Ειδήσεις

Πρόταση για ίδρυση θερινών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – Του Κώστα Μπαρμπούτη


Αγαπητοί συνάδελφοι, Σε άρθρο που είχα δημοσιεύσει στον Τοπικό Τύπο προ 3 ετών περίπου, είχα αναλύσει την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας Θερινών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΘΕ.ΚΕ.Δ.Α.Π.) στο Δήμο Καρδίτσας, αλλά η πρότασή μου δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από την πλευρά του Δήμου.

Πολλοί γονείς, δημότες του Δήμου μας, μου είχαν διατυπώσει το αίτημα για τη δημιουργία Θερινών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΘΕΚΕΔΑΠ), κάτι που επιτυχώς εφαρμόζεται σε άλλους Δήμους της χώρας.

Επαναδιατυπώνω την πρόταση αυτή μου σήμερα ενώπιον σας και θα περιγράψω στη συνέχεια συνοπτικά τα βασικά της σημεία.

Όπως όλοι σας γνωρίζετε, ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας είναι η απασχόληση των παιδιών κατά τη θερινή περίοδο. Η μικρής διάρκειας άδεια διακοπών που λαμβάνουν πολλοί εργαζόμενοι γονείς, ή σε πολλές περιπτώσεις η ανύπαρκτη άδεια διακοπών κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν περιορίσει σημαντικά τη διάρκεια των διακοπών ή σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστήσει τις θερινές διακοπές «όνειρο θερινής νυκτός».

Κατά κανόνα τα σχολεία κλείνουν από τις 15 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Υπάρχει δηλαδή μια περίοδος περίπου τριών μηνών, κατά την οποία πολλοί εργαζόμενοι γονείς έχουν μια αντικειμενική δυσκολία για τη φύλαξη και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους. Η δυσκολία αυτή είναι μεγαλύτερη για τις πολύτεκνες οικογένειες και όσες δεν έχουν παππού ή γιαγιά διατιθεμένους να αναλάβουν το έργο της φύλαξης και της απασχόλησης των εγγονιών τους.

Σας προτείνω να αναλάβει ο Δήμος πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, για τη δημιουργία και λειτουργία των παραπάνω Κέντρων. Τα Κέντρα αυτά θα απασχολούν τα παιδιά σε δράσεις που δεν θα έχουν τον χαρακτήρα του μαθήματος, αλλά της ευχάριστης και δημιουργικής απασχόλησης. Ως τέτοιες δράσεις μπορούν να αναφερθούν ο αθλητισμός, η ζωγραφική, η μουσική, το θέατρο η χειροτεχνία κ.α.

Τα βασικά προβλήματα που έχει η υλοποίηση της εν λόγω πρότασης είναι η διάθεση των απαραίτητων χώρων και οι δαπάνες για την πληρωμή των εκπαιδευτικών.

  1. Αναφορικά με τη διάθεση των χώρων δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού την περίοδο αυτή όλα τα σχολεία παραμένουν κλειστά, οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται και συνεπώς είναι διαθέσιμες.
  2. Αναφορικά με την πληρωμή των εκπαιδευτικών, εκτιμώ ότι μπορεί να δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ένα πρόγραμμα διάρκειας 2-3 μηνών, ανάλογο με άλλα προγράμματα απασχόλησης ανέργων που κάθε χρόνο εφαρμόζονται. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης πολλών ειδικοτήτων ανέργων εκπαιδευτικών, οι οποίοι πλήττονται από μακροχρόνια ανεργία, αφοί οι διορισμοί τους είναι περιορισμένοι μετά το 2010.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκτιμώ ότι η πρόταση αυτή αξίζει της προσοχής του Δήμου Καρδίτσας. Το πρόβλημα που περιγράφηκε είναι υπαρκτό και η λύση του θα ανακουφίσει πολλούς εργαζόμενους γονείς και θα αναδείξει την κοινωνική ευαισθησία και την συνεισφορά του Δήμου μας στην τοπική κοινωνία.

Κρίνω ότι, η συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας με το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΕΔ θα δρομολογήσει την ανάδειξή του και εν συνεχεία την επίλυσή του.

Σας ευχαριστώ!

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Το αίσχος της παιδικής εργασίας, δεν θα εκλείψει με ευχολόγια αλλά με αγώνα για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού συστήματος
Επόμενο άρθρο Στο 23% η πρόοδος στο βόρειο τμήμα του Ε65