Ειδήσεις

Σάκης Νικόπουλος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρδίτσας) στο Ηχόραμα 100,8: Το επάγγελμα του μελισσοκόμου δεν είναι βιώσιμο πλέον


Σήμα κινδύνου για το μέλλον του κλάδου και του ίδιου του επαγγέλματός τους εξέπεμψε ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρδίτσας Σάκης Νικόπουλος μέσα από το Ηχόραμα 100,8 όπου εμφανίστηκε την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου.

Από τη Λάρισα, όπου μόλις είχε ολοκληρωθεί η κινητοποίηση και η μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Θεσσαλικής πρωτεύουσας, ο κ. Νικόπουλος μίλησε στο «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη, αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι, και περιέγραψε τις κύριες διεκδικήσεις τους.

Οι μελισσοκόμοι όλης της Θεσσαλίας, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής αλλά και τα ψίχουλα που αποτελούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πλημμύρες, συγκεντρώθηκαν στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης. Εκεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πυρπόλησαν ένα ομοίωμα μελισσοκόμου, φωνάζοντας «Μας πνίξανε, μας κάψανε!». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ελασσόνας και Μαγνησίας.

Καλεσμένος, λοιπόν, του Ηχόραμα 100,8, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρδίτσας Σάκης Νικόπουλος επεσήμανε τα εξής:

«Είχαμε αυτόν τον αγώνα στη Λάρισα όπου συγκεντρώθηκαν πάρα πολλοί Σύλλογοι και μελισσοκόμοι από όλη τη Θεσσαλία για έναν κοινό σκοπό, για έναν αγώνα.

Φυσικά, δίπλα μας ήταν και αγρότες και κτηνοτρόφοι, όλοι εμείς, δηλαδή που είμαστε ο πρωτογενής τομέας.

Εδώ και δύο χρόνια έχουμε αυξημένο κόστος, κυρίως στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες. Έχουν εκτιναχθεί. Η παραγωγή είναι μειωμένη σίγουρα. Δυστυχώς, το επάγγελμα δεν είναι βιώσιμο πλέον.

Αλλά το κυρίως πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις, όπως λέμε εμείς οι μελισσοκόμοι. Έχουμε ένα νομοθετικό κενό. Εισάγεται νοθευμένο μέλι, κυρίως χωρίς γύρη, από τρίτες χώρες και γίνεται ένα χαρμάνι από νοθευμένο μέλι. Και αυτό πωλείται ως ελληνικό στο ράφι. Αυτό έχει ως συνέπεια την καταστροφή του κλάδου μας και του καταναλωτή.

Δεν είναι μόνο ότι έχουμε περάσει αυτό το δύσκολο καιρικό φαινόμενο του Daniel αλλά είχαμε, επίσης, σημαντικό και μεγάλο πρόβλημα και στις προηγούμενες πλημμύρες του Ιανού.

Οπότε, ο κλάδος βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο. Έχουν καταλάβει όλοι. Και ο κόσμος δηλαδή, και όποιος δεν είναι αγρότης.

Γι ΄ αυτό και θέλουμε τη στήριξη όλων δίπλα μας και θέλουμε να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται.

Από εδώ και πέρα, όλοι οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας και οι Σύλλογοι όλοι θα συγκεντρωθούμε το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση Agrotica.

Είμαστε σαν τα δάχτυλα του χεριού. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μια γροθιά και να  κερδίσουμε αυτό τον αγώνα».

 

 

Τι διεκδικούν

 

Χρηματοδότηση

  1. Άμεση ενίσχυση για την σοβαρή απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής, συνέπεια κλιματικής κρίσης.
  2. Άμεση μείωση κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στο ύψος των πραγματικών αναγκών, κατ ελάχιστον 18 λίτρα ανά κυψέλη. Διατήρηση αφορολογήτου στοφορολογικό καθεστώς των αγροτών.
  3. Οι μελισσοκόμοι να έχουν την ίδια χρηματοδότηση με αυτή που λαμβάνουν οι αγρότες των άλλων κλάδων παραγωγής. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και στο Πρασίνισμα.
  4. Ανταποδοτική της επικονίασης ενίσχυση.
  5. Ίσες ευκαιρίες στα σχέδια βελτίωσης στους μελισσοκόμους με τους συναδέλφους τους κτηνοτρόφους και αγρότες. Καθορισμός καινοτόμου πάγιου μελισσοκομικού εξοπλισμού.
  6. Ειδικό πρόγραμμα στήριξης όλων των μελισσοκόμων στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές – πλημμύρες) του 2023 περιοχές Συγκεκριμένα, ενίσχυση μεμελισσοτροφές, άμεση αποζημίωση του πάγιου εξοπλισμού και του ζωικού κεφαλαίου πουκαταστράφηκε, ενίσχυση για απώλεια εισοδήματος, διατήρηση για 3 χρόνια του αριθμού των δηλωθέντων κυψελών το 2022 στο μητρώο.

 

Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου

  1. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών όπως ορίζει ο νόμος 6238/ 1934.Αμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου τη είναι δημόσιος δρόμος.
  2. Μελισσοκομία στα δάση: Άρση κάθε περιορισμού. Στην μετάβαση της διαχείρισης των δασών από ιδιωτικούς φορείς πρόβλεψη για απρόσκοπτή πρόσβαση στους μελισσοκόμους.
  3. Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
  4. Στο επικείμενο πρόγραμμα βιολογικής επιδότησης η χρηματοδότηση να είναι ανά μονάδα όπως ίσχυε και όχι ανά αριθμητικά σύνολα.
  5. Αναμόρφωση του Τομεακού Προγράμματος Μελισσοκομίας σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες του εκάστοτε μελισσοκόμου.Όχι άλλες κυψέλες.
  6. Άμεση αναμόρφωση των καλοκαιρινών περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων που μας αφαιρούν το δικαίωμα μας στην εργασία.
  7. 852, άμεσος καθορισμός απαιτήσεων για τα μικρής εμβέλειας συσκευαστήρια.
  8. Δημιουργία ανεξάρτητου τμήματος μελισσοκομίας στα συναρμόδια Υπουργία και επαρκή στελέχωση του.

 

Ελληνοποιήσεις

  1. Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού.
  2. Άμεση δημιουργία και εφαρμογή με αυστηρή ιχνηλασιμότητα του Ισοζυγίου μελιού για τους εμπόρους / τυποποιητές.
  3. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος με παράλληλη χρήση τοπωνυμιών.
  4. Δίωξη εμπόρων που διακινούν μέλια με παραπλανητικές ετικέτες όσο αφορά τη χώρα τρύγου.
  5. Καθορισμός κατώτερου ορίου συνολικών γυρεοκόκκων στα ελληνικά μέλια και άρση των ανώτερων ορίων.
  6. Θεσμοθέτηση της εναρμονισμένης οδηγίας γυρεοσκοπικής ανάλυσης που έχει κατατεθεί από τους 7 επιστημονικούς φορείς στο κράτος συμπεριλαμβανομένου του γενικού χημείουτου κράτους.
  7. Οι εισαγωγείς μελιού να δηλώνουν παράλληλα με τα μέλια που εισάγουν και τις γλυκαντικές ουσίες (φιλτραρισμένο μέλι / διηθημένο μέλι ).
  8. Επιβολή βαριών κυρώσεων σε εμπόρους που συλλαμβάνονται με νοθευμένα ελληνοποιημένα μέλια με κλιμακωτή όξυνση για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.
  9. Απόδοση του Ελληνικού σήματος σε μελισσοκόμους και τυποποιητές κατόπιν αυστηρών και συχνών διοικητικών και εργαστηριακών ελέγχων .

 

Προϊόντα κυψέλης

  1. Επικαιροποίηση των χαρακτηριστικών των αμιγών ελληνικών μελιών
  2. Θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για το μέλι βελανιδιά, κουμαριά, πολύκομπου και παλιουριού που είναι έτοιμοι οι φάκελοι τους αλλά και άμεση θέσπιση των υπόλοιπωναμιγών Ελληνικών μελιών όπως της ρίγανης και του φασκόμηλου.
  3. Θεσμοθέτηση των φυσικών αποκλίσεων των ελληνικών αμιγών μελιών από τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ντέρμπι πρωτοπόρων στο ξεκίνημα του β’ γύρου για τον Απόλλωνα Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τ.Κ. Ρηγαίου Φαρσάλων