαση θα ορίζονται επίσης τα εξής:

  • Εισοδηματικά όρια: Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
  • Αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: Το ΕΣΠΑ είναι πολύπλευρο εργαλείο ανάπτυξης
Επόμενο άρθρο Aγιασμός του Κατηχητικού του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρδίτσης