Ειδήσεις

Προϋπολογισμός Δήμου Μουζακίου έτους 2023: Ακόμα μια ευκαιρία χαμένη – Γράφει ο Γιώργος Καραβίδας


Προϋπολογισμό με ορίζοντα τις επόμενες γενιές αποκάλεσε ο Δήμαρχος Μουζακίου τον προϋπολογισμό, που κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μουζακίου και που πραγματικό ορίζοντα έχει τις….επόμενες δημοτικές εκλογές. Έναν προϋπολογισμό καθαρά διαχειριστικό και ψηφοθηρικό, αφού στόχο έχει να αποσπάσει και πάλι  παραπλανητικά την ψήφο των δημοτών.

Κανένα όραμα και καμιά αναπτυξιακή προοπτική, όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι των τελευταίων  χρόνων. Μόνο λύπη να ακούς από τον κο Δήμαρχο να εξαγγέλλει ως μεγαλόπνοα και αναπτυξιακά έργα της σημερινής δημοτικής αρχής την αποκατάσταση των εκατό μέτρων του καταστραφέντος από τον «Ιανό» Περιφερειακού δρόμου στο Μουζάκι ήμια νέα πεζογέφυρα- στη θέση μιας παλαιότερης, που την κατεδάφισαν–και η οποία ήδη αντιμετωπίζει τις αρνητικές κριτικές μεγάλης μερίδας δημοτών.

Μόνο απογοήτευση να τον ακούς να συμπεριλαμβάνει στα ίδια έργα, που δεν ανήκουν καν στην αρμοδιότητα του Δήμου και ούτε κατασκευάζονται απ’ αυτόν, τις επεμβάσεις στην κοίτη του Πάμισου ποταμού, την έναρξη κατασκευής του νέου Κέντρου Υγείας σε αντικατάσταση του καταστραφέντος, επίσης από τον Ιανό προηγούμενου ή την παραχώρηση –έναντι κάποιων εκατομμυρίων ευρώ -του οδοφωτισμού σε ιδιώτη επιχειρηματία, που μόνο το Δήμο και τους δημότες δεν εξυπηρετεί.

Κι όλα αυτά έτσι, για να βρει κάτι να πει….

Κατά τα λοιπά, οι τεράστιες συνέπειες των καταστροφών του Ιανού στις υποδομές των ορεινών – κυρίως αλλά όχι μόνο – περιοχών του Δήμου εξακολουθούν να παραμένουν, βαλτώνοντας, κυριολεκτικά, την καθημερινότητα μονίμων κατοίκων και επισκεπτών. Οι πάμπολλες αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου μας παραμένουν αναξιοποίητες. Μια καινούργια ιδέα για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και της φυσικής ομορφιάς του Δήμου, με την τόση ιστορία και τα τόσα μνημεία δεν βλέπουμε. Οι επεμβάσεις για πραγματική και ουσιαστική τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας και την προώθηση λύσεων στα προβλήματα του  πρωτογενή τομέα ανύπαρκτες.

Καμία εγγύηση ότι τα όποια προβλεπόμενα  έσοδα του Δήμου θα εισπραχθούν και θα αξιοποιηθούν και ότι δε θα καταλήξουν «αδιάθετες πιστώσεις», όπως κατέδειξε, αντίστοιχα, ο πρόσφατα και κατά πλειοψηφία εγκεκριμένος  απολογισμός. Καμία εγγύηση ότι τα προβλεπόμενα από τη ΣΑΤΑ κονδύλια για τις Κοινότητες του Δήμου θα αξιοποιηθούν προς όφελός τους και προς όφελος των δημοτών και δε θα…. πάρουν άλλους δρόμους (είπαμε, εκλογές έρχονται) μέσω των εκπτώσεων των εργολάβων, για τις οποίες ο κος Δήμαρχος κάθε άλλο πάρα έπεισε ότι επιστρέφουν στους δικαιούχους τους,  στις Κοινότητες, δηλαδή, του Δήμου.

Και κάπως έτσι τα χωριά μας κατά δικάζονται σε μαρασμό…

Πρόβλεψη για τέσσερα και μισό εκατομμύρια, περίπου, έσοδα από εθνικούς πόρους για την αποκατάσταση και πρόληψη ζημιών από θεομηνίες και ακόμα ένα, περίπου, εκατομμύριο για την αντιμετώπιση των  πλημμυρικών φαινομένων του Ιανού, χωρίς κανένα αντίστοιχο σχέδιο, προγραμματισμό ή προτεραιότητες για την αξιοποίηση τους. Ας είναι καλά οι «απευθείας αναθέσεις», τις οποίες τόσο καλά έμαθαν να χειρίζονται και οι σημερινοί διοικούντες, προς όφελος ημετέρων.

Περίπου δύο εκατομμύρια για «πράσινο-πολεοδομία-τεχνικά έργα» χωρίς να δοθεί καμία απάντηση για το αν έχουν σχεδιαστεί αντίστοιχες δράσεις και ποιες. Μισό και πλέον εκατομμύριο για αναβάθμιση και εξοπλισμό παιδικών χαρών, χωρίς και πάλι τον παραμικρό σχεδιασμό. Σχεδόν μισό εκατομμύριο σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, με τα τόσα παράπονα από τους δημότες, και πολύ περισσότερα από ένα εκατομμύριο, συνολικά, για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, χωρίς το οποιοδήποτε σχέδιο για βελτίωση των παρεχόμενων στους δημότες αντίστοιχων υπηρεσιών.

Πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων χρόνων, που σίγουρα δεν αντιστοιχούν όλες τους σε αναξιοπαθούντες  δημότες. Προφανώς, ωστόσο, βοηθούν, ορισμένους να κρατάνε τις καρέκλες τους στο Δήμο.

Ακόμα ένας, λοιπόν πλασματικός και χωρίς τον οποιοδήποτε σχεδιασμό προϋπολογισμός, που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και τις προοπτικές του Δήμου Μουζακίου ή να βελτιώσει ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης των δημοτών του.

Η ανάγκη ανάληψης της διοίκησης του Δήμου από πρόσωπα νέα με ικανότητες, άφθαρτα και με όραμα φαντάζει, πλέον, επιτακτική.

Στα θετικά της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, η δέσμευση του κου Δημάρχου για σύγκλιση εκτάκτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τις νομικές αντιδράσεις, στα πλαίσια προηγούμενου ομόφωνου ψηφίσματος, κατά των επιπλέον ανεμογεννητριών, που εγκρίθηκαν στη θέση «Τύμπανος».

Καλά Χριστούγεννα και χαρούμενες γιορτές σε όλους και όλες

 

Γράφει ο Γιώργος Δ. Καραβίδας, Δημοτικός Σύμβουλος (Ενωτική Πρωτοβουλία), πρ.  Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα της αν. Περιφερειακής Δ/ντριας Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας Β. Ζιάκα για τα Χριστούγεννα
Επόμενο άρθρο Ανταλλακτικό Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ με χριστουγεννιάτικα είδη