Ειδήσεις

Πρώτη Κυριακή (Β΄ Λουκά) του μηνός Οκτωβρίου


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Τ.Κ. Βαμβακούς Φαρσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο ευαγγελικό ανάγνωσμα από το κατά Λουκάν ιερό Ευαγγέλιο, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε τρία σημεία, που μας δείχνουν την κατά Χριστόν ζωή των ανθρώπων.

Στο πρώτο σημείο του ευαγγελικού αναγνώσματος, ο Κύριος μας διδάσκει: «Καὶ καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως». Αναφέρεται στη δικαιοσύνη που πρέπει να επιδεικνύουν οι άνθρωποι στη ζωή τους, γιατί όπως θέλουν να τους αγαπούν, να τους σέβονται και να τους υπολογίζουν οι άλλοι άνθρωποι, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν κι αυτοί απέναντι στους συνανθρώπους τους. Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς των ανθρώπων, τους εξασφαλίζει μια ζωή χωρίς διαπληκτισμούς και προβλήματα με τους άλλους, μέσα σε μία έννομη κοινωνία.

Στο δεύτερο σημείο του ευαγγελικού αναγνώσματος, ο Κύριος μας διδάσκει ότι αν αγαπούμε και αγαθοποιούμε αυτούς που μας το ανταποδίδουν και αν δανείζουμε τους άλλους εκ του ασφαλούς, δεν κερδίζουμε τόποτα, γιατί και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν. Εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση και να μάθουμε να αγαπούμε τους εχθρούς μας, να αγαθοποιούμε και να δανείζουμε μην ελπίζοντας στην ανταπόδοση, γιατί τότε θα είναι ο μισθός μας πολύς, αφού θα κερδίσουμε τον πλούτο της Βασιλείας του Θεού. Όμως για να μπορέσει να γίνει αυτό, πρέπει να ξεπεράσουμε την εγωπάθεια και την ανθρωπαρέσκειά μας και η προσφορά μας στους άλλους να φέρνει πληρότητα στην καρδιά μας, αφού θα ακολουθούμε το παράδειγμα του Χριστού, που θυσιάστηκε από αγάπη για τους ανθρώπους.

Στο τρίτο σημείο του ευαγγελικού αναγνώσματος ο Κύριος μας διδάσκει ότι πρέπει να έχουμε στη ζωή μας φιλανθρωπία και έλεος ,που σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Νύσσης, είναι “η επίταση της αγάπης”.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι αν θέλουμε να είμαστε μιμητές του Ιησού Χριστού, πρέπει να μάθουμε να εκφράζουμε την αγάπη μας προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Τότε θα μπορούμε να ζητούμε το έλεος και τη φιλανθρωπία του Θεού στη ζωή μας και θα ενισχυόμαστε από την Χάρη Του ,που θα μας ευλογεί και θα μας χαριτώνει.

 

Προηγούμενο άρθρο Με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες συνεχίζει τη λειτουργία της η Ακαδημία του Α.Σ.Κ.
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας