Ειδήσεις

Πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια


Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και θρησκευμάτων, ανακοίνωσαν την κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» και με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης «μη κρατικών», δηλαδή ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκελιστικά απο ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπο την εποπτεία του κράτους».

Με το νομοσχέδιο αυτό, διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.

Για το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης του, το διαχρονικό χτύπημα των πτυχίων, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει εκ νέου υποβάθμιση και συρίκνωση η οποία συνδέεεται με τη μείωση των εισακτέων και τη μείωση της ήδη ανπερακούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αλλωστε καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη – όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνβωσε  – αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσειμο τμημάτων στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Ηδη το 2023, λόγω της Ελάχιστης Βάση Εισαγωγής, 153 πανεπιστημιακά τμήματα είχαν λιγότερους εισακτέους απ’ ότι μπορούσαν να δεχθούν, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην περιφέρεια, ενώ υπάρχει και τμήμα που δέχθηκε μόνο 1 εισακτέο!

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι δημόσιο και αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο, που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία.

Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Προηγούμενο άρθρο Ντάνιελ - Η Θεσσαλία Μετά … (μία Ολιστική Προσέγγιση για την Ανασυγκρότηση του Θεσσαλικού κάμπου)
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Αργιθέας την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου