Ειδήσεις

Σ. Μπακαλάκου: Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και η διαφορά ήθους της προηγούμενης και νυν Δημοτικής αρχής


Ο Δήμος Καρδίτσας το 2019 πήρε το πρώτο βραβείο μεταξύ 3134 υποψηφίων πόλεων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας υλοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου του 2019, 16 ακριβώς ημέρες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής αρχής. Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει επίσημα το Μάρτιο του ιδίου έτους, με την ομάδα εργασίας να συγκροτείται με την απόφαση με αρ. 5035 (29-3-2019) δηλαδή διήρκησε 6 τουλάχιστον μήνες.

Αντίστοιχα το 2018 που η Καρδίτσα σκαρφάλωσε στην κορυφή της τελικής τριάδας των φιναλίστ της κατηγορίας των μικρών πόλεων πανευρωπαϊκά,  οι εργασίες ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του ιδίου έτους. Η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε με την υπ. αρ 12 απόφαση του 2018 (9-1-2018), οι συναντήσεις και ο σχεδιασμός των δράσεων διήρκησε δηλαδή 9 ολόκληρους μήνες.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι η συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ξεκίνησε το 2017 όπου η Καρδίτσα έδωσε το στίγμα της πετυχαίνοντας να διακριθεί μεταξύ των κορυφαίων ελληνικών πόλεων στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Τα βραβεία, όπως και όλα τα επιτεύγματα κρύβουν από πίσω τους σκληρή εργασία. Φέτος η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε με απόφαση Δημάρχου μόλις χθες στις 14 Σεπτεμβρίου!!! και η επιτροπή είχε συνεδριάσει για πρώτη φορά – άτυπα – στις 26 Αυγούστου, 22 ημέρες πριν την έναρξη των εκδηλώσεων. Μέχρι και στην ημερομηνία της τελετής λήξης έχουν κάνει λάθος καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε χθες, στην Καρδίτσα η λήξη θα γίνει στις 23/9 ενώ σ όλη την Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί στις 22/9!! Έτσι αξιολογείτε κύριοι της Δημοτικής Αρχής τους υψηλούς στόχους;

Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου θα εργαστούν ακόμη μια φορά με αυταπάρνηση για να διασώσουν την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να κάνουν κάποιες εκδηλώσεις για την τιμή των όπλων.

Η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας καμαρώνει σε κάθε ευκαιρία για το πρώτο βραβείο που παρέλαβε καθώς το θεωρεί στοιχείο της εξωστρέφειας της Πόλης μας. Συμφωνούμε, σ αυτό. Ένα βραβείο αποτελεί στοιχείο εξωστρέφειας και καμαρώνουμε όλοι για αντίστοιχες διακρίσεις της πόλης μας. Αυτό που όμως «ξεχνάει» συστηματικά και επίμονα είναι να αναφερθεί σε όσους εργάστηκαν γι αυτό το σκοπό. Φυσικά και δε μας εκπλήσσει πλέον αυτή η συμπεριφορά. Για να αναγνωρίσεις τη συνεισφορά των προηγούμενων και δη των πολιτικών σου αντιπάλων χρειάζεται ήθος, μεγαλείο ψυχής και πολιτική γενναιότητα που ο Δήμαρχος αποδειγμένα δεν διαθέτει στο ελάχιστο.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά ήθους αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νυν δήμαρχος ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δεν αναφέρθηκε στη δική μας δουλειά διάρκειας 5 μηνών για το 1ο βραβείο του 2019. Και είναι ευρέως γνωστό, το γνωρίζουν πολύ καλά και οι ίδιοι, ότι οι αιρετοί που συμμετείχαμε στην ομάδα εργασίας το 2019 εργαζόμασταν συστηματικά για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και δε συμμετείχαμε απλά στο πάνελ για να  φωτογραφηθούμε. Ποια ήταν η δική μας στάση; ‘Όταν ανακοινώθηκε η απονομή του 1ου βραβείου,  η παράταξή μας έβγαλε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέραμε τα εξής:

«Συγχαίρουμε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε η Καρδίτσα μας να λάβει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019”.

Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια σε όλους τους δημότες της Καρδίτσας, που καθημερινά παίρνουν το ποδήλατό τους και δείχνουν το καλό παράδειγμα της βιώσιμης μετακίνησης. Συγχαρητήρια στους εργαζόμενους του Δήμου που έδωσαν την ψυχή τους ώστε να πραγματοποιηθούν και να συντονιστούν οι δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, τόσο του 2019 όσο και του 2018 και προηγούμενες.

Συγχαρητήρια επίσης, στην προηγούμενη και στη νυν Δημοτική Αρχή που δούλεψαν για το αποτέλεσμα. Η μεν πρώτη, καθ’ όλη την περασμένη πενταετία και μέχρι 31/8/2019, άνοιξε τον δρόμο κι έθεσε τις βάσεις για την αναγνώριση και τις διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η δε δεύτερη συνέχισε την επιτυχημένη συνταγή που παρέλαβε, μέχρι την 22/9/2019 που έληξε ο διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019.

Οι πρόσφατες επιτυχίες της Καρδίτσας στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, ανεξάρτητα από το ποιοι κόπιασαν και εργάστηκαν γι’ αυτές, ανήκουν τελικά σε όλους τους δημότες και περισσότερο σε εκείνους που με την καθημερινή συμπεριφορά τους συμβάλλουν ώστε η Καρδίτσα να δείχνει σε όλη την Ευρώπη τον βιώσιμο δρόμο.»

Αγαπητοί Δημότες του Δήμου Καρδίτσας, συγκρίνετε τις  2 παραπάνω στάσεις και συμπεριφορές και βγάλτε, για μια ακόμη φορά τα συμπεράσματά σας για το ήθος και την ποιότητα των πολιτικών που μας διοικούν στο Δήμο Καρδίτσας στην παρούσα χρονική συγκυρία. Και παρόλη την προχειρότητά τους, ευχόμαστε καλή τύχη την υποψηφιότητα της Καρδίτσας.

 

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου, Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας, MSc, Οικονομολόγος

 

Προηγούμενο άρθρο Έπεσαν οι υπογραφές για τον περιφερειακό δακτύλιο
Επόμενο άρθρο Η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού